zondag 2 april 2023

Ierland heeft een overschot aan kalfjes en wie koopt ze op ? Juist !! Nederland en we hebben er al zoveel: Transport duurt dagen en de paar weken oude kalfjes krijgen geen melk

 


Beste vrienden en donateurs,
 
Hier een korte update!

Slachthuis beboet na inspectie

Afgelopen zomer zagen we varkens ernstig lijden door hittestress in stilstaande veewagens. De trucks stonden lang stil vanwege vertragingen bij slachterij VION. We maakten beelden en documenteerden de lange wachttijden. En we dienden een handhavingsverzoek in bij de inspectiedienst NVWA.
VION Boxtel, zomer 2022: varkens wachten drie tot vier uur in de verzengende hitte in stilstaande vrachtwagens.
Nu heeft VION een boete gekregen voor de lange wachttijden. De NVWA stelt dat VION onvoldoende maatregelen nam om de wachttijden te beperken, waardoor er onnodige dierenwelzijnsrisico’s zijn genomen.

De boete is een signaal naar VION en andere slachthuizen: deze zomer moeten ze hun zaken beter op orde hebben. Wij zullen aankomende zomer opnieuw inspecties uitvoeren om dat te controleren.

Onderzoek export jonge Ierse kalveren naar Nederland

Samen met onze collega's van Ethical Farming Ireland en de Franse organisatie L214 hebben twee teams van Eyes on Animals een intensief onderzoek van een week afgerond.

We documenteerden de lijdensweg die hele jonge (ongespeende) kalveren moeten afleggen, op hun tocht van Ierland via de Franse haven Cherbourg naar boerderijen in Nederland.
Het volgen van een kalvertransport
Elk jaar importeert Nederland meer kalveren uit Ierland. Ierland heeft namelijk heel veel melkveebedrijven. En geen melkquotum. Melk is daar het "witte goud". Maar wat te doen met de honderdduizenden ongewenste kalveren die elk jaar geboren worden om de melkproductie op gang te houden?
Jonge Ierse kalfjes op transport naar Nederlandse kalverhouderijen
Een paar weken oud, en dan al op transport. Verhandeld op veemarkten, langs verzamelplaatsen en met de veerboot naar Frankrijk. Met als einddoel de Nederlandse kalfsvleesfabrieken. Het transport duurt dagen. De piepjonge dieren krijgen 30 uur of langer geen melk.
Kalveren worden op Ierse veemarkten verkocht voor export naar Nederland
Het bedrijf Van Drie is de belangrijkste importeur van deze kalveren. Van Drie is één van de rijkste families in Nederland. Ze zijn de grootste producent van kalfsvlees ter wereld. En één van de grootste gebruikers van antibiotica in de veehouderijsector.
 
We hebben Van Drie gewaarschuwd voor de overtredingen en welzijnsproblemen die structureel plaatsvinden op deze route. Maar er is nog steeds geen actie ondernomen.

Franse controlepost gesloten na onze inspectie
Vorige week zagen we dat kalveren mishandeld werden op een controlepost in Frankrijk. Net als vorig jaar. De dieren worden voortgedreven, er wordt tegen ze geschreeuwd, ze worden hard op hun neus geslagen, er wordt naar ze gegooid. Deze “rustplaats” is nu tijdelijk gesloten. De vraag is voor hoelang.
 
Er moet een einde komen aan dit kalverleed, deze transporten moeten stoppen. Daar werken wij aan! We komen binnenkort naar buiten met meer nieuws over dit onderzoek.
 
We houden jullie op de hoogte!
Lesley Moffat
directeur Eyes on Animals
Steun ons werk >
Facebook
Twitter
Website
Email

Geen opmerkingen:

Een reactie posten