dinsdag 3 september 2013

De verboden paardenbingo gaat door


 
AMSTERDAM – Het is verboden, maar het gebeurt nog regelmatig: het verloten van paarden en pony’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de Dierenbescherming. Zulke verlotingen vinden vaak plaats op paardenmarkten. De Dierenbescherming heeft melding van deze overtredingen gemaakt bij het landelijk meldpunt 144 en roept mensen op hetzelfde te doen.

Op 7 augustus werd op een paardenmarkt in Vriezenveen een pony verloot. Twee maanden eerder kon in Rijnsburg ’bemiddeling voor de aanschaf van een paard of pony’ ter waarde van 500 euro worden gewonnen. Op de paardenmarkt in Valkenburg lijkt op 11september aanstaande de constructie van de tegoedbon te worden gebruikt, waarbij een veulen kan worden gewonnen. Ook op Terschelling is een verloting van een veulen aangekondigd.
Niet alleen paarden en pony’s, maar ook andere dieren worden verloot. In het Drentse Pesse werd op 9 maart een kalf verloot bij een rundershow. Hetzelfde gebeurt met duiven bij diverse duivenevenementen.

Volgens Artikel 57 van de huidige Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD) is het ‘verboden dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken bij wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen’. Omdat de wet via een constructie met waardebonnen te omzeilen was, heeft de Dierenbescherming aangedrongen op aanscherping van de regels.



De nieuwe wet is officieel pas vanaf 1 januari van kracht, maar het concept ligt er al. Daarin staat dat het niet alleen verboden is om dieren aan te bieden ‘bij’ wedstrijden, verlotingen en dergelijke, maar ook ‘naar aanleiding van’. Daarmee wordt het onmogelijk om de regels met tegoedbonnen te ontduiken. Een rechter stelde een manegehouder uit Assendelft vorig jaar al in het ongelijk omdat hij een waardebon verlootte waarmee de winnaar één van zijn paarden kon kopen.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (PvdD) noemt de managehouders hardleers. „Het was al verboden toen er een omweg werd bedacht met waardebonnen. Daarna zei de rechter dat het niet mag en werden de regels aangescherpt, en toch blijven sommige blijven figuren in de paardenwereld het doen. Het is niet voor niks verboden. Ik hoop dat de staatssecretaris strenger toezicht gaat houden.”

De Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren vinden het verloten van dieren bezwaarlijk omdat het levend wezen is. „Een paard is geen koelkast”, zegt beleidsmedewerker Marcel Reijnen van de Dierenbescherming. Een andere reden is dat iedereen op deze manier dus zomaar aan een dier kan komen, ook wie er de ruimte of kennis niet voor heeft. „Daarmee loop je het risico dat een dier gedumpt of verwaarloosd wordt.” 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten