Fantastisch hoe dierenorganisaties knokken voor het welzijn van wilde dieren: Ook nu weer video, foto' s en de redding van 7 jonge olifanten Chapeau !!
Tyson Mayr /IFAW International Fund for Animal Welfare
Zeven verweesde olifantenkalveren die jaren geleden uit traumatische omstandigheden werden gered, zijn 1.100 kilometer dichter bij de vrijheid gekomen na hun translocatie van Harare naar een vrijlatings locatie in de buurt van Victoria Falls, Zimbabwe.
Tussen de drie en 13 jaar oud zijn de olifanten allemaal gered en opgevoed door de IFAW-Wildis Life olifantenkwekerij in Harare. Sommigen werden gered als pasgeboren kalveren en kregen allemaal intensieve zorg na het verlies van hun moeders en kuddes, meestal door menselijke oorzaken.
"Elke olifant die door Wild is Life is gered, heeft overleefd ondanks immense uitdagingen – allemaal hebben ze een groot emotioneel trauma opgelopen door het verlies van hun moeders en kuddes en, in sommige gevallen, vreselijke verwondingen. Sindsdien hebben ze hands-on zorg gekregen bij het project", zegt Roxy Danckwerts, Executive en oprichter van Wild is Life (WIL).
De olifanten werden per vrachtwagen vervoerd op een zware reis van 17 uur over de weg naar het Panda Masuie Forest Reserve aan de westelijke grens van Zimbabwe. Deze tweede rehabilitatiefase is van vitaal belang voor het herintroduceren van de olifanten in het wild, waar ze kunnen integreren en zich uiteindelijk kunnen aansluiten bij gevestigde wilde kuddes die door het gebied migreren.
Helaas heeft Moyo, een vrouwelijke olifant en het eerste olifantenkalf dat meer dan negen jaar geleden door Wild is Life werd gered, onderweg enkele verwondingen opgelopen en staat hij onder veterinaire behandeling.
De olifanten zijn de derde groep die door het IFAW en WIL is overgebracht naar de door het IFAW ondersteunde introductiefaciliteit in Panda Masuie. De beschermde habitat van 85.000 hectare² maakt deel uit van de Kavango Zambezi Trans Frontier Conservation Area (TFCA) en biedt een toevluchtsoord voor geredde en wilde olifanten.
"Daarom doen we het werk om wilde dieren gered en succesvol gerehabiliteerd te zien om hun eerste stappen terug te zetten naar waar ze thuishoren in het wild", zegt Neil Greenwood, Wildlife Rescue Director bij het IFAW.
"Jaren van kennis, ervaring en werk zijn gewijd aan het creƫren van een succesvol project voor weesolifanten kalveren om de kracht en vaardigheden te verwerven die nodig zijn om zelfstandig te gedijen," vervolgde Greenwood.
Het IFAW-WIL-project is zimbabwe's enige redding, rehabilitatie en vrijlating voor olifanten. Het project maakt deel uit van ifaw's Room to Roam-initiatief en speelt een integrale rol bij het beveiligen van landschappen en het onderhouden van connectiviteit voor olifanten en andere dieren in het wild.
Onder leiding van WIL Conservation Manager Jos Danckwerts hebben olifanten op de Panda Masuie-releaselocatie regelmatig contact met vrij rondlopende kuddes, soms gedurende langere tijd met wilde olifanten.
"Al twee olifanten die door het WIL-project zijn gered en vrijgelaten, tonen ons het succes van dit project. Jack en Sizi zijn uitgerust met radiohalsbanden die ons vertellen hoe zij, en hun geadopteerde kuddes, zich vrij bewegen over de grenzen van Zimbabwe, Botswana en Namibiƫ in Zuidelijk Afrika," zei Greenwood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten