maandag 6 oktober 2014

Kopi Luwak: De duurste koffie in de wereld gemaakt van uitgepoepte koffiebessen. Kakkoffie dus ( video)




World Animal Protection : UTZ wil niet langer koffieproducenten certificeren die dieren misbruiken

Het diertje poept de zaden uit waarna de dure koffie word geproduceerd
UTZ Certified, het wereldwijd leidende label voor duurzaam geproduceerde koffie, thee en cacao, zal voortaan geen producenten meer certificeren die civetkatten in gevangenschap houden om Kopi Luwak te maken, een exclusieve koffie. Dit is besloten na gesprekken met World Animal Protection


Civetkat in kooi voor productie Kopi Luwak
 
Voor kopi luwak worden in toenemende mate civetkatten in het wild gevangen en opgesloten, vaak in erbarmelijke omstandigheden. Dierenbeschermingsorganisatie WSPA heeft campagne gevoerd tegen de wrede methoden die worden gebruikt om deze ‘luxe’ drank te produceren, die wordt gemaakt van de bonen van de koffiebessen die door de civetkatten zijn opgegeten en verteerd.

World Animal Protection werkte mee aan een BBC-documentaire in september 2013 die de smerige, benauwde, ondierwaardige omstandigheden liet zien waarin gekooide civetkatten veelal worden gehouden. Naar aanleiding van de documentaire begon World Animal Protection gesprekken met UTZ Certified die, nu ze deze praktijk in haar nieuwe code verbiedt, duidelijke en effectieve controleprocedures zal instellen voor de koffieproducenten .

Oh, lieve schat, dit breekt mijn hart.

De UTZ gedragscode staat nog open voor een openbare raadpleging in Indonesië later dit jaar om beter de gevolgen te begrijpen voor de reeds gecertificeerde UTZ landbouwers die als nevenactiviteit koffie via gevangen civetkatten produceren.
Dirk Jan Verdonk van World Animal Protection zegt :
“World Animal Protection juicht toe dat UTZ Certified erkent dat het vangen van dieren in het wild en ze houden in kleine kooien om er een ‘luxe’ drankje van te maken, gewoon moet stoppen. Wij willen nu dat andere certificeerders UTZ gaan volgen en productie met gekooide dieren  niet meer tolereren. We willen een certificatieschema voor wilde, kooivrije civetkattenkoffie , zodat zowel verkopers als consumenten echte, wilde diervriendelijke producten gemakkelijk kunnen herkennen.”
De campagne van World Animal Protection en andere organisaties heeft handelaren over de hele wereld, waaronder in Nederland Simon Lévelt, Brandmeester’s en Van Hilst, ertoe gebracht alleen civetkoffie van gegarandeerd – kooivrije bronnen te verkopen of volledig te stoppen met de verkoop van het product.
Vorig jaar besteedde ook PiepVandaag.nl aandacht aan de wrede achtergrond van ‘s werelds duurste kopje koffie.
Chris Shepherd van TRAFFIC south-east Asia legde uit hoe het de civetkatten vergaat:
“De omstandigheden waaronder de civetkatten leven zijn verschrikkelijk, vergelijkbaar met legbatterijkippen. De civetkatten komen uit het wild en moeten onder verschrikkelijke omstandigheden leven. Ze vechten om bij elkaar te blijven, maar worden toch gescheiden en leven op een erg eenzijdig dieet in hele kleine kooitjes. Het sterftepercentage is hoog en er is een reëel risico dat sommige soorten civetkatten in hun bestaan worden bedreigd door deze praktijken. Het loopt snel uit de hand, maar de meeste mensen weten niet hoe de koffie eigenlijk wordt gemaakt. Men zou moeten weten dat tienduizenden civetkatten onder deze omstandigheden worden gehouden. Dan zou dat kopje koffie vast niet meer zo goed.”
Civetboerderij.

Wat kunt u doen

Wij werken nu samen met koffiekeurmerken en we steunen de pogingen van de koffiesector om te reageren op onze campagne. We voeren gesprekken met UTZ Certified en Rainforest Alliance om te onderzoeken hoe gecertificeerde koffieproducenten kunnen vermijden dat ze betrokken raken bij de productie van koffie afkomstig van gekooide civetkatten. En we werken ook met deze organisaties samen om dierenwelzijnsmaatregelen op te nemen in hun reglementen.

U kunt de civetkatten ook zelf helpen!
  • Koop geen civetkoffie of 'kopi luwak' tenzij gegarandeerd is dat de bonen niet van gekooide civetkatten afkomstig is
  • Deel dit verhaal met anderen om ook hen bewust te maken van de situatie

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten