vrijdag 13 oktober 2023

In de Europese veehouderij zitten honderden miljoenen dieren in kooien: 1.4 miljoen handtekeningen van Europese burgers willen een einde aan dit dierenleed

 PERSBERICHT 

Nijmegen, 13 oktober 2023

 

 

Europarlementariërs geven te weinig gehoor aan vraag om beter dierenwelzijn

 

Jane Goodall spreekt Ursula von der Leyen aan op haar verantwoordelijkheid

 

Europarlementariërs geven te weinig gehoor aan de vraag om beter dierenwelzijn. Dat blijkt uit een analyse van het stemgedrag die Compassion in World Farming (CIWF) vandaag op World Cage-Free Day publiceert. In de aanloop naar de Europese verkiezingen toont het rapport de kiezers hoe de partijen van de verschillende landen in het Europees parlement stemden bij de 16 belangrijkste stemmingen met betrekking tot dierenwelzijn in de veehouderij.


Moedervarken in kooi en de biggetjes buiten de kooi. Hoe gemeen is dat? Foto: CIWF

 

De publicatie komt op een cruciaal moment. De Europese Commissie heeft beloofd voorstellen te publiceren voor betere dierenwelzijnswetgeving, waaronder een einde aan kooien in de veehouderij[1], maar die lijken nu in gevaar. Politici, waaronder (centrum)rechtse en christendemocratische partijen lijken zich hiertegen te verzetten[2], terwijl zij eerder in een resolutie[3] nog hun steun uitspraken voor het Europees burgerinitiatief voor een einde aan de kooien. CIWF, initiatiefnemer van het burgerinitiatief ‘End the Cage Age’, roept de Europese politici op gehoor te geven aan de stem van de Europese burgers en zich in te zetten voor het kooiverbod.

 

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Honderden miljoenen varkens, kippen, konijnen en kalfjes lijden ernstig in de krappe kooien van de Europese veehouderij. De vraag van de 1,4 miljoen Europese burgers die het burgerinitiatief ondertekenden, waaronder 150.000 Nederlanders, is duidelijk: een einde aan dit dierenleed. Europarlementariërs moeten luisteren naar hun kiezers en de Europese Commissie moet nu zoals beloofd vóór haar termijn afloopt de nieuwe voorstellen voor de dierenwelzijnswetgeving over onder andere een einde aan kooien indienen. Dat is ze de Europese burgers verschuldigd.”

 

Konijnen voor de consumptie.   foto: www.ciwf.nl

Jane Goodall spreekt Von der Leyen aan in videoboodschap

Ook de wereldberoemde bioloog en apenonderzoeker Jane Goodall roert zich in de strijd. In een videoboodschap richt ze zich tot voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen en roept haar op haar belofte aan de burgers en de dieren te houden.

 

Belangen Big Agri gaan voor beloftes aan kiezers

Uit EU onderzoek blijkt dat 80% van de Europeanen vinden dat het welzijn van dieren in de veehouderij verbeterd moet worden. Maar van de in totaal meer dan 10.000 uitgebrachte stemmen was slechts 40% voor beter dierenwelzijn en bij sommigen partijen maar bij sommige partijen zoals de EVP (Europese Volks Partij, waar onder andere CDA deel vanuit maakt) was dit slechts 20%, blijkt uit het nieuwe rapport van CIWF.


Foto  www.ciwf.nl 

 

Nu lijkt het er zelfs op dat Europa de geplande verbeteringen op het gebied van de dierenwelzijnswetgeving mogelijk niet wil doorzetten[4] [5]. Vorige week voerde Europarlementariër Herbert Dorfmann van de EVP druk uit op de Commissie om deze politieke termijn geen voorstellen voor dierenwelzijn in te dienen[6]. Hij onthulde aan mediakanaal POLITICO[7] dat de EVP zich zou hebben verzet tegen een volledig voorstel voor de EU om haar dierenwelzijnswetgeving te herzien.

 

Ook onthulden onderzoeksjournalisten van DeSmog dat landbouwlobbygroepen voortdurend in contact staan met invloedrijke Europese politici, als onderdeel van een "onzalige alliantie" tussen Big Agri en een vaste groep Europarlementariërs tegen de implementatie van de voedselstrategie van de EU.

 

Dierenleed in kooien

In de Europese veehouderij zitten honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien, te weten kippen, konijnen, kalveren, moedervarkens, kwartels, eenden en ganzen. De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Het dierenleed is zeer ernstig. Voor alle diersoorten zijn al alternatieve commerciële systemen in gebruik die beter dierenwelzijn garanderen, zoals vrije uitloop.

 

 

Compassion in World Farming

Compassion in World Farming is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij, inclusief vissen. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

 

 

 

 

 

 

Annemarie Brijder
Senior campaigns and communications manager CIWF Nederland
 +31 (0) 24 3555552 |  +31 (0) 642860044
 annemarie.brijder@ciwf.nl |  www.ciwf.nl
Postbus 1305, 6501 BH Nijmegen
Twitter
Facebook
YouTube
Compassion in World Farming komt op voor een diervriendelijkere en duurzame veehouderij: voor dieren, mensen en de aarde

D

Geen opmerkingen:

Een reactie posten