donderdag 28 november 2024

Na waarschuwingsschoten in een poging de dieren te scheiden en het weglokken met voedsel en het besef dat wilde dieren in gevangenschap veel stress vertoont is 1 beer geëuthanaseerd

 


Zwarte beer kreeg euthanasie en de andere beer gedood doorparkwachters na een zwaar gevecht in dierentuin Pairi Daiza België 

Een zwarte beer heeft zondag een andere beer gedood tijdens een gevecht in de dierentuin Pairi Daiza in België. Volgens functionarissen van de dierentuin waren de verwondingen van de beer die werd aangevallen zo ernstig dat het dier moest worden geëuthanaseerd.

Foto van de vechtende beren in de dierentuin België 

Het gevecht vond plaats in een omheining met tien zwarte beren die naar verluidt jarenlang vreedzaam naast elkaar hadden bestaan. Toen het gevecht begon, probeerde het parkpersoneel de dieren aanvankelijk weg te lokken met voedsel, aldus een bezoeker.

Toen de situatie escaleerde, vuurde het personeel waarschuwingsschoten af in een poging de dieren te scheiden, maar het gevecht ging door. Door de harde wind was het niet mogelijk om tranquillizers te gebruiken, vertelde een woordvoerder van het park aan de Belgische krant HLN.

Een bezoeker vertelde aan HLN dat het park niet meteen reageerde toen de gevechten begonnen. De bezoeker waarschuwde het personeel over de ernst van de situatie. Andere bezoekers zeiden dat de beren de dag ervoor hadden gevochten.

"Gevechten tussen beren gebeuren vaak in het wild", zei de woordvoerder, eraan toevoegend dat "het instinct is". De agressieve beer is in isolatie geplaatst en het park zal de komende dagen beslissen of het dier weer in de groep wordt toegelaten.

Dierlijk instinct in een dierentuin

In het wild kunnen zwarte beren agressief zijn, vooral tijdens competitie om voedsel, partners of territorium. In gevangenschap zijn de omstandigheden echter totaal anders dan in het wild. De dierentuinomgeving heeft vaak stressfactoren die niet aanwezig zijn in natuurlijke habitats.

Recente studies hebben aangetoond dat veel dieren in gevangenschap last hebben van stress en gedrag vertonen dat in het wild niet voorkomt, zoals ijsberen, overmatige verzorging of agressie.

In het wild zwerven zwarte beren door grote gebieden, op zoek naar voedsel. Ze hebben de vrijheid om conflicten te vermijden door afstand te houden van andere beren wanneer de spanningen oplopen. In een gevecht kan de verliezer weglopen, maar in een dierentuin kan het dier niet ontsnappen, legt bioloog Dirk Draulans uit.

Hoewel zwarte beren over het algemeen solitaire dieren zijn, zetten dierentuinen ze vaak in groepen. Deze gedwongen nabijheid kan leiden tot conflicten, vooral in tijden van verhoogde stress. Hoezeer dierentuinmedewerkers ook proberen, ze kunnen dieren nooit volledig begrijpen, zei Draulans.

Het gevecht bij Pairi Daiza zou een direct gevolg kunnen zijn van de beperkte ruimte en het gebrek aan ontsnappingsmogelijkheden voor de beren. In het wild eindigde een gevecht meestal met één beer die zich terugtrok. In een dierentuin is er geen ontsnapping voor een dier.

(Wilde beren zijn geen knuffeldieren.) 

Twee wandelaars gedood door grizzlybeer bij aanval in Canada

Bij een aanval van een grizzlybeer in het Banff National Park in Alberta, in Canada, zijn een getrouwd koppel en hun hond gedood. Dat hebben Canadese parkfunctionarissen en een vriend van de slachtoffers laten weten.

woensdag 27 november 2024

Homeless people ( VS ) shared their food with homeless dogs. ❤️🤗 Ontroerende video van Hope for Paws


dinsdag 26 november 2024

3,500 levende tijgers en 34,000 lichaamsdelen van tijgers zijn in de afgelopen 26 jaar geëxporteerd vanuit Zuid-Afrika: fokkers, handelaren, verdienen veel geld aan deze criminele handel

 

Dode tijgers voor de export in beslag gnomen door de politie in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is 's werelds grootste exporteur van grote katachtigen en hun lichaamsdelen, met meer dan 3.500 levende dieren en 34.000 lichaamsdelen die in de afgelopen 20 jaar zijn geëxporteerd, volgens gegevens van de CITES- handelsdatabase. Ondanks deze alarmerende cijfers blijft de volledige omvang van de illegale handel verborgen.



Magere tijger in een 'Tiger Farm'  in Zuid-Afrika wachtende op de dood en daarna klaar gemaakt in stukje gesneden voor de export

Een nieuw rapport van de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS onthult de omvang van de grote katachtigenindustrie in Zuid-Afrika, die floreerde vanwege gefragmenteerde en ineffectieve regelgeving. VIER VOETERS roept nu op tot een volledige sluiting van de grote katachtigenindustrie tegen 2030.

Tussen 2018 en 2024 zijn er 30 geregistreerde incidenten geweest van illegale handel en smokkel van grote katachtigen, zoals leeuwen, tijgers en luipaarden, en hun onderdelen, hetzij binnen Zuid-Afrika, hetzij naar verluidt afkomstig uit het land. Een dergelijk geval in 2024 betrof de arrestatie van een Zuid-Afrikaanse man en een bekende Vietnamese smokkelaar die probeerden zes leeuwen illegaal te verkopen. Het werkelijke aantal grote katachtigen en lichaamsdelen dat elk jaar wordt geëxporteerd, blijft echter onbekend vanwege ontoereikende tracking en toezicht.

Producten die van tijger lichaamsdelen worden gemaakt waaronder tijgerwijn, gebruikt voor de potentie van de man

De exploitatie van niet-inheemse soorten, met name tijgers, is een belangrijk probleem in Zuid-Afrika. Deze dieren lopen een groter risico op mishandeling vanwege ineffectieve regelgeving rondom hun fokkerij, handel en verplaatsing. Zuid-Afrika herbergt nu het grootste aantal tijgerboerderijen buiten Azië, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor gewetenloze handelaren en criminelen die deze dieren willen uitbuiten.

Tussen 2020 en 2024 bleek uit onderzoek van VIER VOETERS dat 103 faciliteiten in Zuid-Afrika op enig moment tijgers hadden gehouden. Nu de tijgerpopulaties in landen als Vietnam zijn afgenomen, is Zuid-Afrika een belangrijke leverancier geworden van tijgeronderdelen, die gewild zijn voor 'traditionele medicijnen' en luxeproducten in heel Azië. Deze handel houdt de exploitatie van deze bedreigde diersoorten in stand, waarvan er veel te kampen hebben met slechte leefomstandigheden, inteelt en vroegtijdige dood.

"De misdaden van de grote katachtigenindustrie blijven grotendeels onopgemerkt omdat Zuid-Afrika geen landelijke regelgeving heeft om fokfaciliteiten te controleren en te monitoren. Veel autoriteiten houden niet eens een register bij van geboorten en sterfgevallen van tijgers in gevangenschap, waardoor het onmogelijk is om de exacte aantallen van deze niet-inheemse soort bij te houden," aldus Fiona Miles, directeur van FOUR PAWS South Africa. "Dit speelt criminele netwerken in de kaart, die misbruik maken van juridische mazen en de kans krijgen om samen te werken met commerciële faciliteiten, particuliere fokkers en handelaren. Het is tijd dat Zuid-Afrika stopt met zijn rol in het mogelijk maken van deze wrede industrie,"

De grootschalige fokkerij van grote katachtigen in Zuid-Afrika heeft verstrekkende gevolgen voor wereldwijde beschermingsinspanningen. Vanwege de sterke wettelijke beschermingsstatus van tijgers worden andere soorten grote katachtigen, zoals luipaarden, leeuwen en jaguars, gebruikt als vervangers om aan de vraag te voldoen.

"De fokkerij van grote katachtigen in Zuid-Afrika veroorzaakt een gevaarlijke kettingreactie, die het uitsterven van bedreigde diersoorten over de hele wereld versnelt. Faciliteiten die beweren dat het fokken van grote katachtigen de instandhouding van wilde populaties ondersteunt, is misleidend en ondermijnt de echte verschrikkingen van de industrie", aldus Kieran Harkin, expert in de handel in wilde dieren bij VIER VOETERS. "Gevangen dieren worden uitgebuit als toeristische attracties en gedood voor winst, en wilde populaties blijven het doelwit van stropers."

"Zowel gevangen als wilde grote katachtigen betalen de prijs voor deze op winst gerichte industrie. Alle vijf soorten grote katachtigen – jaguars, luipaarden, leeuwen, sneeuwluipaarden en tijgers – zullen nog meer significante dalingen in hun wilde populaties zien als deze uitbuitende trend doorzet. Het is hoog tijd om nu actie te ondernemen," vervolgde Harkin.

De bevindingen in het VIER VOETERS -rapport benadrukken de dringende behoefte aan strengere regelgeving en handhaving om grote katachtigen in Zuid-Afrika te beschermen. Het falen van het land om de industrie te reguleren, heeft de handel in en exploitatie van deze majestueuze dieren laten floreren. VIER VOETERS pleit voor de volledige sluiting van de grote katachtigenindustrie tegen 2030 en roept zowel de Zuid-Afrikaanse regering als internationale autoriteiten op om onmiddellijk actie te ondernemen om deze wrede handel te beëindigen.

De illegale handel in grote katachtigen vormt niet alleen een bedreiging voor het dierenwelzijn, maar ook een aanzienlijk risico voor de wereldwijde biodiversiteit. Aangezien Zuid-Afrika een belangrijke speler blijft in deze wereldwijde handel, is de noodzaak voor verandering nog nooit zo groot geweest.








maandag 25 november 2024

Staatsbosbeheer: 28 konikpaarden uit Lauwersmeer naar de slacht Is dit natuurbeheer?

 



Activisten vermoedden al dat Staatsbosbeheer de paarden naar het slachthuis wilde brengen en protesteerden hiertegen. Via sociale media deelden ze filmpjes om dit te voorkomen. „Ik hoop echt niet dat deze dieren naar het slachthuis gaan”, zei Chantal van het Hart, die een video-oproep maakte om de konikpaarden te redden. „Het kan toch niet dat een natuurorganisatie dierenmishandeling ’oplost’ door de dieren naar het slachthuis te sturen.”


Het College van Beroep voor het bedrijfsleven noemde het in september dierenmishandeling dat de paarden zoveel last hadden van de grote klis op het Oostvaarder veld. De stekelige plant ging in de manen zitten en kon de paarden in de ogen prikken. In september zijn 52 konikpaarden naar het Lauwersmeer gebracht. De grote klis was zo wijdverspreid, dat de plant op korte termijn niet weggehaald kon worden, zei Staatsbosbeheer. De kudde bestond eerder uit zeventig paarden, maar een deel daarvan ging toen al naar de slacht.

De kudde bestaat nu uit 22 merries en twee veulens. Staatsbosbeheer zegt dat geen enkele drachtige merrie naar het slachthuis is gebracht. Dat was eerder wel de angst van de activisten. De bedoeling is dat de overgebleven kudde nu in het Lauwersmeer blijft. Als het gebied te nat wordt in de winter, gaan ze mogelijk naar een ander deel van het natuurgebied. Vanaf volgend jaar vallen de merries dan onder het reguliere kuddebeheer van het Lauwersmeer, waar al veel andere paarden grazen.

Staatsbosbeheer zegt dat de eerste keuze was om de hele groep paarden over te brengen naar een ander gebied in binnen- of buitenland. „We hebben veel aanbiedingen gehad”, zegt een woordvoerster. „Maar deze waren nu niet passend.” Het gaat om een grote groep paarden die het gewend is om in kuddeverband te leven, zegt ze. „Vanuit het dierenwelzijn willen we ze dus niet afzonderlijk laten opvangen bij mensen met een stal.”


zaterdag 23 november 2024

Het Dolfinarium Seapark in Brugge België, moet in 2037 de deuren sluiten: het Dolfinarium in Harderwijk heeft de zelfde eigenaar heeft dat invloed op Nederland?

 


Dolfinarium Boudewijn Seapark in Brugge moet van de Vlaamse overheid tegen 2037 de deuren sluiten. Ook in Nederland neemt de kritiek op Dolfinarium in Harderwijk toe. Heeft het Belgische besluit invloed op het Nederlandse dolfijnenpark, dat dezelfde eigenaar heeft?

Het Boudewijn Seapark kreeg in eerste instantie maatregelen opgelegd om het dierenwelzijn te verbeteren, maar toch besloot de Belgische minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts afgelopen weekend het dolfinarium in 2037 te sluiten.


"Ik denk dat er weinig argumenten zijn om dolfijnen gevangen te houden, behalve om kunstjes te doen voor mensen. Dat vind ik niet meer te verantwoorden", verklaarde de minister. "Zeker als je weet dat dolfijnen hyperintelligente en stressgevoelige dieren zijn. Normaal leven dolfijnen in grote groepen in gebieden van honderden vierkante kilometers. Niet in een bassin dus."

Vanuit de Nederlandse politiek is er ook al langer kritiek op het Dolfinarium in Harderwijk. In 2022 kreeg het dierenpark daarom maatregelen opgelegd om het dierenwelzijn te verbeteren. Er was commentaar op het educatieve programma en op de interactie van de dolfijnen met het publiek. Zo moesten fotomomenten met de dieren worden geschrapt en moest de educatieve boodschap tijdens voorstellingen centraal komen te staan.


Op 17 oktober schreef minister Femke Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) in een brief aan de Tweede Kamer dat het Gelderse dierenverblijf het educatieve programma heeft aangepast, maar niet alle gemaakte afspraken rondom interactie heeft nageleefd.


"De dieren krijgen commando's om interactie aan te gaan met bezoekers", is te lezen in de brief. "Interactie tussen dieren en bezoekers mag enkel plaatsvinden wanneer de dieren uit zichzelf op bezoekers afgaan." Volgens Wiersma is er een dwangsom opgelegd, en betekent dit dat het Dolfinarium direct aanpassingen moet doen aan commando's die de dieren krijgen tijdens publieksinteracties.


Educatieve doelen


Strikt genomen heeft het besluit in België niet direct een effect op het Nederlandse Dolfinarium, zegt dierenrechtadvocaat Jaap Baar tegen NU.nl. "Maar het kan de politiek hier natuurlijk wel aan het denken zetten."

De regelgeving rondom het houden van wilde dieren, waaronder dolfijnen, is Europees vastgelegd. "Daar heb je een dierentuinvergunning voor nodig." Maar afwegingen om wel of niet een vergunning uit te geven is lokaal geregeld. "In Nederland is een educatief doel een van de afwegingen", zegt Baar.


Baar kan zich voorstellen dat partijen zoals Partij voor de Dieren de Nederlandse minister wil laten bewegen door kritisch te zijn op de huidige dierentuinvergunning van het Dolfinarium. "In België gaat nu het educatieve doel niet meer op en zien ze het als puur vermaak", zegt Baar. "Dan is het vanuit dierenwelzijnsoogpunt niet wenselijk de dieren nog in gevangenschap te houden. Zeker als uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het dieren stress oplevert en het gevangenschap niet goed voor ze is."

Vooralsnog staat in de Nederlandse politiek het educatieve deel niet direct ter discussie. Maar Baar stelt dat als in België het educatieve component niet als voldoende wordt beschouwd voor een vergunning, het te verwachten is dat het besluit van onze zuiderburen aangehaald gaat worden tijdens een mogelijk debat.

Volgens Baar zou het dus kunnen dat Nederland op den duur gaat volgen met soortgelijk besluit. Tegelijkertijd zegt de advocaat dat dat ook nog even kan duren. "Ik kan me voorstellen dat de minister hier even pas de op plaats doet en afwacht wat het bezwaar van het Belgische park tegenover het besluit gaat doen." De directeur van het Boudewijn Seapark, Lars van den Ham, overweegt juridische stappen als de Belgische Eerste Kamer de wet definitief maakt en het dolfinarium daadwerkelijk moet sluiten, schrijft VRT.





Dierenactivisten blokkeerden in oktober de ingangen van het Dolfinarium in Harderwijk. De actievoerders vinden dat de dieren onder slechte omstandigheden leven.

'Is het nog wel van deze tijd?'


De laatste jaren is zowel het politieke klimaat als de publieke opinie ten opzichte van dierenrechten veranderd, zegt Baar. "Er is al langer discussie of dieren in gevangenschap houden nog wel van deze tijd is."


Volgens Bart Gremmen, hoogleraar Ethiek aan de Wageningen University & Research, is de houding over wilde dieren door de jaren heen veranderd. "Vroeger hadden we geen problemen met dierentuinen en safariparken", vertelt de hoogleraar. Tegenwoordig wordt daar kritischer naar gekeken. "Als een diersoort bijna uitgestorven is en het nodig is voor behoud van biodiversiteit, is het te verantwoorden. Maar onze houding tegenover dieren die nog volop in het wild aanwezig zijn, zoals dolfijnen, is veranderd."


Gremmen wijdt dit aan individualisering. "Het is een maatschappelijke trend dat mensen zichzelf meer zien als individu, en dieren daardoor ook." Daardoor groeit volgens de hoogleraar het besef dat wilde dieren ook rechten hebben. Ook al is het dierenwelzijn de afgelopen jaren in het Dolfinarium zeker verbeterd, op deze manier blijven we dieren die rechten hebben ondermijnen", zegt Gremmen.


Het Dolfinarium in Harderwijk wilde op weinig vragen antwoord geven, maar zei tegen NU.nl: "Wij nemen kennis van de aangekondigde beleidsnota in België, die nog het wetgevende proces moet doorlopen. Als Nederlands dolfinarium opereren wij binnen de Nederlandse wetgeving."


Eerder