maandag 8 mei 2017

199 stichtingen in Nederland houden zich bezig met zwerfhonden in het buitenland waarvan jaarlijks 11.000 naar Nederland komen

Zielige honden uit het buitenland redden

Dat betekent ook dat je de hond altijd naar de stichting kan terugbrengen als het toch niet klikt, dus niet naar een asiel. Toch is 11.310 geen gering aantal – naar schatting zitten er elk jaar gemiddeld evenveel honden in Nederlandse asiels. Dit wordt volgens de Dierenbescherming niet altijd netjes opgevolgd, maar cijfers hierover zijn niet bekend. Jaarlijks krijgen duizenden buitenlandse zwerfhonden een nieuwe baas in Nederland, en dat aantal stijgt. Via die stichting kwam Riva terecht bij hondenpension Ovidefarm in het Zuid-Hollandse Rijnsaterwoude, waar Bouman haar in december 2011 adopteerde. Vooral dat laatste is juist leuk. Dat is zo’n 7,5 procent van de 150.000 ‘nieuwe’ honden dat jaar; het overgrote deel komt van binnenlandse en buitenlandse fokkers. Zonder eten en drinken wachtte ze met honderden andere honden op haar einde. Er zijn naar mijn mening al genoeg honden die een veilig thuis kunnen gebruiken, dus adoptie vind ik een prima optie.”


‘Je weet niet wat je in huis haalt’ denk ik zelf en onze dierenasielen in Nederland zitten vol. De dieren ter plekke opvangen is mijn idee. En U?


In het boek Een plek onder de Zon van zwerfhondenstichting ALAS http://www.alas-rescueteam.nl/ doen verschillende mensen die een hond adopteerden hun verhaal. In 2012, toen Stray AFP begon met tellen, kwamen 8.261 zwerfhonden naar Nederland. Ze ontdekte de Ovidefarm via internet en besloot „als sinterklaascadeautje” een zwerfhond te adopteren. Die terughoudendheid is niet gek als je weet waar ze vandaan komt, vertelt haar baas, Elsa Marieke Bouman (34). Op Facebook zijn tientallen besloten groepen voor (potentiële) bazen van buitenlandse zwerfhonden. Het geld is volgens stichting ALAS, gericht op de opvang van Spaanse zwerfhonden, bedoeld voor financiële steun aan het asiel waar de hond vandaan komt, voor de kosten van medische keuring, vaccinatie en sterilisatie/castratie, voor een chip, paspoort en transportkosten. Voor het merendeel vanwege veranderde privéomstandigheden van de eigenaar. De meeste dieren komen uit Zuid-Europa (Spanje, Griekenland) en Oost-Europa (Roemenië, Bulgarije). Bijna 200 stichtingen voor buitenlandse zwerfhonden



In 2015 hielden 199 stichtingen en organisaties in Nederland zich bezig met zwerfhonden in het buitenland. Ze is opmerkelijk schuchter. Je koopt de hond in feite niet, je doneert alleen geld. De meeste zwerfhondorganisaties vragen voor adoptie een bijdrage van 200 tot 300 euro. „Ik wilde geen rashond. Tot ze gered werd door Animal Rescue Sofia, een stichting die voor de meest verwaarloosde honden zorgt en hen steriliseert en castreert. Sommige eigenaren van voormalige zwerfhonden organiseren wandelclubs (zoals ‘Hondenwandelvoetjes’) of doen met hun hond mee aan Canicross; een evenement waarbij je kunt fietsen, hardlopen of steppen met je hond. Daar zaten vooral vechthonden en beesten met „soms pittige gedragsproblemen”.

Daarvan richtten 138 zich daadwerkelijk op adoptie in Nederland, 33 zwerfdierstichtingen houden zich ook bezig met kattenadoptie. Volgens de laatste cijfers van belangenorganisatie Stray AFP (Animal Foundation Platform) zijn in 2015 zo’n 11.310 buitenlandse zwerfhonden naar Nederland gekomen via stichtingen die zich inzetten voor straathonden (en soms ook straatkatten). Met haar witte vacht doet ze denken aan een jonge ijsbeer. Riva is een Bulgaarse zwerfhond, die in 2011 in hoofdstad Sofia werd gevangen en in een gemeenteasiel belandde. Vaak willen mensen zwerfhonden redden van de dood. Die honden werden door ALAS geplaatst bij een ander gezin. Bouman vertelt dat ze in haar zoektocht naar een hond langs Nederlandse asiels ging. In het vlakke land van Peize, een dorp in het noorden van Drenthe, valt Riva direct op. Van de 900 honden die de stichting in zes jaar onderbracht, kwamen er tachtig terug, staat in het door ALAS uitgebrachte boek Een plek onder de zon. Hondenbezitters kunnen meedoen met de Zwerfdierendag (4 april) en Stray AFP houdt elk jaar een Zwerfdierenfestival. Wij hoeven geen doorgefokte rashond maar gewoon iets met 4 poten, een staart en dat blaft.”

Adoptie verbindt niet alleen mensen met dieren, het brengt ook bazen onderling samen. Dat mensen kiezen voor adoptie van een zwerfhond uit het buitenland heeft verschillende redenen. Jan en Jeanne vertellen in datzelfde boek over de door hen geadopteerde hond Keesje: „Vaak hoor je: ‘waarom van zover?’ of ‘je weet niet wat je in huis haalt’. Of voorkomen dat hondenrassen in Nederland worden (door)gefokt. Dat was geen optie. Het gezin dat de Spaanse zwerfhond Peque adopteerde via ALAS noemt vooral de erbarmelijke opvangomstandigheden in het buitenland als reden. Zodra je dichterbij komt, kijkt ze zo trouwhartig dat je weet: van deze hond heb ik niets te vrezen.

Bron: https://www.a1news.nl/2017/05/zielige-honden-uit-het-buitenland-redden/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten