zondag 16 november 2014

Opeens nu WEL Aziatische kweekvis getest op resistente bacterie...waarom nu pas? Eet smakelijk !



DEN HAAG – Minister Schippers was er vorige week vrijdag als de kippen bij: ze maakt zich zorgen en gaat daarom de NVWA expliciet vragen kweekvis te controleren op multiresistente bacteriën. Deze bacteriën kunnen ervoor zorgen dat antibiotica voor de volksgezondheid niet meer goed werkt.

Wakker Dier, www.wakkerdier.nl de maatschappelijke organisatie die strijdt voor dierenwelzijn en kritisch publiceert over bioindustrie, voedselschandalen, keurmerken en consumentenmisleiding, kwam vrijdag met een primeur naar buiten: voor het eerst is in Nederland de multiresistente ESBL-bacterie aangetroffen in het visschap. Deze bacterie werd bij een Nederlandse horecagroothandel gevonden op black tiger garnalen uit Vietnam. Uit een steekproef van 43 producten (13 keer vis, 30 keer garnalen) van acht visgroothandels en supermarkten (garnalen, tilapia en pangasius uit Zuidoost-Azië) werden op ruim de helft daarvan multiresistente bacteriën gevonden, waaronder eenmaal de gevaarlijke ESBL.

WAT IS ESBL ?

ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica (penicillines en cefalosporines) kan afbreken. De bacteriën die ESBL's kunnen produceren (Klebsiella, Escherichia coli), zijn gewone darmbacteriën. Zulke bacteriën zijn onschadelijk zolang ze zich in de darm bevinden van gezonde personen, maar kunnen infecties veroorzaken, soms zelfs ernstig. Met name in het ziekenhuis vormen infecties met deze bacteriën een probleem.

Drie van de tien onderzochte producten met het ASC-keurmerk bleken ook besmet te zijn, ondanks de extra eisen die het keurmerk stelt aan antibioticagebruik. Wakker Dier wijst erop dat wetenschappers al langer waarschuwen voor overmatig gebruik van antibiotica in de viskweek, en dat een advies van de NVWA om net als bij vlees ook kweekvis op de besmetting te gaan controleren door het kabinet is genegeerd. Antibiotica wordt op grote schaal ingezet als ziektebestrijder, maar daarnaast ook als groeibevorderaar. Wakker Dier wil dat supermarkten en groothandels verantwoordere vis inkopen

WAT GING ER AAN VOORAF ?





Hutje, mutje, geen wonder dat er gestrooid moet worden met antibiotica. Eet geen kweekvis !!
              
Wie garnalen eet of vissoorten die in Zuidoost-Azië zijn gekweekt, loopt een grote kans ook bacteriën binnen te krijgen die resistent zijn voor veel antibiotica. Dat zegt stichting Wakker Dier, die onderzoek deed naar de populaire vissoorten.

De stichting liet 43 monsters Aziatische vis onderzoeken en trof in de helft bacteriën aan die resistent zijn tegen antibiotica. Campagneleider Hanneke van Ormondt legt uit dat populaire vissoorten als tilapia en pangasius uit Vietnam en Thailand gekweekt worden in enorme bassins met veel ziektes.
"Die ziektes worden bestreden met veel antibiotica die in het water worden gegooid of in het voer verwerkt worden", aldus Ormondt. "Antibiotica worden ook gebruikt als groeibevorderaar. Zo worden de bassins grote kweekvijvers voor antibiotica-resistentie."

Gezondheidsrisico

Als het eten niet goed verhit wordt, kunnen consumenten die resistente bacteriën binnenkrijgen. Dat vormt een risico voor de gezondheid. "Wanneer we ziek worden, werken de antibiotica niet goed meer", zegt Ormondt. "Infecties zijn dan moeilijk of in het ergste geval helemaal niet meer te behandelen."

In 2009 drong de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan op controle op resistente bacteriën in de vis, maar een goed controlesysteem is er nog steeds niet. Dat moet er nu wel komen, zegt het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).
"We gaan nu snel actie ondernemen", zegt een woordvoerder van het CBL. "Wij gaan producenten van kweekvis nog strakker controleren en duidelijker eisen dat er minder antibiotica gebruikt moet worden in de kweek van vis."

Niet uit de schappen

CBL ziet vooralsnog geen reden om vis uit de schappen te halen. "Als die goed gebakken is, is er geen risico", aldus het CBL. "Maar snel onderzoek is gewenst."
Het bureau dringt daarom aan op een risico-analyse door de NVWA zodat duidelijk wordt "wat de ernst van de situatie is".

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten