dinsdag 25 oktober 2022

Een officiële waarschuwing aan een fokker die met oudere dieren fokt, mogelijke dragers van epilepsie: Het is verboden te fokken met ouders, broers en zussen van de honden

Eerste sanctie tegen hondenfokker die gokt met dragers van erfelijke epilepsie

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft voor het eerst een officiële waarschuwing uitgedeeld aan een fokker die bewust fokt met ouderdieren die epilepsie kunnen doorgeven. Het is in Nederland verboden om te fokken met mogelijke dragers van epilepsie.
 
Dierenrechtenorganisatie Dier&Recht dringt al jaren aan op een fokverbod voor rashonden die mogelijk drager zijn van epilepsie. Deze ongeneeslijke ziekte kent vaak een dodelijke afloop. Het ziekteverloop is voor zowel de hond zelf als de baas een akelige lijdensweg.
 
Mogelijke dragers van epilepsie

In maart 2020 gaf minister Schouten aan dat het fokken met mogelijke dragers van epilepsie een overtreding is van de wet. Omdat er in de meeste gevallen geen DNA-test bestaat voor epilepsie, gaf de minister ook aan welke honden als dragers moeten worden beschouwd. Zo mag er bijvoorbeeld niet worden gefokt met ouders, broers en zussen van honden met epilepsie. Neuroloog en dierenarts Paul Mandigers - specialist op het gebied van epilepsie – waarschuwt daarnaast ook tegen het fokken met halfbroers en -zussen van honden met epilepsie.
 
Handhavingsverzoek Dier&Recht
Omdat veel fokkers zich niet aan de wet houden, diende Dier&Recht een handhavingsverzoek in tegen een fokker van Drentsche patrijshonden die fokt met dragers van epilepsie. Na de inspectie ontving de fokker een waarschuwing van de NVWA. Dit is de eerste keer dat de controlerende instantie optreedt tegen een dergelijke overtreding,
 
Dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht: "Het is onbegrijpelijk dat er nog steeds fokkers zijn die doelbewust gokken met zo'n zware erfelijke aandoening. Als pups epilepsie krijgen dan heeft dat enorme nare gevolgen voor zowel de honden als hun baasjes. We zijn blij dat de NVWA eindelijk serieus optreedt tegen deze malafide fokkers.”

image
 Foto: Dier & Recht
 
 
 
Kelly Kessen
Dierenarts
kelly@dierenrecht.nl
020 280 78 06
06 442 164 74
 
Twitter Facebook Instagram 
 
Dier&Recht
Tilanusstraat 8b
1091 BH Amsterdam

www.dierenrecht.nl

MEER   INFORMATIE 

Om epilepsie te voorkomen is het onvoldoende om alleen de zieke hond en zijn/haar ouders uit te sluiten van de fok. Omdat je niet weet wie wel en wie niet drager van de ziekte is, kun je het beste ook alle volle broers en zussen uitsluiten.

Onder rashonden is epilepsie een groeiend probleem. Hoe kun je voorkomen dat toekomstige pups deze ziekte krijgen? We vragen het aan dierenarts-specialist en epilepsiedeskundige Paul Mandigers.

Met welke honden moet niet worden gefokt en waarom niet?

“Gezien de grote impact van epilepsie op het leven van hond en gezin moet je de ziekte zien te voorkomen. Natuurlijk moet je niet fokken met honden die lijden aan epilepsie. Maar dat is bij lange na niet genoeg. Als het om erfelijke epilepsie gaat, zijn zowel de vader als moeder drager en is pakweg de helft van de nakomelingen van deze ouderdieren ook drager. Alleen de ouders en de lijder uitsluiten van de fok is niet genoeg.

Omdat je niet weet wie wel en wie niet drager is, kun je het beste ook alle volle broers en zussen (bij risicorassen) uitsluiten voor de fok. Met halfbroers en -zussen en nakomelingen van de broers en zussen kun je alleen fokken als je vooraf een risicoberekening maakt. Is het risico te groot, doe het dan niet. Zo’n risicoberekening is niet heel moeilijk te maken en kan door fokkers en rasverenigingen zelf gedaan worden.

Gelukkig zijn er diverse rasverenigingen die een veel strenger en doordachter beleid voeren dan de Raad van Beheer. Die rasverenigingen staan wellicht nu voor harde keuzes maar ze zijn voorgegaan door diverse andere rasverenigingen die in staat bleken de frequentie terug te dringen met het uitsluiten van ouders en broers en zussen van lijders, en het maken van risicoberekeningen. Zo was ooit in een Amerikaanse populatie van Tervuerense herders de frequentie lijders maar liefst 17 procent. Dit cijfer is nu aanzienlijk lager. Zelfs als je niet weet hoe het exact vererft kun je iets doen.”

Hoe staat u tegenover het meldpunt?

“Het is geweldig dat er nu een centraal, openbaar meldpunt is. De informatie verdwijnt te vaak in de doofpot. Een fokker wil geen epilepsie bij zijn pups, maar hoe kan hij/zij dat voorkomen als hij/zij geen kennis heeft van de voorouders en verwanten?

Laat dit centrale meldpunt een databank worden voor alle fokkers. Dan kunnen fokkers verantwoorde keuzes maken bij de selectie van de ouderdieren. Het openbare meldpunt is een goede ondersteuning hierbij. Laten we daarbij niet gaan schelden. Epilepsie bij je hond is iets wat jouw hond en jezelf overkomt. Dit is niet iets wat je met opzet laat gebeuren. Als iemand dus zo goed is het te melden, voorkom dan dat de eigenaar of de fokkers in een kwaad daglicht worden geplaatst.”

Meld een hond met epilepsie!

Aarzel niet en meld je hond met epilepsie bij het meldpunt. Ook als een hond inmiddels is overleden, is het belangrijk deze alsnog te melden. Zijn ouders, broers en zussen kunnen nog in leven zijn en als fokdier gebruikt worden.

Alleen samen krijgen we epilepsie bij rashonden onder controle!

Deel dit artikel
Gerelateerd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten