woensdag 21 oktober 2020

Einde langeafstandstransport voor duizenden kalveren uit Schotland die 23 uur onafgebroken onderweg zijn naar Europa zonder water en voer

 


In de afgelopen decennia maakten miljoenen kalveren de lange reis van Schotland naar Europa om hier te worden vetgemest en geslacht. Onder druk van een rechtszaak erkent de Schotse regering eindelijk dat deze gruwelijke transporten in strijd zijn met Europese wetgeving. Daarmee zal jaarlijks duizenden kalveren de ellendige reis bespaard blijven.

23 uur onderweg

Op grond van de Europese Transportverordening is het verplicht om niet-gespeende kalveren (kalveren die nog melk drinken) na 9 uur reizen minstens 1 uur rust te geven, waarin zij water en voeding (melk) krijgen.

Maar kalveren die vanuit Schotland op transport gaan naar het Europese vasteland zijn vaak wel zo’n 23 uur onafgebroken onderweg! De reistijd omvat niet alleen de overgang met de veerboot naar Frankrijk, maar ook de tijd die het kost om de kalveren op te halen bij de verschillende melkveebedrijven, op de vrachtwagen te laden, de rit naar de haven en het wachten tot de veerboot vertrekt.



Veel te lang zonder water en voeding

Hierdoor krijgen de kalveren veel te lang geen water en voeding terwijl dit voor jonge dieren van levensbelang is. De wanhopige kalfjes zuigen bij gebrek aan melk en water aan de metalen stangen in de vrachtwagen.

Bij aankomst in Frankrijk heeft een groot deel van de kalveren nog een ellenlange reis voor de boeg. Zo eindigen jaarlijks duizenden Schotse kalveren in Spanje. Een reis van in totaal wel 135 uur! Een enorme ontbering voor de dieren.

Transport in strijd met Europese regels

In februari startte de dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming een gerechtelijke procedure om de wettigheid van de transporten aan te vechten. De Schotse regering heeft zich maandenlang verzet, maar erkende eind september eindelijk dat het transport in strijd is met Europese wetgeving.

Aanvragen voor de export van niet-gespeende kalveren die de regelgeving overschrijden, worden niet langer goedgekeurd. Daarnaast belooft de Schotse regering een openbare raadpleging, waarbij de mening van het publiek wordt gevraagd over het wettelijk verbieden van langeafstandstransporten met kalveren.

Duizenden kalveren transport bespaard

De beslissing van de Schotse regering zal jaarlijks duizenden kalveren de ellendige reis over land en zee besparen. Een keerpunt in de strijd om deze gruwelijke handel in jonge kalveren te stoppen!

Wil jij ook dat er een einde komt aan het gesleep met piepjonge kalveren? Onderteken de brandbrief aan de Europese Commissie en eis een einde aan transporten langer dan 8 uur!

Deel dit artikel

Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker op de campagnes voor landbouwhuisdieren zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten