zaterdag 16 december 2023

Enorm druk in de opvangcentra met verzwakte egels: Geen slaapplek door betegelde tuinen en de natuur verschraald daardoor is er minder voedsel

 


Het is bijzonder druk in de opvangcentra voor egels. Dat blijkt uit een rondvraag van persbureau ANP. Het lijkt een slecht egeljaar te zijn, maar ook de opvangcapaciteit en de verschraling van de natuur spelen een rol.

"We hebben het drukker dan anders met verzwakte egeltjes", zegt Erwin van der Werf, vrijwilliger bij de Stichting Vogel- en Egelasiel in Kampen.

Ook bij de egelopvang in Roosendaal is het "heel, heel druk". Dat zegt Dré Scheeres, die al 25 jaar in de egelopvang werkt. De opvang in Roosendaal krijgt veel ondervoede en zieke egels binnen.




Bijna de helft daarvan is halfvolwassen en komt uiteindelijk te overlijden. Deze egels hebben niet op tijd genoeg eten kunnen vinden, terwijl de volwassen diertjes al aan hun winterslaap zijn begonnen, vertelt Scheeres.

In vogel- en zoogdierenopvang De Mikke in Middelburg is ruimte voor ongeveer honderd egels. De opvang zit nog niet vol, maar het is wel "drukker dan voorgaande jaren", vertelt hoofdbeheerder Coby Louwerse. Zes vrijwilligers per dagen verzorgen er nu zo'n zeventig tot tachtig egels. Een deel van de egels moet met de hand gevoerd worden.


"We zitten tot over onze nek toe vol", zegt vrijwilliger Marjolein van Helmond van Egelopvang Zoetermeer. De capaciteit moest worden uitgebreid voor de 180 egels die daar nu worden opgevangen.

Egels kunnen slecht anticiperen op wisselend weer

Het lijkt een slecht egeljaar, zegt Van Helmond. Dat komt volgens haar door de hitte in het voorjaar en een koude week vroeg in het najaar. "Het weer gaat alle kanten op en daar kunnen egels slecht op anticiperen." Veel egels die deze herfst zijn geboren zijn daarom te klein en te zwak om de koude winter te overleven.

Maar volgens de Egelbescherming is het ook drukker dan normaal omdat er te weinig opvangcapaciteit is. "Er is een vergrijzing bij de beheerders, waardoor centra verdwijnen en er geen nieuwe voor terugkomen", zegt directeur en oprichter Jenny Kleve. "Daardoor wordt de druk hoger."


Geen slaapplek door betegelde tuinen


De ondervoeding van egels hangt volgens Kleve samen met klimaatverandering en de aanhoudende verkleining van het leefgebied van de egel. Er leven steeds meer egels op een kleiner stukje, waardoor de natuur verschraalt en er minder voedsel te vinden is.

Kleve geeft het "volledig volbouwen van Nederland" en de steeds nettere tuinen de schuld. Doordat er steeds meer grond betegeld wordt, kunnen egels moeilijker een goede slaapplek vinden.

Het laten verwilderen van tuinen en het bijvoeren van egels zou volgens de Egelbescherming veel helpen. Egels eten kattenbrokjes en drinken water, "geen melk".

Lees meer over:

Dieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten