donderdag 25 september 2014

Productie van palmolie 'a dirty business ' het kan duurzaam maar hoe? ( video )





Met dank aan: www.greenpeace.nl en www.wnf.nl

Palmolie waar geen regenwouden voor sneuvelen


 
Voor de grootschalige palmolie-teelt worden kostbare tropische regenwouden met de grond gelijk gemaakt. Grote bedrijven die palmolie in hun producten verwerken kunnen dit tegengaan. Steeds meer producenten stappen over op duurzame, sociaal verantwoorde palmolie, en dat is hard nodig om de bossen van Indonesië en Afrika tegen oprukkende palmolieplantages.

Wat is het probleem rondom palmolie?

Palmolie wordt verwerkt in ontelbaar producten: tandpasta, zeep, cosmetica, chocola, chips, koekjes, toetjes. Ook is het goedje in zwang als biobrandstof. Een wondermiddel dus? Niet bepaald. Vanwege de explosieve vraag worden in de belangrijkste productielanden Maleisië en Indonesië enorme stukken regenwoud gekapt ten behoeve van oliepalmplantages. Op zoek naar land voor de grootschalige teelt van palmolie wordt nu ook gekeken naar Afrika. De uitbreiding van palmolieplantages gaat ten koste van het leefgebied van bedreigde dieren als de orang-oetan en de Sumatraanse tijger. Ook worden miljoenen mensen die in de bossen leven van hun land verdreven.


Producenten moeten kiezen voor duurzaam

De productie van palmolie kan anders. Greenpeace doet onderzoek in het veld om in kaart te brengen welke bedrijven verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van de bossen. Samen met achthonderdduizend supporters roepen we de producenten op hun leven te beteren en over te stappen op duurzaam geproduceerde palmolie. En dat werpt zeker zijn vruchten af.

Procter & Gamble kiest voor de tijger

Herinner jij je de acties tegen Procter en Gamble dit voorjaar nog? In tientallen steden wereldwijd gingen bezorgde consumenten de straat op. Ook in Nederland gingen vrijwilligers de winkel in om de shampooflessen van Head&Shoulders, één van de bekendste P&G-merken, te bestickeren met waarschuwingen over onverantwoorde palmolie. De mailbox van P&G stroomde vol met oproepen voor duurzame palmolie. En dat had effect!

Wie volgt?

Procter en Gamble is niet het enige bedrijf dat zich inzet voor duurzame palmolie. Ook bedrijven als Arla, Ferrero en Mars hebben intussen een zogenaamd ‘no-deforestation’-beleid aangenomen. En als het aan ons ligt, zullen er nog vele bedrijven volgen…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten