zondag 14 mei 2023

Vier modemerken in Roemenië gaan bontvrij en samenwerken met Humane Society Internationa/Europe

 


Vier modemerken in Roemenië hebben toegezegd om bontvrij te worden na samenwerking met Humane Society International / Europe en zijn de eerste ontwerpers in Roemenië geworden die zich hebben aangesloten bij het wereldwijde Fur Free Retailer-programmaIoana Ciolacu, Muse um Concept, REDU en OCTAVIA CHIRU voegen zich nu bij de bijna 1.600 modemerken, retailers en ontwerpers in 25 landen over de hele wereld om zich aan te sluiten bij Fur Free Retailer, waaronder Gucci, Moncler, Prada, Adidas, H&M en Zara.


De bontvrije aankondiging bevindt zich op een cruciaal moment in de campagne van HSI / Europa om een einde te maken aan de bontindustrie in Roemenië, met drie commissies in het Huis van Afgevaardigden die een wetsvoorstel bespreken om het houden van nertsen en chinchilla voor hun bont te verbieden. In december vorig jaar stemde de Roemeense Senaat gelukkig voor het wetsvoorstel.


"HSI/Europe is blij dat ze met deze Roemeense ontwerpers en modemerken hebben kunnen samenwerken en juicht hen toe voor het nemen van de belangrijke beslissing om deel te nemen aan het Fur Free Retailer-programma," zei Andreea Roseti, Roemenië country director voor HSI/Europa. "Door zich in te zetten voor een bontvrije toekomst, laten ze zien dat ze in lijn zijn met de groeiende meerderheid van ethische consumenten die geloven dat dieren niet mogen lijden in naam van de mode. Politici in Roemenië hebben ook de kans om stelling te nemen tegen bontmishandeling door het wetsvoorstel te steunen om pelsdierhouderij te verbieden, en we hopen dat ze hun stem zullen gebruiken om deze wrede industrie naar de geschiedenisboeken van Roemenië te verwijzen. "

Roemenië is een van de weinige overgebleven EU-lidstaten waar het houden van dieren voor hun vacht nog is toegestaan. De praktijk is verboden in 19 Europese landen, waaronder 14 EU-lidstaten, na publieke en politieke bezorgdheid over dierenwelzijn en de verspreiding van zoönotische ziekten. De bontindustrie in Roemenië is in verval, waarbij het aantal pelsdierkwekerijen dramatisch is gedaald van meer dan 150 in 2013 tot 13 in 2022. Desondanks zijn er nog steeds twee grote nertsenfokkerijen en een tiental chinchillabedrijven actief, die jaarlijks ongeveer 100.000 nertsenvellen en 15.000 chinchillavellen produceren.

Vorig jaar bracht een undercoveronderzoek van HSI/Europa het lijden en de achtergestelde leefomstandigheden op Roemeense chinchillaboerderijen aan het licht, waar de dieren in kleine, donkere en vuile kooien worden gehouden, de vrouwtjes worden gedwongen tot een bijna permanente reproductiecyclus voordat hun korte leven wordt beëindigd door halsbrekende of geïmproviseerde gaskamers.

Over de hele wereld is er toenemende publieke verontwaardiging over de ethiek van het houden en doden van dieren in de bio-industrie, uitsluitend voor bontmode. In de afgelopen jaren zijn extra publieke, politieke en wetenschappelijke zorgen toegenomen nadat nertsen op meer dan 480 pelsdierkwekerijen in Europa en Noord-Amerika positief testten op het virus dat SARS-CoV-2 veroorzaakt, inclusief gevallen waarin het virus op mensen werd overgedragen. Vossen en wasbeerhonden, veel voorkomende soorten gefokt voor hun vacht, zijn ook vatbaar voor het virus.

De publieke roep om een EU-breed verbod op pelsdierhouderij en bontimport is de afgelopen 10 maanden ook duidelijk gebleken. De petitie Fur Free Europe verzamelde meer dan 1,7 miljoen handtekeningen van EU-burgers en de Europese Commissie zal naar verwachting binnen drie maanden reageren en dienovereenkomstig actie ondernemen.

Ioana Ciolacu, de Roemeense ontwerpster van het gelijknamige modelabel voor hedendaagse dameskleding, stelt: "Het doden van dieren voor bont is barbaars, onethisch en in slechte smaak. Als ik bont zie dat in de mode wordt gebruikt, zie ik een slechte smaak, dus er mogen geen dieren worden gedood in zijn naam, want laten we eerlijk zijn - geen enkel ontwerp kan dit opperste offer evenaren. "

Adina Orboi, de ontwerper achter Muse um Concept, zei: "Muse um Concept gelooft dat natuur, dieren en mensen op dezelfde manier moeten worden verzorgd en gerespecteerd. Het is een ethische keuze om geen bont en andere dierlijke materialen te gebruiken in mijn collecties."

Ontwerper Andreea Sofronea van de duurzame sociale mode-onderneming REDU zei: "Al bijna acht jaar ligt onze primaire focus op milieubescherming en het maken van een positieve impact op de planeet. Met technologische vooruitgang en duurzame alternatieven in de textielindustrie is de pelsdierhouderij verouderd, onmenselijk en doelloos geworden in de huidige samenleving."

Octavia Chiru van OCTAVIA CHIRU zei: "We hebben ons duurzame modemerk gecreëerd in een wereld van consumentisme om een verschil te maken. We willen een toekomst voor iedereen, een gezonde!"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten