zondag 14 juni 2020

Rampzalige gevolgen door de coronacrisis zullen in Afrika wildparken verdwijnen: geen toeristen en veel bushmeat



De hele wereld heeft te lijden onder de coronacrisis. Mensen, economieën, maar ook dieren en de natuur. In Afrika dreigen veel wildparken uit de roulatie te raken of zelfs te verdwijnen. Met rampzalige gevolgen voor de dieren.
Eating to extinction

IUCN, de International Union for Conservation of Nature trekt aan de bel. Volgens Tina Lain, expert Environmental Justice bij de Nederlandse tak van IUCN (IUCN NL), heeft corona rampzalige gevolgen voor de wildlife in Afrika. “Als ik bijvoorbeeld kijk naar Oeganda, daar is de situatie echt nijpend voor natuurparken. Door de coronamaatregelen komen er geen toeristen meer naar het land en dus ook niet naar de natuurparken daar. De parken-autoriteit kan zo per maand makkelijk 2 miljoen dollar aan inkomsten verliezen. Vooral parken die afhankelijk zijn van toeristeninkomsten zijn de dupe van de maatregelen. Die inkomsten zijn nodig voor de patrouilles van de law enforcement. Zonder die patrouilles, kun je de stroperij slecht monitoren en de dieren niet beschermen. Stropers hebben dan vrij spel, maar er zijn parken die waarschijnlijk nog maar tot eind juni het hoofd boven water zullen kunnen houden.”


Illegale bushmeat
Niet alleen de afnemende patrouilles dragen bij aan de toenemende bedreiging voor dieren. “Zeker in Afrika heeft de coronacrisis geleid tot afnemende inkomsten en minder werk in het algemeen. Mensen gaan andere dingen doen om toch te kunnen overleven. De mensen zijn meer geneigd tot het stropen van dieren om als illegaal bushmeat te verkopen of zelf te eten. In Kenia hebben de rangers de afgelopen maanden bij het patrouilleren in toenemende mate bushmeat aangetroffen bij “bezoekers”, die zijn dan daarmee betrapt. Dan moet je niet denken aan giraffes en olifanten, maar meer aan kleinere dieren als antilopen en in toenemende mate ook nijlpaarden. Daar zit natuurlijk veel vlees aan, dat ook op kleinere markten verkocht kan worden en waarmee het inkomen aangevuld kan worden. Nu gaat het nog om bushmeat, maar we verwachten dat het stropen op ivoor ook weer gaat toenemen,” meent Lain.
Bron: www.scientias.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten