dinsdag 13 december 2022

Wist u dit? Jaarlijks worden in Nederland 200 lama's gebruikt in de proefdierindustrie: De lama's worden ziek gemaakt en na afloop van testen gedood

De Nederlandse proefdierindustrie zijn gestart met het gebruik van lama’s als proefdier. De Centrale Commissie Dierproeven heeft in oktober een dierproef goedgekeurd waarbij 50 lama’s worden geïnjecteerd met stoffen om antilichamen uit het bloed te isoleren. 1 Robert Molenaar van Animal Rights: “De lama’s worden ziek gemaakt. Ze hebben last van spierstijfheid, jeuk, koorts en verminderde eetlust. Na afloop van de testen worden de proefdieren gedood.”

DIERPROEVEN ACHTER GESLOTEN DEUREN

Aangezien het om een geanonimiseerde vergunning gaat is het onduidelijk op welke locatie deze dierproeven worden uitgevoerd.

Animal Rights vindt dat de vergunning en achterliggende stukken openbaar gemaakt moet worden. Molenaar: “Je ziet dat dierproeven nog altijd plaatsvinden achter gesloten deuren. Er is ook amper mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen deze experimenten. Nu zijn lama’s weer de dupe. Wanneer houdt het op?”

MEER DAN 200 LAMA’S VOOR DIERPROEVEN IN VLAANDEREN

Niet alleen in Nederland, maar ook in België worden lama’s gebruikt als proefdieren. De ethische commissie in Vlaanderen heeft 2 projecten goedgekeurd waarbij maar liefst 225 lama’s gebruikt worden voor hun antilichamen.2

De Gentse farmabedrijven Ablynx en Argenx zijn hierbij betrokken. Animal Rights was eerder al achter gekomen dat dezelfde 2 bedrijven akelige proeven op apen in het horrorlab LPT lieten uitvoeren.

Jaarlijks worden in Nederland nog 244 dierproeven op andere zoogdieren gedaan, zoals op vleermuizen en lama’s.

Tekst:  www.proefdiervrij.nl

Waarom worden deze ‘andere zoogdieren’ gebruikt?

  • Lama’s produceren bijzondere, kleine antilichamen.
  • Vleermuizen zijn gevoelig voor virussen, die mensen ook kunnen krijgen.

In welke onderzoeken worden lama’s en vleermuizen gebruikt?

In Nederland worden dierproeven op lama’s uitsluitend gedaan voor medicijnonderzoek. De lama’s worden ziek gemaakt, zodat ze symptomen als stijfheid, koorts en verminderde eetlust vertonen. Na afloop van de testen worden ze ook nog eens gedood voor verder onderzoek.

Vleermuizen worden gebruikt in onderzoeken naar virussen, zoals het coronavirus en hondsdolheid.

In Nederland wordt er verder ook onderzoek gedaan op herten en zwijnen. Dit onderzoek wordt gedaan ten behoeve van het dier zelf: de genetische variatie onder de dieren in Nederland wordt namelijk bestudeerd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten