zondag 6 oktober 2013

1,5miljoen voetbalvelden jaarlijks voor Nederland gekapt voor veevoer! Zeewier is de soja van de toekomst


1,5 miljoen voetbalvelden

De afgelopen vijfenveertig jaar is de sojateelt bijna verzevenvoudigd van 36 naar 245 miljoen ton per jaar. Voor het sojameel dat in Nederland in veevoer wordt verwerkt, is jaarlijks zo'n 876 duizend hectare nodig, omgerekend anderhalf miljoen voetbalvelden. Alleen daarom al zouden we ons moeten verdiepen in het telen en gebruik van zeewier

Sojateelt en ontbossing

Maar de huidige sojateelt draagt ook bij aan ontbossing, het uitsterven van planten en dieren en talloze sociale problemen in Zuid-Amerika. Kleine boeren worden van hun land verdreven om plaats te maken voor grootschalige sojateelt. Sojateelt levert nauwelijks werkgelegenheid op en de arbeidsomstandigheden zijn vaak slecht.
 


 Het grootste deel van de sojateelt vindt momenteel plaats in de ecologisch waardevolle bossavanne, de Cerrado genaamd. Maar ook het Amazone-regenwoud wordt bedreigd door de groeiende sojateelt. Waar bossen verdwijnen, verdwijnen planten en dieren, en komen bovendien broeikasgassen (CO2) vrij.
http://youtu.be/0T3rEBUTB3Q   video de beelden zijn mooi de getallen schrikbarend !!
 

  

In Nederland eten we jaarlijks zo'n 40 kilo vlees per persoon (rund, varken en kip samen); dat is ruim twee maal zo veel als vijftig jaar geleden. Behalve consumeren, exporteren we ook: ruim driekwart van het geproduceerde vlees gaat Nederland uit.
Afbeelding
       
Foto: Hortimare uit Heerhugowaard gelooft in een bloeiende toekomst als 'vermeerderaar' van zeewier voor commercieel gebruik.
TEXEL - De tuin van de toekomst ligt op zee. Zeewier moet uitgroeien tot het nieuwe soja als we in 2050 een wereldbevolking van negen miljard mensen willen voeden. Dat is de stellige overtuiging van de deelnemers aan het tweedaagse symposium Sea Agriculture, vorge maand in Den Helder en op Texel.
 
Foto: zeewier salade
 
 
Zeewier is betrekkelijk eenvoudig te telen, de plant leeft van meststoffen die in zee zijn opgelost, het zit barstensvol eiwitten, suikers en mineralen, en zeewier vangt ook nog eens CO2 af.
Wier is bruikbaar als voedsel voor mens en dier, maar ook voor toepassingen in de farmaceutische, chemische en cosmetische industrie. De schatkamer is er; nu is het de kunst om de goede sleutel te vinden voor een verantwoorde en kostendekkende exploitatie, luidde de conclusie van het symposium.

Initiatieven

 Alleen al in Nederland zijn talloze initiatieven en voeren wetenschappers fundamenteel onderzoek uit naar de kweek en het gebruik van zeewier. Zeebouw gebruikt geen schaars zoet water, heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig, groeit niet op kostbare landbouwgrond. Daarop staat de komende jaren steeds meer druk, door de groei van de wereldbevolking. De zee bedraagt 70 procent van het aardoppervlak en is nog amper ontgonnen.

De tekst van het zeewier met dank aan de Stentor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten