zondag 19 maart 2017

640.000 ton aan achtergelaten vistuig in de oceanen oorzaak de dood jaarlijks van 136.000 zeedieren

In visnetten verstrengelde potvis dood aangetroffen


     

Bij de kust van China is een potvis aangetroffen, verstrengeld in visnetten. Helaas heeft de 10 meter lange potvis het niet overleefd. Wij pleiten voor een hardere aanpak om zeedieren te beschermen tegen verloren of gedumpt vistuig, ook wel bekend als ‘spookvistuig’.


Het is onduidelijk of het incident was veroorzaakt door vistuig dat nog in gebruik was, of dat het ging om verloren of gedumpt spookvistuig. Het incident laat echter zien dat zeedieren ernstig bedreigd worden door menselijke activiteiten.
Grote bedreiging voor zeedieren
Ingrid Giskes, Hoofd van onze Sea Change campagne legt uit hoe walvissen verstrengeld kunnen raken in de grote, zware visnetten:
“Deze drijvende vallen slepen ze kilometers ver mee. Ze kunnen zich nauwelijks meer bewegen en raken uiteindelijk zo uitgeput dat ze verdrinken.”
Na een serie van incidenten waarbij zeedieren over de hele wereld verstrengeld raakten in visnetten en overleden, benadrukt Ingrid dat het tijd is voor proactieve samenwerking om ons zeeleven te beschermen. Zo stelt ze:
“Gedumpt of verloren vistuig is een enorme bedreiging. We schatten dat spookvistuig elk jaar zo’n 136.000 zeehonden, zeeleeuwen en grotere walvissen dood. Zij overlijden door verstrengeling of het opeten van het vistuig. Vele andere dieren raken ernstig verwond.”
Samenwerken voor verandering
In 2015 lanceerden we het Global Ghost Gear Initiative (GGGI). Het is een samenwerking van overheden, NGO’s en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven om gezamenlijk het probleem van spookvistuig aan te pakken. Het GGGI verzamelt informatie over de schaal van het probleem, ontwikkelt richtlijnen voor de visindustrie en werkt aan duurzame oplossingen voor het de verwijdering en inzameling van vistuig.
Actie is nodig en wij roepen meer organisaties op om het GGGI te ondersteunen. Ingrid sluit af:
“Wij erkennen dat actie tegen spookvistuig voorrang moet krijgen om duurzame oceanen tot stand te brengen. We kunnen het ons niet veroorloven om nonchalant te zijn over het beschermen van ons zeeleven. Het incident met de potvis is een reminder dat we nu actie moeten ondernemen.”
Ruim afval op zee op

Met onze campagne Sea Change voorkomen we het enorme lijden dat wordt veroorzaakt door ‘spookvistuig’ (ghost gear). Dit rondzwervend vistuig zorgt ervoor dat onze oceanen veranderen in dodelijke vallen voor zeedieren.

Verloren en gedumpte visnetten, -lijnen en vallen zijn een van de grootste bedreigingen voor het leven in onze oceanen. Per jaar wordt maar liefst 640.000 ton aan vistuig achtergelaten. Hierdoor raken jaarlijks honderdduizenden walvissen, zeehonden, schildpadden en vogels verstrikt, verwondt, verminkt of vinden de dood. Ons doel is dan ook om tegen 2018 met onze Sea Change-campagne een miljoen dieren te redden.

Weet je waar spooknetten en ander vistuig op zee zich bevinden? Upload de locatie (met een foto) op onze speciale internationale ghost gear website.

Door overheden, bedrijven en vissers samen te brengen, kunnen we het leven op zee beschermen en werken we aan een toekomst waarin spooknetten en ander rondzwervend vistuig tot het verleden behoren.

Onze aanpak tegen spooknetten

We werken op drie manieren om dieren te beschermen tegen spooknetten en ander rondzwervend vistuig. We:
  1. brengen partners bijeen om de hoeveelheid achterlaten vistuig terug te dringen;
  2. ondersteunen nieuw manieren om vistuig in zee op te ruimen;
  3. helpen succesvolle lokale redding initiatieven bij het uitrollen ervan op andere plekken in de wereld. 

Global Ghost Gear initiatief

Het Global Ghost Gear Initiative (letterlijk vertaald: het mondiale spookvistuig-initiatief) is een belangrijk onderdeel van onze Sea Change-campagne. Door samen te werken met uiteenlopende partners brengen we in kaart hoe groot het probleem van rondzwervende vistuig daadwerkelijk is en welke oplossingen zowel uitkomst bieden voor dieren als mensen. Zo besteedt de visserij-industrie jaarlijks miljoenen aan het ontwarren van netten die vast zijn komen te zitten in propellers. Dus ontwikkelen wij een oplossing die zowel dieren beschermen, maar ook profijt opleveren voor bedrijven.
Lees meer over het Global Ghost Gear Initiatief (Engelstalig).

Plastic soep

Veel mensen denken bij afval op zee automatisch aan plastic soep. Deze plastic soep is een gebied in het noorden van de Stille Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen drijven. Net als andere gebieden met grote concentraties zeeafval, is de plastic soep in de afgelopen jaren ontstaan door steeds verder toenemende hoeveelheden zeevervuiling. Een deel van het rondzwervend spookvistuig komt uiteindelijk ook in deze drijvende vuilnisbelten terecht.

Wat jij kan doen?

Ook jij kunt afval op zee tegengaan en zo dierenlevens redden.
  • Gebruik herbruikbare waterflesjes en koffiebekers in plaats van wegwerpplastic voor eenmalig gebruik. 
  • Gebruik herbruikbare tassen in plaats van plastic (boodschappen)tassen. 
  • Scheid je plastic afval. Ook in openbare ruimtes is het steeds makkelijker om je afval gescheiden weg te gooien. 
  • Doe mee aan, of organiseer zelf, een opruimactie op het strand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten