donderdag 13 november 2014

Schokkende film: In de EU leven 320 miljoen konijnen in kleine vieze draadgazen kooien......



Teken alstublieft de petitie onderaan het artikel

PERSBERICHT
Nijmegen, 12 november 2014 www.ciwf.nl

Schokkende film: De konijnen die nooit springen

Vandaag publiceert Compassion in World Farming (CIWF) een schokkende film over de konijnenhouderij in Europa. In de Europese vee-industrie leven meer dan 320 miljoen konijnen hun hele leven in krappe draadgazen kooien, die zó laag zijn dat de dieren niet eens rechtop kunnen staan, laat staan springen of huppelen. De film is vanaf vandaag te zien op ciwf.nl/konijnenfilm. Tevens start de internationale dierenbeschermingsorganisatie een petitie aan de EU, die vraagt om een verbod van kooihuisvesting in de konijnenhouderij.



Onderzoekers van CIWF filmden in 16 konijnenhouderijen in 5 EU-landen ( Polen, Tsjechië, Cyprus, Italië en Griekenland). Wat ze zagen en vastlegden is vreselijk:

• De konijnen zitten hun hele leven in krappe, draadgazen kooien zonder enig afleidingsmateriaal
• Veel dieren hebben ontstekingen aan ogen of huid
• Stinkende en onhygiënische stallen: bergen ontlasting onder de kooien
• Veel dieren sterven vroegtijdig, ondanks het hoge antibioticagebruik
• Dode, soms zelfs rottende, konijnen in of op de kooi of op de vloer

Twee jaar geleden filmde CIWF soortgelijke omstandigheden in konijnenhouderijen in Frankrijk en Spanje.


"Niet alleen het aantal konijnen in de vee-industrie is gigantisch, ook het dierenleed dat de draadgazen kooien veroorzaken is enorm", zegt Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland. "De kooien doen nog het meest denken aan de kale legbatterijen, die de EU al in 1999 verboden heeft vanwege het slechte dierenwelzijn. Het is nu de hoogste tijd dat er speciale, Europese regels voor de konijnenhouderij komen, en de kooihuisvesting voor konijnen verboden wordt."



CIWF staat niet alleen in het streven de kooien in de konijnenhouderij te verbieden. Uit een representatief opinieonderzoek dat het bureau YouGov dit jaar onder 1000 Nederlanders hield, blijkt dat 65% van de Nederlanders voorstander is van zo'n verbod.

In Nederland is de konijnenhouderij een relatief kleine tak van de vee-industrie met een jaarlijkse productie van ca. 1,5 miljoen dieren. Ook in de Nederlandse konijnenhouderij zijn er echter serieuze welzijnsproblemen. Vanaf 2016 moeten de konijnenkooien in de Nederlandse vee-industrie aan strengere eisen voldoen dan de rest van Europa: de kooien zijn dan hoger en voorzien van een plateau en een plastic vloer om pootgebreken tegen te gaan. CIWF vindt deze verbeteringen echter onvoldoende en pleit voor het stoppen met de kooihuisvesting: "Dat dit kan bewijst België, waar besloten is over te stappen op het parksysteem, een huisvesting die veel meer natuurlijk gedrag mogelijk maakt", aldus Geert Laugs van CIWF.


Vorige maand startte CIWF een Europese campagne voor het beëindigen van alle kooihuisvesting in de Europese veehouderij. De campagne tegen de konijnenkooien maakt daar deel van uit en zal de komende jaren gevolgd worden door meer specifieke acties. Meer over deze campagne is te lezen op ciwf.nl/ stopdekooien.

http://actie.ciwf.nl/ea-action/action?ea.client.id=1771&ea.campaign.id=32166   PETITIE

Website: www.ciwf.nl
E-mail:  ciwf@ciwf.nl

Italië

"Ik liep door het gangpad, de kooien stonden aan weerszijden van mij. In de verte zag ik een kleine schacht waar daglicht doorheen kwam. Op het gangpad leek wel verse sneeuw te liggen, het waren echter haren van de konijnen. Een leger aan vliegen zoemde over de lijken van dode konijnen.
Veel stallen waren smerig – alles was bedekt onder een laag van stof, vuil en haren. Dode konijnen werden al rottend achtergelaten bovenop de kooien. En ze lagen ook onder de kooien, waar ze werden bedekt met de uitwerpselen van de andere konijnen die door het gaas naar beneden vallen."

Griekenland

"Mijn hart brak toen ik naar een nestje pasgeboren konijnen keek. Ik zag stuiptrekkingen van hun tenen terwijl ze sliepen. Waren ze aan het dromen? Ze moesten hun ogen nog voor het eerst openen, ze hadden geen idee waar ze waren of wat hun te wachten stond. Ik keek rond in de stal, naar de kooien met honderden treurige konijnen en ik zag hun toekomst maar al te helder voor me; een tragisch leven tussen draadgazen tralies.
In één stal waren er een paar rijen met gestapelde kooien. Deze konijnen zouden over een paar dagen geslacht worden en waren hun kooien allang ontgroeid."

Tsjechië

"De eigenaren probeerden mijn blik van de bergen uitwerpselen onder de kooien af te leiden, maar ik kon het niet negeren. Je moest door de hopen om het welzijn van de dieren te controleren. Dit was veruit de vieste konijnenstal die ik tot nu toe had gezien en ik had er al heel wat bezocht.
Voordat ik vertrok zag ik nog een levenloze rammelaar (mannetjeskonijn) in een kale kooi. Hij had helemaal niets om zich mee te vermaken, alleen het gaas van de tralies om op te knagen. Ik zag dat de eigenaren helemaal geen interesse in hem hadden, het ging hun alleen om zijn nakomelingen."

Polen

"Een typische 'konijnenfabriek': de vliegen komen direct op je af zodra de deur van de stal wordt geopend. Ze zitten overal, op de kooien en op de lens van mijn camera. Maar de ogen van de konijnen in de volle, kale kooien zijn het ergst: er is geen afleidingsmateriaal en er is geen hoop."

Selectief fokken

Cyprus

"Deze konijnenstal was erg donker en vochtig - een typische vee-fabriek. Ik was verbaasd toen ik hoorde dat sommige van deze konijnen waren geboren in Engeland en vervolgens zijn overgevlogen naar deze erbarmelijke omstandigheden. De kale kooien stonden strak tegen elkaar aan. De konijnen hadden amper de ruimte om te bewegen, onmogelijk voor de dieren om zich natuurlijk te gedragen."

Italië

"De dieren werden behandeld als machines. De konijnen werden een paar seconden uit de kooi gehaald om ze kunstmatig te insemineren. En ze worden alweer zwanger gemaakt, terwijl ze nog moedermelk geven aan hun jongen. Ik realiseerde me dat dit het enige moment is dat ze de kooi voor even verlaten. De grafieken tonen aan dat ze 2 jaar lang nest na nest moeten produceren. De mannetjes blijven 4 jaar in de kooien. Ze werpen grote nesten, maar zijn niet in staat om voor alle jongen te zorgen. Daarom worden 6 van de 16 jongen gedood."

Preventieve medicatie

Italië

"Om 'deze machines' te laten ‘draaien’ hebben ze regelmatig onderhoud nodig. Ze worden 'aangesloten' op een stroom van antibiotica - zoals Terramicina om longontsteking te behandelen. Eén bedrijf gaf €25.000,- per jaar uit aan behandelingen om de dieren lang genoeg in leven te houden om ze naar het slachthuis te brengen.
Zelfs met het routinematig gebruik van antibiotica, kon ik zien dat de konijnen in deze stallen ontzettend veel pijn lijden. In één bedrijf, dat was verborgen in een aangelegd bos, was er massaal een schimmelinfectie uitgebroken. Het was verschrikkelijk om de kale plekken op de huiden van de jonge konijnen te zien. De infectie was ook overgeslagen op de werknemers, zij hadden huiduitslag op hun armen en benen. Voordat ik vertrok om op zoek te gaan naar apotheek, vertelden de eigenaren me dat ze te lui waren om dit goed te behandelen. Het deed hen helemaal niets."

Slacht

Griekenland

"Deze konijnen worden hun hele leven opgesloten tussen draadgazen tralies. Ik zou het niet eens echt een ‘leven’ willen noemen. Het is eerder een drie maandelijks bestaan. Alles wat het leven de moeite waard maakt, is afgenomen bij deze jonge dieren. De korte momenten dat ze buiten de kooi komen, is als ze op een ruwe manier worden verplaatst van de ene naar de andere kooi. De enige frisse lucht die ze in hun leven krijgen is als ze naar het slachthuis worden vervoerd."
De laatste keer dat ze worden opgetild uit hun kooi is door een werknemer in het slachthuis; ze worden bij hun oren vastgegrepen en verdoofd door een elektrische stroomstoot. Daarna wordt hun keel doorgesneden".
 
 


3 opmerkingen:

  1. Aan deze wijze van konijnenfokkerij moet onmiddellijk een einde worden gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben nog een lange weg te gaan Jan. Voor de vee-industrie zijn konijnen geen dier maar een ding waar veel aan valt te verdienen Het is niet de schuld van de boer maar van de consument Men wil veel en goedkoop.Het is soms om wanhopig van te worden. Maar we gaan door met actievoeren. Bedankt voor je reactie Gr Erna

      Verwijderen

  2. Deze helse verschrikking die al tientallen jaren bestaat, heeft nu vast wel zijn langste tijd gehad. Alle categorieën zijn schuldig, de politici die wel wisten van de mishandelingen maar zich makkelijk van de verantwoordelijkheid hebben afgemaakt, en dat zijn de meeste, de consumenten die er zich niets van aantrekken en/of niet de moeite nemen om zich op de hoogte te stellen van de achtergrond van hun lekkere hapje, de middenstanders die het verkopen, en volgens mij ook de fokkers, die bewust aan het martelsysteem meewerken, waarin niets is nagelaten om de konijnen zo erg mogelijk te laten lijden, die fokkers zitten er toch bij uitstek met hun neus bovenop hoe ellendig hun levende have eraan toe is, ik vraag me af waarom ze nooit collectief geprotesteerd hebben tegen een beleid dat zoiets mogelijk maakt, als ze tenminste nog enig hart voor de slachtoffers hebben. In andere sectoren van de veeteelt, zoals fokkerijen van varkens, pluimvee, vleesrunderen en melkvee, hebben boeren meegewerkt – en vele doen het nog – aan het verbeteren van de leefsituatie van hun dieren. Maar de konijnen ..... Erna zegt het terecht: het is om wanhopig te worden. Maar er worden nu spijkers met koppen geslagen, de CIWF is druk bezig, en we mogen hopen dat de media zich er flink mee gaan bemoeien. Leve de televisie en de pers, leve de computer, en leve de CIWF. Aleid Stoel

    BeantwoordenVerwijderen