zondag 13 september 2020

Psycholoog verteld over dierenmishandeling: 70% van gevallen dierenmishandeling heeft een link naar huiselijk geweld

 

Foto: - © NORDWIN COLLEGE

In zowel Frankrijk als Friesland zijn vorige week dieren op gruwelijke wijze mishandeld. Gezondheidspycholoog Nienke Endenburg vertelt wat het deze mensen bezielt om dieren te mishandelen.

Endenburg is naast gezondheidspsycholoog ook docent diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht en ze richtte het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling op.

DIERENMISHANDELING

Onderzoek naar dierenmishandeling in Nederland toont aan dat je het niet kunt hebben over ‘de dierenmishandelaar’. “Ze komen in alle lagen van de bevolking voor en hebben alle leeftijden”, vertelt Endenburg. “Wat je wel vaker ziet is dat mensen die dieren mishandelen dit vroeger hebben zien gebeuren of zelf mishandeld zijn.”

In 70 procent van de gevallen heeft dierenmishandeling een link met huiselijk geweld. “Deze persoon mishandelt dus ook vaak zijn of haar partner of kinderen. Het zijn voornamelijk mannen, maar zeker niet alleen. Als vrouwen dieren mishandelen is het nog veel gruwelijker dan wanneer mannen het doen. We weten alleen niet hoe dat komt. Soms lijden deze vrouwen aan psychoses of willen ze de duivel uit hun honden of katten drijven.”

SADISTISCHE MENSEN

De redenen om dieren te mishandelen, lopen enorm uiteen. “Je hebt mensen die voor het eerst hun huisdier mishandelen nadat ze een slechte dag hebben gehad op kantoor en ruzie hebben met hun baas. Ze doen de deur open en hun huisdier komt ze tegemoet en ze gaan vervolgens helemaal los op hun hond”, vertelt Endenburg.

“Mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis zie je vaker dit soort dingen doen. Ze hebben geen empathie ontwikkeld en hebben een kort lontje. Er zijn sadistische mensen die het prettig vinden om een dier of een mens te zien lijden, die daar een kick van krijgen.”

Lees ook
Sterke toename van dierenmishandeling tijdens coronacrisis

CORONATIJD

Maar ook mensen zonder psychische stoornis zijn in staat om dieren te mishandelen. De coronacrisis zorgt voor een toename aan mishandelingen, omdat mensen uit verveling of frustratie niet meer weten wat ze moeten doen. “Mensen kunnen elkaar uitdagen om een dier iets aan te doen”, zegt de gezondheidspsycholoog.

In andere gevallen kan het gaan om chantage, wraak of heeft het te maken met alcohol- of drugsgebruik. “Je ziet dat mensen dieren mishandelen om wraak te nemen op elkaar, zoals buren die iets met elkaars dier doen”, weet Endenburg. “Of kinderen die door hun ouders gedwongen worden hun dier te mishandelen. Als kinderen dieren mishandelen, wil ik altijd weten waar dat vandaan komt.”

Lees ook
Imke (26) was slachtoffer van zwaar huiselijk geweld: ‘Hij stak me negentien keer’

TIENDUIZENDEN DIEREN

Precieze cijfers over dierenmishandeling zijn er niet. “In een gemiddelde dierenartsenpraktijk komen per maand vijf dieren op tafel die mishandeld worden. Dat is best heel veel. Het gaat om tienduizenden huisdieren per jaar.”

Voor dierenartsen kan het lastig zijn om dierenmishandeling op te sporen, omdat aan de buitenkant vaak niets te zien is. “Als er röntgenfoto’s gemaakt worden, zijn inwendige bloedingen en botbreuken te zien. Dieren zijn meesters in het verbergen van kwalen”, vertelt de gezondheidspsycholoog.

“Dierenartsen kunnen dit doorzetten naar het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling, die de foto’s bekijken. Als de experts daar zeggen dat het om mishandeling gaat, kan de dierenarts het doorzetten naar 144, de meldkamer van de politie over dierenzaken.”

Lees ook
Marijke (36) was veganist, maar is nu jager: ‘Ik krijg heel veel bedreigingen’

SERIEMOORDENAARS

Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat alle seriemoordenaars begonnen zijn met het mishandelen van dieren, weet Endenburg. “Bij mishandeling gaat het erom dat het wezens zijn die van jou afhankelijk zijn en minder macht hebben.”

“80 procent van de huizenbezitters ziet hun huisdier als een lid van het gezin. Het gaat altijd over macht en controle hebben over iets of iemand”, zegt Endenburg. “Daarom kunnen dieren zo goed ingezet worden als chantagemiddel. Mishandelde vrouwen blijven soms langer in relaties omdat haar partner dreigt om de dieren dood te maken.”

Zelf het vermoeden van dierenmishandeling? Bel dan de dierenpolitie op telefoonnummer 144.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten