woensdag 11 mei 2016

Haantjes vergast, versnipperd, aan 18 meter hoge paal gehangen of gedood voor entertainment


Elk jaar worden in Nederland miljoenen pasgeboren haantjes gedood omdat ze geen economisch nut hebben. In principe zijn er methoden om een einde aan deze belachelijke situatie te maken, maar er gebeurt niets. KIJK onderzocht wat de ultieme kip-ik-heb-je-oplossing in de weg staat.

Ze zijn geboren om te sterven. En liefst zo snel mogelijk. Eendagshaantjes: in Nederland worden er jaarlijks ongeveer 40 miljoen gedood, in de Europese Unie zo’n 300 miljoen. Deze kuikens leveren niets op – en moeten dus weg. Dierenbeschermers worden daar boos om. Ze vinden het verkeerd om dieren ter wereld te brengen en meteen daarna te slachten. Daarom wordt er al jaren gezocht naar oplossingen, maar die blijken stuk voor stuk moeilijker dan gedacht. Met andere woorden: waar blijft het ei van Columbus?

‘Humaan’ hakselen
De kwestie is dat er twee soorten kakelaars bestaan: legkippen en vleeskippen. De eerste zijn ranker en produceren veel eieren, de tweede zijn gespierder en hebben dus veel vlees. Beide kun je specialisten noemen: legkippen leveren slechte bouten op, vleeskippen produceren belabberde omeletten. Maar bij het uitbroeden van nieuwe legkippen komt uit de helft van de eieren een mannetje gekropen – en daar hebben boeren niets aan. Die dieren leggen immers geen eieren én leveren geen goed vlees op. Daarom worden ze gedood.

In Nederland gebeurt dat doden meestal met koolzuurgas. Een lopende band brengt de pasgeboren kuikens naar een ruimte met een hoge CO2-concentratie, die ze eerst bewusteloos maakt en daarna om het leven brengt. Een andere optie is de zogenoemde hakselaar, die de beesten simpelweg versnippert. Hoewel dat laatste luguber klinkt en ook is, zou het volgens sommige mensen toch net een iets diervriendelijkere methode kunnen zijn: het vergassen met koolstofdioxide duurt doorgaans enkele minuten, terwijl het hele karwei met de hakselmachine al binnen enkele tienden van een seconde is ‘gepiept’.
 
3 dagen lang hangt een haan in de mand aan een 18 meter hoge paal. Het Kallemooi feest op Schiermonnikoog


 VIDEO
 
Tekst hieronder met dank aan Robert Wiehemeyer
 
"Nu anno 2016 zijn we toch wijzer? Hoop ik!"

Volksgebruiken

In het volksgeloof speelde de haan een grote rol. Een haan die op de drempel kraaide of een huis
binnenkwam, zou een bezoeker aankondigen. Een witte haan zou geluk brengen. Een zwarte haan
bracht men in verband met zwarte kunst en ongunstige invloeden. Hij werd ook wel gezien als de
bliksem die onweerswolken splijt, de dampkring zuivert en onweer afweert. Bij de bouw van een
toren offerde men soms een haan om te voorkomen dat die telkens weer zou instorten. In Ziewent
werd vroeger een haan, na met slingers versierd en dronken gevoerd te zijn, in een mand boven de
bruiloftstafel gehangen. Deze (witte) bruiloftshaan zou kwade geesten verdrijven.

Op een boerenbruiloft te Nieuw Schoonebeek en in dorpen in Westfalen werd eerst een
hanenmaaltijd genuttigd. Daarna ging een joelende groep mensen naar de boerderij vanwaar de
bruid gehaald was om de bruidshaan te vangen. Deze kreeg eerst jenever en werd dan met een lang touw vastgebonden en op de schouders van een van de feestgangers naar debruiloft gebracht en daar op een ladder met zware touwen vastgebonden. Vervolgens moest de naaste buurman hem met
een groot mes in een enkele houw de kop afslaan en hem verder slachten. Daarna moest de bruid hem braden. Zodra de slachter de haan genoeg gebraden achtte, probeerde ieder er een stuk van machtig te worden. Hiermee was het inwijdingsfeest ten einde en zette men zich aan de avondmaaltijd

Deze waanzin gebeurde in 2012...weet u het nog?

 AMSTERDAM - Hanen in debatcentrum De Balie tijdens een discussie over het eten van vlees. De organisatie kondigde eerder aan de hanen te slachten, maar deze bleven toch in leven.  Hanen in debatcentrum De Balie tijdens een discussie over het eten van vlees. De organisatie kondigde eerder aan de hanen te slachten, maar deze bleven toch in leven. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen         
 De hanen die vanavond in De Balie zouden worden geslacht, zijn toch gespaard. Het Amsterdamse debatcentrum kon niet voldoen aan de voorschriften die nodig waren om tot slachting over te gaan. Was de slacht toch doorgegaan, dan dreigde de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit met een vervolging.

Eerder gaf het debatcentrum aan wel te voldoen aan alle gestelde eisen voor de slachting, maar in werkelijkheid was dit dus niet het geval. Programmamaker Sarah Sluimer verduidelijkt dat de illusie van een live slachting on stage in stand werd gehouden, omdat er buiten het debatcentrum een “interessante discussie was ontstaan”. Met de zogenoemde “hysterische protesten” die eraan vooraf gingen, had het besluit verder niets te maken, aldus de organisatie. Sluimer:
“De Nationale Voedsel- en Warenautoriteit had ons al een paar dagen geleden duidelijk gemaakt dat we onmogelijk aan de hygiëneregels zouden kunnen voldoen. Maar ondertussen ontstond er een dusdanig interessante discussie, dat we besloten hebben dit stil te houden. Het was absoluut niet bedoeld als een hoax, ook al begrijp ik dat het zo overkomt. We willen juist een discussie aanwakkeren over vlees. En dat is gelukt.”
Het debatcentrum wilde met de slachting het publiek confronteren met de hypocrisie rondom het doden van dieren. Sluimer zei gisteren tegen nrc.nl.
“Er wordt veel over vlees gepraat, maar het zintuiglijk aspect ervan wordt over het hoofd gezien. Alle abattoirs worden weggestopt aan de rand van de stad. Alles wat met dood en verderf te maken heeft, willen we niet meer zien. Alsof alles altijd maar mooi en opgepoetst is. Dat aspect wilden we aan de kaak stellen door de dood weer naar het centrum te brengen.”
Maar het voornemen op het podium twee hanen te slachten viel niet bij iedereen in goede aarde. De Partij voor de Dieren sprak er schande van en op internet brak een hevige discussie los. De Balie ontving een aantal woedende mails, waarin onder andere werd geopperd dat directeur Yoeri Albrecht vooral “zichzelf maar moest gaan slachten”.


Demonstrant voor debatcentrum De Balie voor aanvang van het debat over het eten en doden van dieren. Foto ANP / Robin van LonkhuijsenDemonstrant voor debatcentrum De Balie voor aanvang van het debat over het eten en doden van dieren. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

‘Geef deze hanen een kans, laat ze adopteren’

Ook voor aanvang van het debat stond een handjevol demonstranten voor het debatcentrum. De Partij voor de Dieren toonde het aanwezige publiek beelden van een slachterij, terwijl een klein groepje mensen folders uitdeelde om het publiek ervan te weerhouden de voorstelling te bezoeken.
Veel demonstranten gaven aan “onder geen beding de voorstelling te willen bezoeken”, maar een enkeling waagde het er toch op. Vlak voor de vermeende slachting liepen twee activisten het podium op met het voorstel de twee hanen te adopteren. “Gun deze hanen een goed leven en laat ze adopteren”, aldus een activiste. “We bieden de mensen die ze komende vrijdag graag willen eten de mogelijkheid aan om een vegetarische maaltijd te nuttigen.”


Aanhangers van een dierenrechtenorganisatie protesteren tegen het slachten van hanen bij een discussie over het eten van vlees in debatcentrum De Balie. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen
 
Aanhangers van een dierenrechtenorganisatie protesteren tegen het slachten van hanen bij een discussie over het eten van vlees in debatcentrum De Balie. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen
De activiste doelde hiermee op het feit dat de hanen na de slachting vrijdag op het menu van De Balie zouden verschijnen. De dieren zouden worden verwerkt tot een parfait van kippenlever met gegrilde ciabatta, een pastei van kippenborst en paddenstoelen en een tajine van kippenpootjes.

‘Foppe en Paul gaan naar de boerderij van mijn vader’

De hanen, genaamd Foppe en Paul, belanden in plaats van op het bord van de restaurantbezoeker op de boerderij van Sluimer's vader. De programmamaker aan het einde van haar speech:
“Hen wacht een leven lang onbeperkt gras en wormen in overvloed. Een laatste woord voor eenieder in de zaal. Als u vegetariër bent, buigt u dan over de massaslacht van 500 miljoen dieren per jaar in Nederland. En als u dat niet bent, heb dan het lef om uw voedsel in de ogen te kijken voor het sterft.”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten