zondag 21 juni 2020

Europees Parlement gaat met een enquête onderzoek doen naar wanbeheer diertransporten




Europese parlementaire enquête naar wanbeheer diertransporten  

Een parlementaire enquêtecommissie van het Europees Parlement gaat onderzoek doen naar ernstige en structurele misstanden bij diertransporten. Vrijdag stemde een grote meerderheid van het Europees Parlement (605 voor 53 tegen) in met een verzoek hiertoe van Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Europese parlementaire enquête wordt ingesteld naar dierenbescherming en dierenwelzijn.


Europese parlementaire enquête naar wanbeheer diertransporten
Veetransport grens Bulgarije-Turkije | Foto: screenshot video Animals Today/YouTube

Anja Hazekamp vroeg de enquêtecommissie aan na aanhoudende berichten (1,2,3) over gruwelijke situaties waarin dieren terecht komen tijdens transport. Ook bezocht Anja zelf verschillende Europese havens. Hazekamp:
“Dieren werden daar vervoerd bij extreme hitte, mishandeld en ingeladen op horrorschepen die totaal ongeschikt waren voor vervoer. Deze parlementaire enquêtecommissie gaat grondig onderzoeken hoe het kan dat steeds weer vergunningen worden gegeven voor diertransporten die plaatsvinden onder illegale omstandigheden. We willen bereiken dat alle EU-landen zich aan de regels houden en niet langer toestemming geven voor diertransporten bij extreem weer en voor wekenlange transporten naar landen buiten Europa.”
Europese parlementaire enquête zeldzaam
Parlementaire enquêtes zijn niet alledaags in Brussel. Ze kunnen worden ingezet (pdf) ‘bij inbreuken of wanbeheer bij de toepassing van het Unierecht’ door Europese en nationale autoriteiten en door betrokken personen. Europese enquêtecommissies zijn bevoegd om getuigen en experts op te roepen en documenten bij nationale en Europese overheidsdiensten op te vragen.

Veetransport grens Bulgarije-Turkije | Foto: screenshot video Animals Today/YouTube

EU-landen die medewerking weigeren, riskeren een strafprocedure. Het Europees Parlement gebruikte in het verleden enquêtecommissies voor onderzoek naar de Panama Papers (2016), Dieselgate (2015) en de BSE-crisis (1996).
Bron: Animals Today en Eyes on Animals
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten