donderdag 17 december 2020

Burgerinitiatief 'Stop de kooien' met 1,4 miljoen handtekeningen een succes: Tweede Kamer stemt tegen kippenkooien

 

Tweede Kamer stemt tegen kippenkooien

Reactie CIWF op aangenomen motie Moorlag

 

Zojuist is in de Tweede Kamer de motie van William Moorlag (PvdA) om het houden van kippen in kooien zo snel mogelijk uit te faseren aangenomen met steun van SP, PvdA, GroenLinks, Krol, PvdD, 50+, Denk, D66, Van Kooten-Arissen en PVV.


Geert Laugs, directeur Compassion in World Farming Nederland (CIWF) en Nederlands initiatiefnemer van het succesvolle Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ reageert:

 

“Dit is groot nieuws voor 6 miljoen kippen in Nederland. Als deze motie wordt uitgevoerd zullen ze niet meer opgesloten zitten in krappe kooien, maar op zijn minst vrij door de stal kunnen bewegen en voluit met hun vleugels kunnen fladderen. Minister Schouten moet daarom snel starten met het uitvoeren van de motie.   

 

De motie is ook een enorme steun in de rug voor het Europees Burgerinitiatief 'Stop de Kooien - End the Cage Age', dat op dit moment besproken wordt in de Europese Unie. We verwachten nu van de Nederlandse regering dat zij de eis, die door meer dan 150.000 Nederlanders onderschreven werd om het gebruik van kooien in de Europese veehouderij te verbieden, in Brussel zal ondersteunen.

 

Het afgelopen jaar spraken steeds meer landen zich uit voor het uitbannen van kooien voor legkippen. Nederland raakte daarbij steeds meer achterop. Dat moet anders. Van de politieke partijen die de motie nu ondersteunden verwachten we dat ze ervoor zorgen dat ook de nieuwe regering die aantreedt na de verkiezingen de motie uitvoert.”

 

Kippenleed in Nederland


Nog altijd zitten ruim 6 miljoen legkippen in Nederland opgesloten in kooien. De dieren lijden ernstig: ze zitten dicht op elkaar gepakt, staan op draadgaas, hebben geen ruimte om hun vleugels uit te slaan of om hun natuurlijke gedrag te uiten. Botbreuken komen veel voor, doordat de botten zwak zijn door het gebrek aan beweging.

 

Veel mensen denken dat met het verbod van de kale legbatterij in 2012 er geen kippen meer in kooien zitten, maar niets is minder waar. De dieren zitten in zogenaamde ‘verrijkte kooien’ en ‘koloniekooien’. De verrijkte kooien worden per 1 januari 2021 verboden, maar de koloniekooien, waarin de dieren minder dan twee A4-tjes aan ruimte hebben, mogen nog wel. Andere landen, zoals Duitsland, Zwitserland en recentelijk Slowakije verbieden wél alle kippenkooien. Nederland loopt momenteel dus achter in Europa.

Voor meer informatie: rapport CIWF ‘De kooikip: kip zonder toekomst’

 

Europees burgerinitiatief voor een einde aan kooien in de veehouderij


Vorig jaar tekenden 1,4 miljoen Europeanen, waarvan 150.000 Nederlanders het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien - End the Cage Age’ voor een verbod op kooien in de veehouderij. Het burgerinitiatief roept de Europese Commissie op om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels vanwege het grote dierenleed. De oproep is breed gesteund: in 18 Europese landen werd de drempel voor het vereiste aantal handtekeningen overschreden. Binnenkort moet de Europese Commissie met een reactie komen en zal mogelijk het Europees Parlement hierover stemmen.

 

Initiatiefnemer is Compassion in World Farming. Naast CIWF wordt het burgerinitiatief in Nederland gesteund door Bont voor Dieren, CAS-International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VierVoeters, Wakker Dier en World Animal Protection.

 

Deze maand verscheen in opdracht van het Europees parlement een nieuw wetenschappelijk rapport  naar aanleiding van het burgerinitiatief. De onderzoekers, onder leiding van prof. dr. Bas Rodenburg (Universiteit Utrecht), concluderen dat het afschaffen van kooihuisvesting voor legkippen goed mogelijk is, dat systemen zonder kooien het dierenwelzijn sterk verbeteren en op het gebied van duurzaamheid, milieu en economie niet slechter scoren dan kooien.

 

Foto: Nederlandse kippen in een koloniekooi

 

 

Compassion in World Farming

Compassion in World Farming is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de vee-industrie, inclusief vissen. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijker, duurzaam en gezond voedselsysteem. Voor dieren, mensen en aarde.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten