woensdag 15 januari 2014

Krokodillen sneuvelen voor Louis Vuitton...



Krokodillen sneuvelen voor Louis Vuitton

Door: Lynn Formesyn − 15/01/14, 15u06  − Bron: Fashionista, Mail&Guardian Africa
 
© Louis Vuitton.
De lust voor exotisme is ook anno 2014 nog lang niet uitgestorven, en dat weet luxemerk Louis Vuitton maar al te goed. Om de peperdure designerhandtassen extra aantrekkelijk te maken, wordt massaal ingezet op krokodillenleer. Voor de nieuwe 'Crocodile-collectie' moet je rekenen op prijzen tussen de 7.000 en 21.000 euro.
  • © Louis Vuitton.
Net als onder meer Prada en Gucci, mikt Louis Vuitton op het exotisme van de elite. Door hierop in te spelen, proberen designers de exclusiviteit van hun producten te vergroten en de verkoopcijfers op te krikken. Krokodillenleer is samen met andere exotische huidtypes goed voor 10 procent van de (dalende) omzet op de handtassen van luxe merken. Handtassen gemaakt van krokodil kunnen gemakkelijk tot 30 keer duurder verkocht worden dan 'soortgenoten' uit runderleer.

"Er zijn vrouwen die geen moer geven over het geld omdat ze houden van mooie dingen. De vraag naar krokodillenleer is zo groot omdat het een trend is die nooit zal uitsterven, het is een klassieker", klinkt het betoog in de wereld van de luxe handtassen.

Luxeproduct
In het geval van Louis Vuitton komt de gegeerde huid uit het Filipijnse Kapalong in de provincie Davao del Norte. Vicente Mercado, eigenaar van De kwekerij voor zoutwaterkrokodillen, getuigt dat ook andere makers van luxe handtassen aan zijn deur komen kloppen. "De grootste uitdaging is de voorraad van kwaliteitsleder, iets dat enorm schaars is", stelt Jean-Jacques Guiony, Chief Financial Officer van Louis Vuitton.

Omdat het veel werk vraagt, wordt krokodillenhuid per centimeter en aan hoge prijzen verkocht. Dagelijks sneuvelen er bij Mercado gemiddeld minstens 24 dieren. Terwijl de huid door luxe merken wordt opgekocht, gaat het vlees naar de lokale markt om te verwerken tot een delicatesse. Toch worden de dieren - anders dan koeien - specifiek gekweekt voor hun huid, het luxe product dat de rekeningen van de kwekers betaalt.

Peperduur
Dat de handtassen peperduur zijn, is allesbehalve verbazend. De kwekers hebben namelijk meer dan hun handen vol. "Wanneer dieren niet goed behandeld worden, kan de huid niet van goede kwaliteit zijn", Klinkt het bij de fokkers van Le Croc in Zuid-Afrika.

Van zodra een kleine krokodil uit zijn ei breekt, moet gezorgd worden voor een kalme omgeving om gevechten (en huidschade) te vermijden. Het hok wordt dagelijks uitgekuist en er wordt een strikt eetpatroon gevolgd. De krokodillen krijgen voormalijk kip en specifieke oliƫn om de huidkwaliteit te verhogen. Het slachten en villen gebeurt bovendien met de hand. Om misbruik van de dieren tegen te gaan, gaat de verkoop van iedere krokodillenhuid gepaard met een certificaat om te bewijzen dat er geen schending is van de 'Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten