vrijdag 24 november 2023

20 Europese landen hebben al een verbod op pelsfokkerijen ook Nederland maar naar schatting worden jaarlijks in Europa elk jaar toch 10 miljoen nertsen, vossen, wasberen vergast

 

Witte vossen wachten op hun dood voor de bontindustrie  zo wreed.
In een huiveringwekkend exposé  heeft het grootste undercoveronderzoek ooit naar Europese pelsdierfokkerijen de grimmige realiteit van de bontfokkerij in zes EU-landen blootgelegd. Het schrijnende materiaal, vastgelegd door onafhankelijke dierenrechtenonderzoekers tijdens meer dan 100 boerderijbezoeken in de zomer en herfst van 2023, toont nertsen, vossen en wasbeerhonden in gruwelijke omstandigheden.

De onderzoekers, gecoördineerd door Kristo Muurimaa van de Finse dierenrechtengroep Oikeutta eläimille, deelden hun grafische bevindingen exclusief met de wereldwijde dierenbeschermingsgroep Humane Society International (HSI), www.hsi.org om de hartverscheurende realiteit van de pelsdierfokkerij bloot te leggen in een tijd waarin EU-leiders worden aangespoord om voorgoed een einde te maken aan de wrede industrie. De Europese Commissie overweegt haar reactie op een petitie met 1,5 miljoen handtekeningen in het kader van een Europees burgerinitiatief waarin wordt opgeroepen tot een EU-breed verbod op pelsdierfokkerij. Twintig Europese landen, waaronder 15 lidstaten, hebben al een verbod ingevoerd, maar naar schatting worden er in heel Europa nog steeds elk jaar naar schatting 10 miljoen pelsdieren gefokt voor bontmode.

Het onderzoek omvatte verschillende landen, waaronder: Finland, Polen, Litouwen, Letland, Spanje en Denemarken. Dieren werden gevonden in kleine, kale en onhygiënische kooien waarin vaak gevallen van kannibalisme werden gedocumenteerd. Gewonde, dode en stervende dieren werden ontdekt naast hun kooigenoten. De omvang van het dierenleed en de schendingen van het dierenwelzijn van EU-richtlijn 98/58/EG inzake de bescherming van landbouwhuisdieren was consistent in alle landen en bedrijven.


Gedocumenteerde zorgen over dierenwelzijn zijn onder meer:
  • Ongebreideld kannibalisme onder nertsen, die van nature solitaire dieren zijn

  • Gewonde en overleden dieren opgesloten in kooien naast andere dieren

  • Dieren met zichtbare bloederige verwondingen, met enkele ontbrekende ledematen, staarten of oren

  • Ernstige ooginfecties

  • Besmette wonden die krioelen van maden

  • Verontrustende gevallen van zelfverminking

"De EU-leiders moeten hun ogen openen voor het gruwelijke lijden van dieren in pelsdierfokkerijen. Er is geen humane manier om bont te produceren. Zolang de pelsdierfokkerij voortduurt, zullen er onvermijdelijk meer van dit soort schokkende beelden opduiken. Het is tijd om voorgoed een einde te maken aan deze wrede industrie", zegt Kristo Muurimaa, Oikeutta eläimille.

"Dit schokkende onderzoek toont aan dat de pelsdierfokkerijen in de EU dieren blootstellen aan onuitsprekelijk lijden en moeten worden verboden", zegt Dr. Joanna Swabe, senior director of public affairs bij HSI/Europe. "Dit vernietigende bewijs toont aan dat het niet uitmaakt naar welk EU-land je kijkt, dieren op pelsdierfokkerijen worden onderworpen aan ellende waar onze EU-leiders zich voor zouden moeten schamen. De Europese Commissie heeft een duidelijke kans om een einde te maken aan deze afschuwelijke industrie en we dringen er bij haar op aan om dit snel en resoluut te doen door een voorstel in te dienen om de pelsdierhouderij in de EU te verbieden."

Onderzoekers in alle zes landen voerden hun gegevensverzameling uit met inachtneming van strikte bioveiligheidsmaatregelen.

  • Wereldwijd worden ongeveer 100 miljoen dieren per jaar gebruikt voor bont, met alleen al in 10 ongeveer 2021 miljoen nertsen, vossen en wasbeerhonden die alleen al op pelsdierfokkerijen in heel Europa werden gefokt en gedood

  • Twintig Europese landen hebben de pelsdierhouderij verboden, waaronder de 15 lidstaten Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Estland, Frankrijk, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Slowakije, Slovenië en vijf andere Europese landen van Bosnië en Herzegovina, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Macedonië en Servië. Zwitserland en Duitsland hebben strenge regels ingevoerd die effectief een einde hebben gemaakt aan de pelsdierfokkerij. Denemarken, Zweden en Hongarije hebben maatregelen opgelegd die een einde hebben gemaakt aan de pelsdierfokkerij van bepaalde soorten.

  • De meeste van 's werelds toonaangevende ontwerpers hebben een bontvrij beleid ingevoerd, waaronder de zes modemerken van Kering: Saint Laurent, Brioni, Gucci, Alexander McQueen, Balenciaga en Bottega Veneta. Modeontwerpers Valentino, Prada, Armani, Versace, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Jimmy Choo, DKNY, Burberry en Chanel hebben zich ook aangesloten bij de bontvrije beweging.

  • Nertsen op meer dan 480 pelsdierfokkerijen in 13 landen zijn besmet met COVID-19 en de mogelijkheid van verspreiding van zoönotische ziekten op pelsdierfokkerijen is erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie. In oktober 2022 leidde een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep (H5N1) op een nertsenpelsdierfokkerij in Spanje ertoe dat invloedrijke virologen het "een alarmbel" noemden om de praktijk onmiddellijk te beëindigen. In de afgelopen maanden hebben de Finse autoriteiten opdracht gegeven tot het doden van bijna 300.000 vossen, nertsen en wasbeerhonden vanwege bezorgdheid over de volksgezondheid na uitbraken van het virus op meer dan 30 pelsdierfokkerijen in het land. Vooraanstaande virologen hebben onlangs gewaarschuwd voor de bedreiging van de volksgezondheid door de pelsdierhouderij en riepen regeringen op om "het toenemende bewijs in overweging te nemen, wat suggereert dat de pelsdierhouderij moet worden geëlimineerd in het belang van de paraatheid voor pandemieën".

  • Uit peer-reviewed onderzoek in opdracht van HSI blijkt dat de koolstofvoetafdruk van 1 kg nertsenbont (309,91 kg CO2-eq) 31 keer hoger is dan die van katoen, 26 keer hoger dan acryl en 25 keer hoger dan polyester. Wasbeerhondenbont en vossenbont hebben ook een hoge ecologische voetafdruk, ongeveer 23 keer slechter voor het klimaat dan katoen en 18 keer slechter voor het klimaat dan polyester. De pelsdierhouderij scoort ook slecht op luchtemissies, watervervuiling en waterverbruik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten