woensdag 13 november 2024

Petitie van Animal Rights eist dat Brussels Airport per direct stopt als doorvoerhaven voor de wereldwijde handel in proefdieraapjes



https://www.animalrights.be/geen-transport-van-proefapen-onze-luchthavens   Naar de Petitie

Animal Rights heeft bij het departement Dierenwelzijn de inspectierapporten opgevraagd over het welzijn van apen tijdens transport in de periode van 2023 tot augustus 2024. We ontvingen 10 inspectierapporten inclusief beeldmateriaal. Brussels Airport is een belangrijke doorvoerhaven voor de wereldwijde handel in proefapen. De dieren worden met tientallen tot honderden tegelijk in kleine kratten vervoerd door schimmige cargomaatschappijen zoals BinAir, SkyTaxi en RAF-AVIA.



Rowena Vanroy van Animal Rights zegt: “Al deze apen worden direct naar het buitenland gestuurd, om er daar wrede experimenten op uit te voeren. Dit dierenleed is onacceptabel.”

Lees ook: Brussels Airport toegangspoort voor handel in duizenden proefapen.

Herkomst en bestemming

De apen zijn voornamelijk afkomstig uit Mauritius of Vietnam en worden vervolgens over de weg verder vervoerd naar laboratoria in Duitsland, Frankrijk en Spanje. In Spanje bevindt zich ook een beruchte faciliteit genaamd Camarney, waar apen opnieuw in erbarmelijke omstandigheden belanden. Het transport over de weg naar Spanje duurt nog eens ongeveer 16 uur.

In sommige gevallen worden de apen opnieuw op een vlucht gezet richting het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten. Alles bij elkaar zitten deze dieren vaak vele uren in hun kisten. Elke kist bevat meerdere compartimenten met in elk een individuele aap. De aantallen zijn enorm: in totaal kregen we inspectierapporten van tien transporten met telkens tientallen tot honderden apen. In oktober 2023 landden maar liefst 456 apen vanuit Mauritius, bestemd voor het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Op 23 januari 2024 arriveerden 520 apen vanuit Mauritius.

Hartelust

Ook Hartelust gebruikt de Belgische luchthaven voor zijn apenhandel. Drie van de rapporten betreffen transporten van en naar Nederland, meer dan waarschijnlijk betreft het dus Tilburgse apenhandelaar Hartelust. Vreemd genoeg heeft een rapport van 17 juli 2024 het over een zending met een Nederlandse afzender (Hartelust), maar de apen verbleven drie maanden in quarantaine in Frankrijk (113 dieren) en Spanje (220 dieren). Mogelijk fungeerde Hartelust hier als makelaar.

Beelden van angstige apen

Op de bijgevoegde foto’s zien we angstige apen, opgesloten in houten kratten. De kratten zijn voorzien van ventilatieopeningen, maar geven de dieren nauwelijks bewegingsruimte. Hoewel de apen tijdens hun transport water en een stukje fruit krijgen, laten de beelden zien hoe gestrest de dieren zijn.

Koude omstandigheden

De inspectierapporten onthullen verschillende misstanden. Zo wordt in het rapport van 24 juli 2023 opgetekend: “Om 18u49 waren de diertjes klaar voor aanlevering aan het vliegtuig voor de verdere reis (+1,5 uur) naar __________ Dit was een zeer klein vliegtuig waardoor de kisten stuk per stuk moesten ingeladen en vastgemaakt worden. Dit duurde ongeveer 4 minuten. Ventilatie was voorzien in het toestel maar de temperatuur kon niet gecontroleerd worden in de laadruimte. Tijdens de vlucht zou de temperatuur ongeveer 10 C bedragen wat te koud is voor de diertjes.“

Volgens de richtlijnen van de International Air Transport Association (IATA) moeten dieren onder bepaalde voorwaarden vervoerd worden, maar de inspecteur gaf toe dat deze voorschriften niet zouden worden nageleefd. Toch werd het transport goedgekeurd. Rowena Vanroy reageert fel: “Deze richtlijnen zijn nutteloos als ze niet worden toegepast. Dat de inspecteur wist dat het transport niet voldeed, maar de dieren toch liet vertrekken, is onacceptabel.”

Gewond op transport

Op 28 mei 2024 worden er 79 apen met een busje naar de luchthaven vervoerd vanuit Nederland. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om apen van apenhandelaar Hartelust. De aapjes hadden bestemming het Verenigd Koninkrijk.

De inspecteur tekent op: "Bij de controle werd opgemerkt dat 1 aap een kwetsuur had. Er werd gedacht aan een lichte prolaps aan de anus. Het aapje zag er verder erg goed uit dus er werd afgesproken dat het diertje mee mocht op voorwaarde dat het direct nagekeken werd en de nodige verzorging zou krijgen op bestemming. De aap was algemeen in goede conditie en de vlucht naar de UK bedraagt slechts anderhalf uur. Er werd een bevestiging gestuurd van de dierenarts ter plaatse op de bestemming dat alle aapjes in goede gezondheid gearriveerd waren."

Op de foto’s is te zien dat het diertje besmeurd is met bloed. Bovendien is een anale prolaps wel degelijk een ernstige aandoening die kan lijden tot de dood. In vele gevallen wordt het veroorzaakt door chronische diarree. Voor koeien en varkens is het bijvoorbeeld verboden dieren met een dergelijke wonde te vervoeren. Dat het dier door de dierenarts te plaatse nogmaals gezond verklaard wordt, wijst voornamelijk op de gebrekkigheid van het systeem waarbij ook gewonde dieren zonder pardon op transport gezet worden.

Rowena Vanroy duidt: “Een dier met een prolaps is niet gezond en het dier in kwestie zag er duidelijk niet in goede toestand uit. Wij zijn van mening dat het dier niet getransporteerd had mogen worden en nemen juridische stappen.”

Dood tijdens transport

Op 17 juli 2024 vond opnieuw een incident plaats. Voor een vlucht naar New York JFK werden 333 apen aangevoerd, vanuit Frankrijk en Spanje. Hoewel de afzender werd aangeduid als Nederland, dus naar alle waarschijnlijk was ook apenhandelaar Hartelust bij deze zending betrokken. Eén aap werd dood aangetroffen in de kist. De inspecteur vermoedde dat het dier slecht had gereageerd op de verdoving. Vanroy: “Sommige dieren zijn moeilijk te vangen voor transport, waardoor ze onder narcose worden gebracht, wat zeer risicovol kan zijn. In principe zouden dieren die onder narcose zijn, constant gemonitord moeten worden.”

Oproep tot actie

Op een eerdere brief van Animal Rights aan de CEO van Brussels Airport kregen we de volgende reactie:

“Brussels Airport volgt alle wettelijke richtlijnen op vlak van dierentransport. We zorgen voor de best mogelijke omstandigheden voor de dieren, maar het is niet aan ons om te bepalen wat wel/niet kan.” "Deze reactie is volstrekt onvoldoende," verklaart Vanroy vastberaden. "We kloppen daarom aan bij de federale overheid om de apenhandel via Zaventem definitief te stoppen. Om onze oproep kracht bij te zetten en de maatschappelijke steun voor deze eis te laten zien, heeft Animal Rights een petitie gelanceerd."

Animal Rights eist dat Brussels Airport per direct stopt met het faciliteren van de apenhandel voor dierproeven. Het gaat vrijwel uitsluitend om dieren die zullen dienen in buitenlandse laboratoria voor wrede proeven. We roepen de Federale overheid, de grootste aandeelhouder van de luchthaven, op om deze wanpraktijken te verbieden. Daarom zijn we een petitie gestart. Wat betreft het belangrijke aandeel van apenhandelaar Hartelust in deze handel, vragen wij de Nederlandse overheid om actie te ondernemen.

Teken hier onze petitie.


dinsdag 12 november 2024

Kabinet start onderzoek naar positieflijst reptielen, zoals exotische slangen en schildpadden: zoogdierenlijst bestaat sinds juli 2024


De Tweede Kamer gaat in navolging van de positieflijst voor zoogdieren nu ook aan de slag met de ontwikkeling van een positieflijst voor reptielen. De reptielenlijst wordt komende jaren ontwikkeld. Dat is goed nieuws want het voorkomt heel veel dierenleed. Soorten die straks niet op deze lijst staan, mogen niet meer als huisdier aangeschaft worden.

Straks verboden als huisdier

De Dierenbescherming juicht elke verdere ontwikkeling op het gebied van de huis- en hobbydierenlijsten (‘positieflijsten’) toe. Daarom zijn we ook blij met een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren om te komen tot zo'n lijst voor reptielen, zoals exotische slangen en schildpadden.

Niels Kalkman

Door: Niels KalkmanPersvoorlichter  Dierenbescherming

Vorige week werd een voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) en Nieuw Sociaal Contract (NSC) overgenomen door staatssecretaris Rummenie (LVVN), om te komen tot een als huisdier te houden lijst voor reptielen. Voor zoogdieren bestaat zo’n lijst sinds 1 juli jl en de Dierenbescherming is daar blij mee. Met zo’n objectief vooraf getoetste lijst ligt er namelijk een wetenschappelijke basis waarop beslist kan worden welke dieren wel en niet geschikt zijn om te houden als huisdier.

OOK EEN VOGELLIJST

Bij de totstandkoming van zo’n lijst wordt er gekeken naar – kort gezegd – aspecten van volksgezondheid en dierenwelzijn. Vooral dit laatste is voor de Dierenbescherming natuurlijk ontzettend belangrijk. Om deze reden zijn we dit jaar met extra aandacht aan het kijken naar de vogelsector. We hopen dat de politiek, na de zoogdieren en nu dus ook de reptielen, ook snel werk wil maken van een lijst voor vogels. Ook daar gaat namelijk ontzettend veel mis, bij het houden van deze dieren, inclusief het fokken en verhandelen ervan. Wat ons betreft zouden deze onderzoeken gelijktijdig plaats kunnen vinden, omdat de wijze en de inhoud van toetsen voor beide diergroepen hetzelfde zijn. Ook vinden we de totstandkoming van aanvullende lijsten dus in beide gevallen urgent, zeker bekeken vanuit dierenwelzijn.

ONTBREKENDE KENNIS

Kamerleden Kostić (PvdD) en Holman (NSC) wijzen er ook op dat er wat hen betreft veel te weinig kennis is over de dieren. Daar sluiten we ons hartgrondig bij aan. Er zijn diereneigenaren met heel veel kennis en kunde, maar helaas zijn er ook baasjes die nog onvoldoende weten over hun dieren. We hopen daarom ook dat, in afwachting van aanvullende huis- en hobbydierenlijsten, mensen zichzelf om te beginnen beter informeren vóórdat ze een huisdier aanschaffen.

DUMP GEEN DIEREN

Ook drukken we mensen nadrukkelijk op het hart om geen dieren te dumpen, ook als het eigen huisdier niet terechtkomt op de toepasselijke huis- en hobbydierenlijst. Dieren die al worden gehouden op het moment dat zo'n lijst in werking treedt mogen namelijk tot hun dood in bezit blijven van hun baasjes. Wel mag er dan niet meer mee worden gefokt. Op deze manier is er een ‘uitsterfconstructie’ waarna er na verloop van tijd helemaal geen dieren meer worden gehouden die niet gehouden kúnnen worden.

Straks verboden als huisdier

maandag 11 november 2024

Meest boeiende jaarlijkse dierenmigraties ter wereld ( 7 foto's ) Update dieren in Gaza en dieren in Oekraïne

  Update:  https://www.facebook.com/SulalaSociety hoe gaat het met de dieren in Gaza? 

Update: Facebook   Hoe gaat het met de dieren in Oekraïne? 

Meest boeiende jaarlijkse dierenmigraties ter wereldFoto met dank aan: Canva
01

Meest boeiende jaarlijkse dierenmigraties ter wereld

Elk jaar toont het dierenrijk enkele van de meest ongelooflijke fenomenen van de natuur: massale migraties die continenten, zeeën en luchten overspannen. Bij deze reizen, gedreven door instinct en overleving, zijn miljoenen dieren betrokken die enorme afstanden afleggen om voedsel te vinden, zich voort te planten of te ontsnappen aan barre klimaten. Van de dichte bossen van India tot de uitgestrekte Afrikaanse savannes en de ijzige Arctische toendra, deze migraties geven vorm aan ecosystemen, ondersteunen de biodiversiteit en bieden enkele van de meest betoverende spektakels in de natuurlijke wereld.

Grote migratie van gnoes - Serengeti, Tanzania en Maasai Mara, KeniaFoto met dank aan: Canva
02

Grote migratie van gnoes - Serengeti, Tanzania en Maasai Mara, Kenia

Een van de meest bekende migraties, meer dan een miljoen gnoes, vergezeld van zebra's en antilopen, reizen over de Serengeti en Maasai Mara op zoek naar verse weidegronden. Deze spectaculaire beweging brengt hen oog in oog met roofdieren zoals leeuwen en krokodillen, waardoor een van de meest dramatische reizen van de natuur ontstaat.


Monarchvlinder migratie - Noord-AmerikaFoto met dank aan: Canva
03

Monarchvlinder migratie - Noord-Amerika

Elke herfst reizen miljoenen monarchvlinders tot 3.000 mijl van Canada en het noorden van de Verenigde Staten naar hun overwinteringsgebieden in de bossen van centraal Mexico. De aanblik van talloze oranje-zwarte vlinders die samenkomen in enorme clusters is ongelooflijk.

Migratie van de Amoervalk - Nagaland en Manipur, IndiaFoto met dank aan: Canva
04

Migratie van de Amoervalk - Nagaland en Manipur, India

De migratie van de Amoervalk is een minder bekend maar ontzagwekkend evenement dat duizenden van deze kleine roofvogels naar India brengt. Elk jaar reizen de Amoervalken van Siberië en Noord-China naar Afrika, via Noordoost-India. Het dorp Pangti in Nagaland en Tamenglong in Manipur zijn gevierde tussenstops geworden waar inspanningen voor natuurbehoud lokale gemeenschappen hebben omgevormd tot bewakers van deze vogels.

Migratie van kariboes - Arctische toendra, Noord-AmerikaFoto met dank aan: Canva
05

Migratie van kariboes - Arctische toendra, Noord-Amerika

Heb je een enorme kudde kariboes zien migreren tussen hun zomerbroedplaatsen en winter habitats? Deze kuddes strekken zich uit over duizenden kilometers en trotseren de koude, ruige landschappen, met wolven die vaak de achtervolging inzetten. De migratie is cruciaal voor het Arctische ecosysteem en biedt een opmerkelijk gezicht in de ongerepte wildernis.

Sardine Run - Zuid-Afrikaanse kustFoto met dank aan: Canva
06

Sardine Run - Zuid-Afrikaanse kust

Elk jaar vormen miljarden sardines langs de kust van Zuid-Afrika enorme scholen en migreren ze noordwaarts in een van 's werelds grootste zeespektakels. Deze migratie is ook een goed moment om roofdieren zoals dolfijnen en haaien te observeren, tot zeevogels en walvissen. Samen creëren ze een natuurverschijnsel dat vaak 'de grootste ondiepte op aarde' wordt genoemd.

Migratie van bultruggen - zuidelijk halfrondFoto met dank aan: Canva
07

Migratie van bultruggen - zuidelijk halfrond

Van bultruggen is bekend dat ze tot 16.000 mijl heen en terug reizen van hun voedselgebieden in de poolgebieden naar hun broedplaatsen in de tropen. Deze majestueuze wezens kunnen worden waargenomen voor de kusten van Australië, Zuid-Afrika en Latijns-Amerika terwijl ze hun jaarlijkse reis maken.