maandag 27 januari 2020

Britse troepen in Malawi hebben rangers getraind om illegale handel in wilde dieren te bestrijden en 17 bedreigde zwarte neushoorns met vliegtuig vervoerd

https://www.gurkhabde.com/gurkhas-help-relocate-endangered-black-rhinos/?fbclid=IwAR3imFomY7cQr4IhGblFuwAeXNRhCAEsa8lPCbyvZs81BOW9ICPJViOgZiY  Engelse versie



Britse troepen hebben onlangs rangers in Malawi getraind om de illegale handel in wilde dieren te bestrijden. Aan het einde van hun missie hielpen ze om 17 bedreigde zwarte neushoorns te verhuizen.






De illegale handel in wilde dieren tiert welig. Olifanten, leeuwen, neushoorns, schubdieren en vele andere diersoorten zijn het slachtoffer van de enorme vraag en het vele geld dat hun dood oplevert. Ook de mensen die betaald worden om wilde dieren proberen te beschermen zijn niet veilig.
Troepen van het 2e bataljon van de Royal Gurkha Rifles hebben daarom hun expertise drie maanden lang gedeeld met 200 rangers van African Parcs in Malawi, in nationaal park Liwonde. Ze leerden zowel door de wol geverfde rangers als nieuwelingen effectieve manieren van patrouilleren, om beter weerstand te kunnen geven tegen stroperij.

Toen hun missie ten einde liep hebben de militairen geholpen 17 zwarte neushoorns te verhuizen van KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika naar Malawi. Het was een van de grootste internationale verplaatsingen van neushoorns tot nu toe, waarbij de dieren met het vliegtuig en over de weg vervoerd werden. Met deze verhuizing hoopt men te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan stropers. Majoor Jez England:
“Niet alleen delen we onze vaardigheden met de rangers en verbeteren we hun efficiĆ«ntie en capaciteit om in grotere gebieden te patrouilleren. Het is ook voor onze soldaten een unieke mogelijkheid om te trainen in een uitdagende omgeving. Helpen met de neushoorns was een passend einde voor onze tijd in Malawi, om zo dichtbij de dieren te komen die we willen helpen beschermen was een ervaring die onze soldaten niet zullen vergeten.”
Tussen 1960 en 1995 is volgens het Wereldnatuurfonds het aantal dieren met 98% afgenomen, naar slechts 2500. Gelukkig is hun aantal daarna weer toegenomen: momenteel leven er zo’n 5500 in het wild. Toch worden ze nog steeds ernstig bedreigd, omdat neushoornhoorn veel geld oplevert.
Bronnen:
©Animals Today Angelique Lagarde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten