dinsdag 29 november 2022

Elf biggetjes gedumpt in 2 kartonnendozen in een park in Eindhoven: een voorbijganger trof de biggetjes aan tijdens een wandeling



 De gedumpte biggetjes (foto: Hobby varken vereniging)

Je zult er maar bij uitkomen, elf knorrende biggetjes verpakt in twee kartonnen dozen. Ze zaten keurig verdeeld, de zwart gevlekte in één doos en de effen witte in de andere. Een voorbijganger trof de gedumpte dieren aan tijdens een avondwandeling in het Philips de Jongh park in Eindhoven.
Profielfoto van Valerie van den Broek
Geschreven door
Valerie van den Broek

"Het komt wel eens vaker voor dat varkens worden gedumpt. Baasjes onderschatten al snel wat voor zorg deze dieren nodig hebben. Varkens zijn slim, kunnen mensen om de tuin leiden en zijn goed in ontsnappen", zegt Ragnhild Diepens. Als voorzitter van non-profitorganisatie Hobbyvarkenvereniging weet ze alles van de roze knordieren, maar verpakt in een doos? Nee, dat is voor haar ook de eerste keer.

"Varkens zijn slim, soms manipulerend en zijn goed in ontsnappen."

Ook bij de stichting Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven (ROZE) hadden ze dit niet eerder meegemaakt. Hoewel ze normaal alleen honden en katten ophalen na een melding, wilden ze de biggetjes niet in de kou laten staan.

 Het Philips de Jongh park ligt iets buiten Eindhoven en schurkt aan tegen het PSV-trainingscomplex De Herdgang.Het ophalen van de kleine knorretjes ging vlot. Maar de opvang was natuurlijk een ander ding. De biggetjes gingen daarom over naar de Hobbyvarkenvereniging van Diepens. Die regelde in allerijl een tijdelijk pleeggezin met wat strobedjes.

"We denken dat het gaat om een ongeluksnestje."

"We denken dat de biggen tussen de acht tot twaalf weken oud zijn en dat het gaat om een soort ongeluksnestje", vertelt Diepens. Volgens haar gaat het om twee verschillende tomen biggen. "Mensen weten vaak niet dat varkens al vanaf tien weken vruchtbaar zijn, of ze schaffen een varken aan zonder te weten dat die zwanger is."

De biggen blijven voorlopig vier weken bij het pleeggezin om tot rust te komen. Ze worden nog door een dierenarts onderzocht. "De biggen zijn nog een beetje in shock maar zijn niet heel erg schrikachtig", aldus Diepens. "Wij wachten totdat de biggen initiatief tonen om te socialiseren. Daarna kunnen de biggen naar een nieuw baasje."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten