Libération Animale reageert op vastketenactie in Apeldoorn: ‘Dit is geen overwinning, onze strijd gaat door’
84 activisten die zondagavond hebben ingebroken bij een kalverslachterij Ekro in Apeldoorn zijn onderdeel van 269 Libération Animale: een Frans collectief dat strijdt tegen de vleesindustrie. Zij lijken hierin verder te gaan dan andere dierenrechtenorganisaties. Wat maakt hen anders? En waar gelooft deze Franse groep eigenlijk in? Wij proberen antwoord te geven op vier vragen.
De 84 activisten van 269 Libération Animale zijn inmiddels vrijgelaten. Het is de eerste keer dat '269' actie voert in Nederland. Ze voerden eerder actie in Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en vorig jaar nog in België. In Olen, een gemeente in de provincie Antwerpen, ketenden 59 activisten zich vast in een vleesverwerkend bedrijf voor ze door de lokale politie zijn afgevoerd. De activisten kwamen onder meer uit België, Frankrijk, Italië en Portugal.
Protestactie in een slachthuis België
Waar komt de organisatie vandaan?
Er zat dus een zeer internationaal gezelschap in het Apeldoornse cellencomplex. De organisatie vindt haar oorsprong in Frankrijk. In 2016 is 269 Libération Animale opgericht in Lyon, door Tiphaine Lagarde en Ceylan Cirik. Vooral Lagarde is een bekend figuur in Frankrijk. In haar strijd tegen de vleesindustrie schuwt zij controversiële vergelijkingen met het naziregime, de Holocaust en de slavernij niet. Haar organisatie vestigt graag de aandacht op zich door dieren te 'bevrijden' van boerderijen, openlijk de confrontatie met bedrijven in de vleesindustrie te zoeken en choquerende acties uit te voeren. Zo liet Lagarde in 2017 samen met een paar andere leden het nummer 269 op haar lichaam brandmerken.
Het nummer 269 komt vaak terug, wat zit daarachter?
Dit nummer is een terugkerend symbool in het internationale veganisme. Het verwijst naar 'kalf 269', een stierkalf dat in 2013 in Israël door activisten uit een slachthuis is gehaald. Het kalf droeg het nummer 269 als oormerk en zou een paar dagen later geslacht worden. Deze gebeurtenis ontketende een serie protesten waarbij juist dit nummer een symbool werd voor solidariteit aan dieren in de vleesindustrie. Hierbij lieten in onder andere Israël en Engeland demonstranten het nummer publiekelijk op hun lichaam brandmerken. Het nummer wordt door dierenliefhebbers wereldwijd niet alleen als brandmerk, maar ook als tattoo gedragen. Hoe het nu is met het kalf, hebben we niet kunnen achterhalen. Maar de stier leefde in ieder geval in 2018 nog.
Waar gelooft deze groep precies in?
Het valt niet mee om het gedachtengoed van Lagarde en haar metgezellen in een paar zinnen samen te vatten, maar het komt er op neer dat ze geloven in 'speciësisme'. Het idee is dat sommige diersoorten gediscrimineerd worden ten opzichte van andere diersoorten. Denk aan kalveren die gegeten worden en honden die juist een lid zijn van het gezin. Zij zien veel andere mensen dus als zogeheten speciësisten, zoals er ook racisten en seksisten zijn.
Gevaarlijke mensen.
Daarnaast is 269 Libération Animale op Instagram uitgesproken anarchistisch. Ze zien dieren als 'kameraden' en willen voor hen zowel de maatschappij als het economisch systeem omverwerpen. 269 Libération Animale ziet het bevrijden van dieren als onderdeel van een 'oorlog'. Dit maakt ze anders dan andere dierenrechtenorganisaties. Ze maken geen video's van eventuele misstanden in slachthuizen, omdat dit volgens hen het voortbestaan van het slachthuis op de lange termijn alleen maar helpt. De 269 organisatie ziet liever alle slachthuizen en de hele industrie verdwijnen.
Wat gaat er nu met de activisten in Apeldoorn gebeuren?
De activisten zijn een dag na de actie vrijgelaten. Wat hun straf wordt is op dit moment niet bekend. Een woordvoerder van kalverslachterij Ekro noemden de inbraak 'ongehoord, onbeschoft en totaal misdadig'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten