maandag 17 januari 2022

Stichting AAP biedt oplossing voor resterende wilde dieren in Portugese circussen door alle dieren onder te brengen in Europese opvangcentra


Een dag voordat het Europees Parlement voor het eerst een debat hield over een EU-circusverbod voor het gebruik van wilde dieren, tekende AAP een contract met de Portugese autoriteiten. Hierin staat dat AAP alle resterende wilde dieren van meewerkende Portugese circussen zal onderbrengen in Europese opvangcentra.


AAP komt in actie omdat Portugal eerder een wet aannam die het vanaf 2024 verbiedt om op te treden met zo’n 40 diersoorten. In 2018 waren er nog zo’n 1.000 circusdieren in Portugal, zoals leeuwen, tijgers, olifanten, kamelen, beren, zeehonden, krokodillen, pinguïns, nijlpaarden, neushoorns, slangen, zebra’s en struisvogels. Inmiddels zijn de meesten herplaatst, opgevangen of overleden. Voor bijna alle resterende dieren kan AAP nu opvang regelen: een leeuw, twee tijgers, drie Amerikaanse alligators, drie boa’s en vier pythons.


Belangrijke mijlpaal

De overeenkomst werd ondertekend tijdens de Conferência Internacional em Bem-estar Animal in Lissabon. AAP-directeur David van Gennep was daar om de overeenkomst te tekenen met de Portugese autoriteiten, vertegenwoordigd door João José Loureiro. Loureiro maakte als directeur Natuur- en Biodiversiteitsbehoud bij het ICNF (Instituto da Conservação da Natureza e das Florestas) de afspraken met de circussen.


Van Gennep: “João en ik kennen elkaar al jaren. De mogelijkheid om samen te werken en deze wilde dieren een betere toekomst te bieden, is een belangrijke mijlpaal. Zowel voor dierenwelzijn in Portugal als voor AAP en onze missie om een einde te maken aan het lijden van exotische dieren in Europa. Tegelijk dringen we er bij de EU op aan hun verantwoordelijkheid te nemen om de show te stoppen voor alle andere circusdieren. Want nog steeds worden duizenden wilde dieren gedwongen om in heel Europa op te treden. Met alle welzijns- en veiligheidsrisico’s van dien.

David van Gennep ondertekent de overeenkomst voor de circusdieren

Win-win situatie

David van Gennep sprak ook met Nuno Banza, voorzitter van het ICNF (Instituut voor Bos- en Natuurbehoud). Banza: “Burgers willen een Europese oplossing voor het probleem van circusdieren. Is de Portugese regering voorstander van een EU-verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen? Uiteraard. Dit is wat de burgers willen. En dat hoeft voor circussen niets slechts te betekenen. Het kan een win-winsituatie zijn.”

Politieke steun

Dankzij 1 miljoen burgers, die via deze petitie actie eisten voor wilde dieren in circussen, besprak het Europees Parlement het onderwerp voor de allereerste keer. De Europese Commissie werd gevraagd of ze van plan is een verbod in te voeren op het gebruik van wilde circusdieren in de EU. Hiermee kan de illegale handel in wilde dieren én de volksgezondheids- en veiligheidsrisico’s in alle lidstaten worden aangepakt. Ook werd gevraagd of de EU van plan is te helpen bij de handhaving van regelgeving voor circussen in de vele landen die al regels hebben ingevoerd.

De vertegenwoordiger van de Europese Commissie, Janez Lenarcic, vind een circusban helaas een ethische kwestie waar alleen de lidstaten wetten voor kunnen maken. Zelfs als het welzijn van wilde dieren in een circus zorgwekkend is, is het aan de landen zelf om in te grijpen. Wel moedigde Lenarcic alle EU-lidstaten aan om de landen te volgen die al zo’n verbod hebben.

Het standpunt van de Europese Commissie is niet bindend en gaat in tegen de vraag van het Europees Parlement om actie te ondernemen. AAP en onze partners zijn desondanks blij met de enorme politieke steun om een ​​einde te maken aan het lijden van wilde dieren in amusement en de erkenning van deze wens vanuit de maatschappij. We geven het niet op.

Hoe gaat het met de dieren?

Wat betreft de Portugese circusdieren: de leeuw en de twee tijgers gaan binnenkort naar Spanje, waar AAP een gespecialiseerd centrum voor grote katachtigen heeft. De reptielen zijn verdeeld over het Auffangstation für Reptilien München in Duitsland, de FIEB Foundation en Karpin Abentura, beide in Spanje. AAP regelt het nodige papierwerk en coördineert de transporten. De eerste reptielen (drie alligators en een boa) zijn inmiddels al uit het circus gehaald.

beelden_thema_leeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten