donderdag 2 december 2021

Europees Parlement verbiedt foie gras: een wrede geproduceerde paté bij officiële gelegenheden:( het martelen van eenden en ganzen door dwang voederen)

Geen foie gras meer in Straatsburg – zetel van het Europees Parlement verbiedt wreed geproduceerde paté bij officiële gelegenheden





Amsterdam – Na door PETA Frankrijk te zijn geïnformeerd over de wreedheid van de productie van foie gras heeft de burgemeester van Straatsburg, Jeanne Barseghian, haar besluit bevestigd om te stoppen met het serveren van de wreed geproduceerde leverpaté bij alle officiële gelegenheden in de stad. Een veelbetekenende stap van een stad die ooit bekend stond als de foie gras-hoofdstad van Frankrijk.


Het tij keert snel tegen foie gras, ook in Frankrijk, waar befaamde Franse koks weigeren om het te serveren. Sommigen creëren zelf alternatieve recepten: de vegan versie Alexis Gauthier, chefkok met een Michelinster, is gemaakt van paddenstoelen en walnoten.

“Ganzen- en eendenmishandeling heeft niets te zoeken in de moderne samenleving, en PETA bedankt de burgemeester van Straatsburg voor haar barmhartige besluit om te stoppen met het serveren van verachtelijk foie gras”, zegt Mimi Bekhechi, campagneadviseur van PETA. “Marteling hoort niet thuis op de eettafel en foie grasalternatieven zijn dé stap voorwaarts.”

PETA merkt op dat arbeiders bij de productie van foie gras de ganzen en eenden onder dwang voeren door een metalen buis in hun keel te steken en zo een paar keer per dag granen en vet in hun maag pompen. ‘Gavage’ wordt dit barbaarse proces genoemd. Hierdoor zwellen hun levers op tot wel 10 keer de natuurlijke grootte. Ze duwen tegen de longen van de vogels aan die hierdoor moeite met ademen krijgen. Reportages van PETA hebben blootgelegd dat die voedingsbuizen sommige vogels zodanig verwonden dat ze gaten in hun nek hebben. Dit proces is zó wreed dat het Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare van de Europese Unie de aanbeveling doet om “het onder dwang voeren van eenden en ganzen te stoppen, en dit kan het beste worden bereikt door een verbod op de productie, import, distributie en verkoop van foie gras”.

PETA, wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om op te eten”, verzet zich tegen het speciësisme, een wereldbeeld waarin de mens superieur is. Voor meer informatie kunt u terecht op PETA.nl of de groep op Twitter of Facebook volgen.

Contact:
Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; SaschaC@peta.org.uk


The production of foie gras is so cruel and horrifying that it has been banned in 16 countries. To produce “foie gras” (the French term means “fatty liver”), workers shove pipes down the throats of male ducks twice each day, pumping up to 1 kilogram of grain and fat into their stomachs, or geese three times a day, up to 2 kilograms daily, in a process known as “gavage.” Rupturing of the stomach and other internal organs as well as a plethora of other ailments are common among birds during the production of foie gras.

Birds on foie gras farms don’t have the ability to engage in natural behaviors, like flapping their wings, preening themselves, or swimming.

This force-feeding causes the birds’ livers to become diseased and swell up to 10 times their normal size. The diseased liver is foie gras, and restaurants include it on their menus as a “delicacy.”

Many birds have difficulty standing because their engorged livers distend their abdomens, and they may tear out their own feathers and attack each other out of stress.



 

#


Geen opmerkingen:

Een reactie posten