Een wilde krokodil in Indonesië die meer dan vijf jaar vastzat in een band is gered, bevrijd van zijn rubberen ring en weer vrijgelaten in het wild.
Natuurbeschermers proberen de getroffen zoutwaterkrokodil sinds 2016 uit een rivier te lokken, nadat inwoners van de stad Palu op het eiland Sulawesi het dier zagen met een motorband om zijn nek gewikkeld.
Maar het was een lokale bewoner die uiteindelijk het 5,2 meter (17ft) lange reptiel - regelmatig gezien zonnebadend in de Palu-rivier in centraal Sulawesi - laat op maandag strikte.
"Ik wilde gewoon helpen, ik haat het om dieren gevangen te zien en te zien lijden", zei Tili, die net als veel Indonesiërs maar één naam gebruikt. Tili, een 34-jarige vogelverkoper, gebruikte kip als aas en touwen om het dier te vangen aan het einde van wat hij zei dat een reddingsactie van drie weken was, voordat tientallen lokale bewoners hielpen om de krokodil naar de kust te slepen en de band om zijn nek kapot te snijden.
Zijn eerste twee pogingen om het dier te redden mislukten omdat de touwen niet sterk genoeg waren om het gewicht te weerstaan, zei hij, voordat hij zich wendde tot nylon touwen die werden gebruikt voor het trekken van boten.
"Ik was al uitgeput, dus ik liet ze de redding afmaken. De krokodil was ongelooflijk zwaar, iedereen zweette en werd erg moe."
Het dier werd na de redding weer vrijgelaten in het water om het gejuich van de lokale bevolking te verlichten.
Natuurbeschermers geloven dat iemand de band opzettelijk om de nek van de krokodil heeft geplaatst in een mislukte poging om hem als huisdier te vangen in de archipelnatie die de thuisbasis is van verschillende soorten van het dier.
"Gisteren was een historische dag voor ons, we zijn dankbaar dat de krokodil eindelijk werd gered en we waarderen de lokale bevolking die zich zorgen maakte over de dieren in het wild," zei Hasmuni Hasmar, hoofd van het lokale natuurbeschermingsagentschap.
Het reptiel kwam begin 2020 in het nieuws toen de lokale overheid een beloning beloofde aan iedereen die het ving en de band verwijderde, maar later de wedstrijd afblies uit angst dat het de veiligheid van het dier in gevaar zou kunnen brengen.
Maar het lokale natuurbeschermingsagentschap zei dat Tili in de rij stond voor een prijs nadat zijn gedurfde plan zijn vruchten had afgeworpen. "We zullen Tili belonen voor zijn inspanningen om de dieren in het wild te redden," zei Hasmar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten