vrijdag 12 april 2019

8 bavianen uit huis bij particulieren in Duitsland gehaald: De wetgeving in Duitsland omtrent exotische zoogdieren faalt volledig



Ruim 900 verzoeken uit Duitsland om dieren te redden




Bavianen gered uit DuitslandStichting AAP redt acht bavianen van een particuliere eigenaar in Duitsland. Vier jaar geleden verhuisde de eigenaar naar een bejaardentehuis. Zijn vrouw en dochter hebben nu om hulp gevraagd, omdat ze niet meer in staat zijn om voor de dieren te zorgen. De eigenaar leidde een apenopvang en had later een café waar hij de bavianen en andere dieren, zoals een gibbon, aan de gasten liet zien. Stichting AAP wil strengere wetgeving voor particulier bezit van exotische dieren. Niet alleen in Duitsland, maar in heel Europa.

David van Gennep, directeur van Stichting AAP: "AAP wordt als een van Europa's leidende opvangcentra dagelijks geconfronteerd met de problemen van het houden van exotische dieren door particulieren. Deze bavianen zijn het meest recente voorbeeld, maar het zullen niet de laatste dieren zijn waarvoor wij ingeschakeld worden.”

Slechts één oplossing mogelijk


De wetgeving in Duitsland op dit gebied faalt volledig. En dat niet alleen: er is ook onvoldoende capaciteit in Duitse opvangcentra voor exotische zoogdieren om alle dieren op te vangen. Tussen 2001 en 2018 kreeg Stichting AAP 908 verzoeken uit Duitsland om dieren te redden. Zij nam in die periode alleen de meest schrijnende gevallen (183 dieren) op.

AAP ziet maar één logische en effectieve oplossing: het invoeren van een positieflijst in Duitsland. Op zo'n positieflijst staan de soorten die als huisdier mogen worden gehouden. Nederland, België en Luxemburg hebben al een positieflijst ingevoerd en een groeiend aantal EU-lidstaten werkt eraan. “Wij zullen ook in Duitsland de druk op gaan voeren om de wetgeving aan te passen”, aldus Van Gennep.

Baviaan Kieran


Baviaan Kieran, de enige man van de groep, is samen met zeven vrouwtjesbavianen naar het opvangcentrum van AAP in Almere gebracht. Zij gaan eerst in quarantaine en worden uitgebreid medisch onderzocht. Het uiteindelijke doel is om de dieren te herplaatsen op een geschikt adres, vaak een dierenpark, waar ze de rest van hun leven onder goede omstandigheden kunnen doorbrengen. Zo is er bij AAP weer plek voor andere dieren in nood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten