donderdag 4 februari 2021

140 adverteerders waaronder Bol.com, Coolblue en IKEA stoppen met reclames van chronisch zieke mopshonden, Franse bulldogs en Perzische katten

 

Mopshond

Dier&Recht waarschuwt bedrijven dat hun advertenties en commercials met zieke honden- of kattenrassen een toename veroorzaken van de vraag naar die dieren. Bol.com, Coolblue en IKEA wijzigden daardoor hun beleid en gebruiken voortaan alleen nog gezonde dieren in hun reclames.


Doodziek door een veel te korte snuit
Perzische kat Zo schattig maar kijk naar het onnatuurlijk kleine neusje. Daardoor is ademen heel moeilijk


Honden en katten met een korte snuit zoals mopshonden, Franse bulldogs en Perzische katten worden veel gebruikt in advertenties. Door hun koddige uiterlijk zijn ze mateloos populair onder adverteerders. Die weten vaak niet dat deze dieren ernstig lijden onder hun extreme uiterlijke kenmerken. Zo zijn ze chronisch benauwd omdat de korte snuit hun luchtwegen blokkeert, dit veroorzaakt het karakteristieke ‘snurken’. Ook hebben ze door hun uitpuilende ogen last van pijnlijke oogaandoeningen en kunnen ze vaak nauwelijks eten door gebitsproblemen.


Groeiende populariteit door reclames

Reclames met deze dieren vergroten de populariteit van deze rassen. Het gevolg: meer vraag, meer fokkers en meer zieke dieren. Dier&Recht informeert adverteerders over de kwalijke gevolgen van hun advertenties en vraagt ze om deze te verwijderen of te vervangen door versies met gezonde honden of katten.

Honderdveertig bedrijven zijn om

Dierenarts Kelly Kessen: “Bol.com, Coolblue en IKEA zijn bedrijven die serieus werk maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze stoppen de reclames met kortsnuitige dieren omdat ze niet willen bijdragen aan dierenleed.”

Andere bedrijven die hun beleid aanpasten na informatie van Dier&Recht zijn onder meer Greetz, HEMA, Albert Heijn, ABN AMRO en Wehkamp. In totaal zijn al honderdveertig adverteerders overgestapt op gezonde honden en katten.

Gordon en Toto

Naast het bedrijfsleven dragen ook bekende Nederlanders en andere influencers in grote mate bij aan de enorme populariteit van zieke honden- en kattenrassen. Veel van hen pronken regelmatig op social media met hun ongezonde huisdieren, een kwalijk voorbeeld voor hun vele volgers. Zo oogstte Gordon vorige week de nodige kritiek na de aanschaf van een Franse bulldog. Kelly Kessen schreef Gordon een open brief met adviezen voor de gezondheid van zijn hondje, in de hoop dat zijn volgers niet dezelfde fout maken.


Beste Gordon,

Je hebt een Franse bulldogpup. Zoals je weet, hebben Franse bulldogs heel veel gezondheidsproblemen. Als dierenarts wil ik je graag wat tips geven om Toto zo gezond mogelijk te houden.

Tip 1: Neusgaten groter laten maken en gehemelte Inkorten: ademruimte maken

Deze foto is niet de hond van Gordon     (  Bulldog )

Bij honden als Toto is het belangrijk om de luchtwegen zo wijd mogelijk te maken. Dit kan door de neusgaten te vergroten en het gehemelte in te korten. Dat maakt het voor de hond makkelijker om te ademen waardoor de benauwdheid afneemt. Een specialistische dierenarts kan je vertellen welke behandelingen Toto helpen om minder last te hebben van zijn te korte snuit.

Tip 2: Laat Toto regelmatig controleren bij de dierenarts

Franse bulldogs zijn gevoelig voor vele aandoeningen. Laat een dierenarts regelmatig controleren hoe het ervoor staat met je hondje. Een paar voorbeelden van mogelijke aandoeningen:

  • Gebitsproblemen en daardoor pijnlijke ontstekingen
  • Oogaandoeningen en daardoor pijnlijke ontstekingen en traanogen
  • Allergieën en daardoor jeuk, bijten en likken op pootjes
  • Pijnlijke oorontstekingen
  • Chiari malformatie, hierbij zijn de hersenen te groot voor de schedel en dat veroorzaakt voortdurende hoofdpijn

Tip 3: Tuigje in plaats van halsband

Halsbandjes geven extra druk op de nek en de luchtpijp en maken het nog moeilijker voor Franse bulldogs om lucht binnen te krijgen. Bovendien hebben Franse bulldogs vaak afwijkende wervels en dus sneller een hernia. Een bandje om de nek veroorzaakt extra druk op de nekwervels terwijl een tuigje de druk verdeelt.

Tip 4: Geen (lange) wandelingen bij warm weer

Bij warm weer zijn Franse bulldogs snel oververhit. Maak daarom geen lange wandelingen met Toto als het warmer is dan 20 à 25 graden. Houd hem overdag zoveel mogelijk binnen. Wandel kort, blijf in de schaduw en zorg dat hij voldoende drinkt en afkoeling krijgt.

Het is natuurlijk niet leuk om kritiek te krijgen op een huisdier waar je veel van houdt, maar als bekende Nederlander heb je voor veel mensen een voorbeeldfunctie. Franse bulldogs met zulke korte snuiten hebben over het algemeen veel problemen met hun gezondheid. Het is niet voor niets dat ze in Nederland niet meer gefokt mogen worden. Hoe minder mensen ze kopen, hoe minder zieke dieren eindigen bij de dierenarts.

Mocht je vragen hebben, stel ze me gerust!

Hartelijke groet,

Kelly Kessen, dierenarts
Dier&Recht


 
 
 
Kelly Kessen
Dierenarts
kelly@dierenrecht.nl
020 280 78 06
06 44 21 64 74
 
Twitter Facebook Instagram 
 
Dier&Recht
Tilanusstraat 8b
1091 BH Amsterdam

www.dierenrecht.nl
www.linkedin.com/company/stichting-dier-&-recht




Geen opmerkingen:

Een reactie posten