maandag 3 augustus 2020

Voor Egelopvang Papendrecht met jaarlijks meer dan 600 zieke, gewonde egels is een egeltuin aangelegd (video)



De Egelopvang in Papendrecht vangt jaarlijks meer dan 600 zieke, zwakke en gewonde egels op. Om meer egels zo goed mogelijk voor te bereiden op hun uiteindelijke vrijlating in goede gezondheid is een speciale egeltuin aangelegd bij de egelopvang. In de compleet nieuw aangelegde tuin zijn tien afzonderlijke verblijven gecreƫerd met beplanting en schuilplekken die volledig aansluiten bij het welzijn van de egel. Vandaag is deze allereerste egeltuin in Nederland geopend die bijdraagt aan de terugkeer van meer gezonde egels in de vrije natuur.

Een begrip in de omgeving

Deze wildopvang is een begrip in de gemeente Papendrecht, Rotterdam en de Drechtsteden. Sinds 2013 worden hier egels opgevangen en door het wegvallen van andere egelopvangen in de omgeving neemt het aantal egels dat binnenkomt steeds verder toe. Recent is de locatie daarom al voorzien van een nieuwe quarantaine-unit met speciale koeling.

Links, Dionysios Sofronos (Aardoom Hoveniers) met beheerder Ferry van Jaarsveld met de baby egels voor in hun nieuwe buitenverblijf
Voordat de herstelde egels teruggezet worden in de natuur moeten ze in buitenhokken wennen aan omgevingsgeluiden en de wisselende temperatuurverschillen. De bestaande vijf eenvoudige buitenverblijven konden de toegenomen hoeveelheid egels niet meer aan. Mede door een gift van de Stichting Het Waardige Dier is de gerealiseerde egeltuin de eerste in Nederland en biedt de perfecte plek voor de herstelde egels waardoor ze een betere kans in de natuur hebben.
“Ik ben supertrots dat we het troosteloze grasveld hebben kunnen ombouwen tot deze prachtige, groene egeltuin’, Ferry van de Jaarsveld (beheerder Egelopvang)

Aardoom Hoveniers ontwerpt tuinen vanuit het dier-perspectief

In samenspraak met de beheerder Ferry van de egelopvang en tuinspecialist Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers is gekeken hoe de tuin kon worden aangelegd op een manier die zo natuurlijk mogelijk voor de dieren moest worden. Egels zijn enorme klimmers dus het materiaal van de egelbehuizing moest daarom glad zijn. Het resultaat is bijna een egeldorp te noemen: een bloeiende, kleurrijke tuin met tien egelverblijven compleet voorzien van schuilhuisjes en de benodigde plantjes met het nodige egelvoedsel, zoals mieren en wormen.

'Geweldig om te zien dat de diertjes hier lekker in kunnen scharrelen op weg naar een plek in de vrije natuur’, aldus Dionysios Sofronas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten