vrijdag 18 mei 2018

snuffelende speurhonden nu ook ingezet als spermahond om verkachters op te sporen ( video )



Spermahond' succesvol ingezet bij opsporing zedendelicten




De politie heeft een nieuw middel om verkrachters en aanranders op te sporen: de zedenhond. De speciaal getrainde hond kan nauwkeurig sperma opsporen bij zedendelicten die buiten hebben plaatsgevonden.
De afgelopen periode is de zedenhond in ongeveer tachtig zaken ingezet. De proef was zo succesvol, dat er meer zullen worden opgeleid. Op dit moment worden vijf honden met dit doel ingezet, binnenkort wordt dat uitgebreid naar zes.
In twee gevallen heeft inzet van de zedenhond tot een succesvolle veroordeling geleid. Het gaat onder meer om een zaak waarbij een meisje van haar fiets werd gesleurd en daarna verkracht. 

Zedenhond Ziva in actie:

Snuffelende honden zijn beter dan technische snufjes.

Nauwkeuriger dan licht

De hond is nauwkeuriger dan de bekende blauwe lamp waarmee normaal gesproken naar spermasporen wordt gezocht. Zo'n lamp is alleen effectief in het donker en laat al het biologische materiaal oplichten: niet alleen sperma dus, maar ook bloedsporen en spuug, of sporen van een slak in het gras.
De zedenhond kan wél specifiek sperma vinden, zelfs tot een week na een incident. Dat scheelt veel tijd: nu hoeft een laboratorium niet al het biologisch materiaal te onderzoeken op herkomst en bruikbaarheid. Met sperma kan in één keer het DNA worden vastgesteld en kan de zoektocht naar een dader sneller beginnen.
De 'printplaat' van een hond
De zedenhonden gaan onderdeel uitmaken van de afdeling Speur-, Specialistische Dieren, die nu uit ongeveer 120 speurhonden bestaat. Elke hond is opgeleid om iets heel specifieks op te sporen, bijvoorbeeld geld of verdovende middelen.
Honden worden getraind om een bepaalde geur te vinden. Die komt dan op de zogenoemde 'printplaat' van een hond te staan. Door conditionering kunnen ze materialen of stoffen uiteindelijk opsporen.
Het sperma dat nodig is om te kunnen oefenen met de zedenhonden wordt via een groot Nederlands ziekenhuis aangeleverd. Daarvoor wordt een groep mannen geselecteerd die het sperma aanlevert. Ze hebben daarvoor toestemming gegeven, en de sporen worden nadien ook vernietigd. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je genoeg verschillende mensen hebt omdat dingen als genetische zaken, leefgewoonten en voedingspatronen van invloed zijn op de geur van sperma.
Wanneer ze een geur ruiken en laten merken (door te zitten op de plek of door te blaffen bij de plek) dat ze de geur hebben gevonden, krijgen ze een beloning. Dat leidt tot de 'buitdrift' die maakt dat ze een geur willen vinden. Het is intensief werk: per keer kan een hond maximaal een half uur worden ingezet.  
Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten