donderdag 16 juli 2020

Laat ze niet verdrinken in hun eigen stront ( video )




In de vee-industrie leven varkens en andere dieren permanent op betonnen roostervloeren, boven een put met hun eigen uitwerpselen. Het vermengen van mest en urine veroorzaakt in mestkelders het giftige gas ammoniak. Het zure ammoniak tast ook de vloeren aan, waardoor dieren regelmatig in de mestkelder storten en gruwelijk verdrinken in hun eigen ontlasting. Varkens in Nood pleit voor een verbod op het huisvesten van dieren boven mestkelders.





Dieren verdrinken in eigen stront vanwege instortende vloeren

Uit een analyse van Varkens in Nood blijkt dat de brandweer gemiddeld bijna vijf keer per week moet uitrukken om dieren uit een mestput te redden. Soms blijft het bij stress en verwondingen, maar het komt ook vaak voor dat dieren stikken in de giftige mestgassen of verdrinken in hun eigen uitwerpselen.

De ernstige nadelen van mestkelders

Mestkelders zijn niet alleen onveilig vanwege het instortgevaar, er zijn meer nadelen:
  • Zo’n 50% van de varkens krijgt last van luchtwegproblemen zoals longontsteking, borstvliesontsteking en chronische hoest.
  • De licht ontvlambare mestgassen vormen een groot risico op stalbranden en explosies.
  • De extreem giftige gassen leiden in korte tijd tot de dood wanneer veehouders en hun personeel in de put vallen, of de mestkelder schoonmaken en bedwelmd raken. De brandweer waarschuwt hier al jaren voor, maar ongelukken met mensen blijven voorkomen.
  • Stallen die dieren boven mestkelders huisvesten, zijn verantwoordelijk voor minstens 15% van het stikstofprobleem.

Dieren hebben recht op fatsoenlijke leefomstandigheden

In scharrelstallen en biologische systemen leven dieren grotendeels op dichte vloeren met stro. Als varkens of koeien buiten worden gehouden, is er geen vermenging van mest en urine en ontstaan er veel minder schadelijke gassen. Dat is beter voor de dieren én het milieu.

Teken de petitie!

Het huisvesten van dieren boven mestputten moet zo snel mogelijk stoppen. De nadelen en risico's voor mens, dier en milieu zijn te groot. Laat dieren niet langer in de stront zakken!

Teken de petitie en roep de minister op tot actie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten