zondag 31 juli 2016

Mexico: De dood van 1000 dieren door verbod op wilde dieren in circussen onvermijdelijk



Bron:  Edwin Timmer, correspondent in Mexico  www.deredactie.be

 Het Mexicaanse verbod op circusdieren heeft in één jaar tijd een slachting aangericht onder de bevrijde wilde dieren. Tachtig procent zou volgens het ministerie van Milieu inmiddels uit verveling zijn overleden, opgezet of in "tapijtjes veranderd’".

De cijfers komen van dierenarts Teresa Moreno die voor Milieu in Mexico-Stad een overzicht bijhoudt van de 1.298 voormalige publiekstrekkers. Precies één jaar na het leeuwen- en olifantenverbod, op initiatief van de Groene Partij (PVEM) en verschillende dierenwelzijnsorganisaties, zijn er "nog minder dan 300 dieren in leven".

De harde cijfers veroorzaken ophef in Mexico. Tegenstanders van de wetgeving eisen op sociale media alsnog hun gelijk: "Zie je wel". Maar dierenactivisten en de Groene Partij houden vol dat het wettelijke verbod wel is geslaagd. "De dieren worden niet langer uitgebuit door de circussen en volgens onze cijfers hebben we de helft kunnen redden"’, zegt Marian Hersan, woordvoerster van de actiegroep Animal Heroes.

Een jaguar met een depressie

Dierenarts Moreno ziet het resultaat minder rooskleurig. "Dit is een tragedie. Exemplaren die de dierentuin bereikten, raakten in een depressie en werden ziek. Deze wet rukte ze weg uit de omgeving die ze gewend waren: aandacht, applaus, de ring, lichten en de lach van het publiek. Bovendien zijn veel circussen gesloten, ondernemers raakten bankroet. Ook sociaal is het een tragedie."
Jaguar Polo, ooit ster in een circustent, werd neerslachtig. Hij miste zijn trainers en de aandacht. Samen met nog 93 dieren is hij verhuisd naar Ecoparque in Hidalgo. "Zijn apathie was zo groot dat hij weigerde te eten. Het kostte ons moeite zijn verdriet te overwinnen. Nog steeds heeft hij de symptomen van een depressie", weet verzorgster Nayeli Padilla. Een groepje kamelen dat ook terechtkwam in Hidalgo, ging nog een tijdje spontaan in formatie staan als er publiek passeerde.

Voldoende opvangplaatsen?

Eind 2014 stemde het Mexicaanse parlement in met het verbod op wilde dieren als attractie in circussen. Het initiatief kwam van de groene regeringspartij PVEM, aangespoord door dierenbeschermers van Animal Heroes en Big Cat. Exact een jaar geleden, in juli 2015, trad het verbod in werking. In de wet staan forse boetes voor circussen die de regels overtreden.
Van meet af aan was de vraag of er voldoende opvangplaatsen zouden bestaan. Hersan: "Animal Heroes heeft vanaf het begin gepleit voor een langere overgangsperiode van twee jaar. Zodat ondernemers en circussen het welzijn van de dieren zouden waarborgen. De Groene Partij had de juiste intenties, maar in het parlement kreeg ze dat niet voor elkaar."

Naar wet om wilde dieren te verbieden in dierentuinen

Circusondernemer Raúl Torres Fócil van het circus Stardust in de provincie Tabasco vindt dat de zogenoemde dierenbeschermers weglopen voor wat de wet heeft aangericht. "Het was een politieke pose. Een campagne om stemmen te winnen. In werkelijkheid is er nooit enige kritiek geweest tegen circussen."

Het Groene Kamerlid Jesus Sesma betreurt het overlijden van de voormalige artiesten, maar volhardt in zijn standpunt. "Ons doel is altijd geweest dat komende generaties dieren niet hetzelfde lot treffen. Het moest eindelijk stoppen met dat hoepel springen en op de achterste poten te gaan staan." De Groene Partij loopt samen met dierenwelzijnsorganisaties warm voor een volgend wetsontwerp: alle wilde dieren verbieden in dierentuinen, aquaria en dolfinaria.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten