vrijdag 6 november 2015

Het in hevig paniek verkerende olifantenkalfje door vissers van de verdrinkingsdood gered ( veel foto's )



GERELATEERD: VIDEO - Flesvoeding voor babyolifanten

Drie olifantenkalfjes opgevangen in opvangcentrum India
 

Met dank aan www.ifaw.org
 
Het in hevige paniek verkerende kalfje werd door vissers van de verdrinkingsdood gered.Het in hevige paniek verkerende kalfje werd door vissers van de verdrinkingsdood gered.
Minder dan 72 uur na elkaar zijn er twee mannelijke olifantenkalfjes opgenomen in het Wildlife Rescue Center van IFAW/Wildlife Trust of India. Beide kalfjes zijn nog geen drie maanden oud. Enkele dagen eerder werd er al een vrouwelijk kalfje opgevangen, nadat pogingen om haar te herenigen met haar kudde waren mislukt.
Een mannelijk kalfje van tweeënhalve maand oud werd gered door boswachters in de buurt van de rivier de Brahmaputra. Het in hevige paniek verkerende olifantje dreigde te verdrinken in een van de zijarmen van deze rivier, toen het door vissers in veiligheid werd gebracht. De boswachters brachten het kalfje naar Major Chapori Island, het dichtstbijzijnde eiland in de rivierarm, in een poging het dier te herenigen met zijn eigen kudde.
 
Helaas werd na enige tijd duidelijk dat de kudde niet zou komen opdagen.
Met het oog op de conditie van het kalfje besloten de boswachters ‘s nachts met het dier op een veilige plek te blijven. De volgende ochtend brachten ze het naar de andere rivieroever.
Het team van het opvangcentrum werd gewaarschuwd en gevraagd zich over het olifantje te ontfermen. Dr. Panjit Basumatary, de dierenarts van het centrum, onderzocht het kalfje en besloot het die nacht ter observatie in de crèche voor grote dieren te houden.
 
“Het kalf woog 140 kg en hoewel er geen zichtbare uitwendige verwondingen waren, werd wel ernstige stress vastgesteld. Om dit bij het kalf zo veel mogelijk te beperken, hebben we het bij een ander kalf in de crèche voor grote dieren gezet,” aldus dr. Panjit Basumatary.
 
Intussen werd, nog geen 72 uur na de komst van dit kalf, nog een mannelijk kalfje van tweeënhalve maand aangetroffen op Majuli Island. Het gewonde kalf werd door de Jorhat Forest Division overgenomen van de religieuze leider van Dakhinpat Satra, één van de belangrijkste instellingen van de Vaishnavaitecultuur in Assam.
Het kalf wilde niet opstaan. Het gebied rond de verwondingen was zichtbaar opgezet en hij hinkte bij elke stap.Het kalf wilde niet opstaan. Het gebied rond de verwondingen was zichtbaar opgezet en hij hinkte bij elke stap.

De Religieuze leider wilde het kalfje in eerste instantie zelf houden. Uiteindelijk, na lang praten en nadat hij was gewezen op de strikte Wildlife (Protection) Act van 1972 en de Bijlage I-status van de olifant, stemde hij ermee in het kalfje over te dragen voor betere verzorging.
De Jorhat Forest Division stelde vervolgens het opvangcentrum op de hoogte en verzocht om bijstand.
 
“Het kalf kampte met uitdroging. Hij was op vier plaatsten ernstig verwond. Links en rechts van het rechter polsgewricht en op het ellebooggewricht van de linker voorpoot was de huid doorboord. Ook op de linkerbil zat een dergelijke wond. Het kalf wilde niet opstaan. Het gebied rond de verwondingen was zichtbaar opgezet en hij hinkte bij iedere stap,” aldus dr. Biswajit Boruah, de opgeroepen dierenarts.
 
Dit kalf weegt 135 kg en verblijft ook in de crèche voor grote dieren.
Het vrouwelijk olifantenkalfje, de derde die is opgevangen, was gescheiden geraakt van haar moeder toen ze in een greppel rond een theeplantage was gevallen, op zo’n 2 km van de Kalapahar Daigurung olifantencorridor. Boswachters slaagden erin het kalf te redden en brachten het over naar de dichtstbijzijnde opzichterspost in het bos, om het op afstand van het publiek te houden.
Helaas werd het kalf opnieuw achtergelaten. Gelukkig vond het team van boswachters haar de volgende ochtend terug op dezelfde theeplantage als eerder.Helaas werd het kalf opnieuw achtergelaten. Gelukkig vond het team van boswachters haar de volgende ochtend terug op dezelfde theeplantage als eerder.

Het IFAW-WTI MVS-team van Karbi Anglong, onder leiding van dr. Daoharu Baro, en een medewerker van het boswachtersteam, probeerden het kalfje dezelfde avond nog met de kudde te herenigen. Tot ieders opwinding werd het kalfje door een olifant mee het bos in genomen. Om er zeker van te zijn dat de hereniging succesvol was, besloot het team de situatie echter nog 48 uur in de gaten te houden.
Helaas werd het kalf opnieuw achtergelaten. Gelukkig vond het team van boswachters haar de volgende ochtend terug op dezelfde theeplantage als eerder. Het CWRC MVS-team werd gewaarschuwd en dr. Panjit Basumatary en oppassers haastten zich naar de plantage om het kleine olifantje in veiligheid te brengen.
 
“Het kalf was erg gestrest. We hebben haar uiterst voorzichtig behandeld en overgebracht naar het CWRC. We hebben haar die nacht in de crèche gehouden, onder toezicht van een oppasser. Behalve de stress was er niets bijzonders aan het kalf te zien,” aldus dr. Panjit Basumatary.
Met de komst van deze drie nieuwe olifantenkalfjes heeft het CWRC nu in totaal tien kalfjes onder zijn hoede – drie mannetjes en zeven vrouwtjes. Deze kalfjes worden met de hand grootgebracht en voorbereid op een terugkeer naar het wild.
 
--RG
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten