woensdag 31 januari 2024

Het Koninkrijk Bhutan is het eerste land ter wereld dat alle 150.000 straathonden heeft gesteriliseerd en gevaccineerd tegen Rabiës (6 foto's)

 


Foto's door: Kathy Milani/ HSI 

Het Koninkrijk Bhutan is het eerste land ter wereld geworden dat verklaart dat de hele straathondenpopulatie volledig is gesteriliseerd en gevaccineerd na jaren van investeringen in een humaan hondenbeheerprogramma met de wereldwijde liefdadigheidsinstelling voor dieren Humane Society International (HSI).


Tijdens de formele sluitingsceremonie van het National Dog Population Management and Rabies Control Project in de hoofdstad Thimphu, voorgezeten door de premier van Bhutan, Dr. Lotay Tshering, kondigde de koninklijke regering van Bhutan deze historische prestatie voor dierenwelzijn en menselijke gezondheid aan.


Tijdens de ceremonie overhandigde premier Tshering HSI een plaquette als erkenning voor wat hij HSI's 'consistente en niet-aflatende steun' noemde voor het succes van het welzijn van straathonden in Bhutan vanaf het begin in 2009 tot de sluiting - ter ere van anderhalf decennium van intensief, gericht sterilisatie- / castratiewerk en initiatieven voor gemeenschapsbetrokkenheid uitgevoerd door Bhutan in samenwerking met HSI.

Sinds de start heeft het project met succes meer dan 150.000 straathonden gesteriliseerd en gevaccineerd en 32.000 honden gechipt.


There are approximately 300 million street dogs in heel Azië die strijden tegen hongersnood, onbehandelde ziekten, parasitaire infecties, overdraagbare kankers, verwondingen door verkeersongevallen, evenals directe vervolging en onmenselijke ruiming.

Zonder effectieve sterilisatie- en vaccinatieprogramma's kunnen straathondenpopulaties toenemen tot onhoudbare aantallen, waardoor het risico op hondenbeten en de verspreiding van hondsdolheid toeneemt. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat wereldwijd ongeveer 59.000 mensen per jaar sterven aan hondsdolheid, en de meeste gevallen van hondsdolheid bij mensen zijn het gevolg van een hondenbeet. Regeringen in heel Azië nemen routinematig hun toevlucht tot onmenselijke methoden om straathonden te beheren door ze te ruimen en massaal te huisvesten.


In 2009 nodigde de regering van Bhutan, die de maatschappelijke en dierenwelzijnsproblemen rond straathonden erkende, HSI uit om een humane managementaanpak voor de omvangrijke hondenpopulatie van het land mogelijk te maken. HSI implementeerde een proefsterilisatie-, castratie- en vaccinatieprogramma voor honden in de hoofdstad. Dit initiatief werd later landelijk opgeschaald en werd uiteindelijk het National Dog Population Management and Rabies Control Project voor Bhutan.

Na de succesvolle pilot heeft HSI meer dan 35 Bhutanese dierenartsen en personeel getraind in hoogvolume, hoogwaardige sterilisatie-/castratietechnieken, en werd een initiatief voor gemeenschapsbetrokkenheid in het programma geïntegreerd om het publieke bewustzijn van hondenwelzijn te verbeteren en conflicten tussen mens en hond te verminderen.

Tijdens de slotceremonie feliciteerde premier Tshering vertegenwoordigers, waaronder de-suups (vrijwilligers uit de gemeenschap) uit alle dzongkhags (districten) in Bhutan, voor hun succes bij het vangen, steriliseren en vaccineren van straathonden. Premier Tshering zei: "Dit lijkt misschien een kleine stap, maar het zal een grote bijdrage leveren aan de opbouw van de natie. Het programma kreeg dit duwtje in de rug dankzij de leiding van Zijne Majesteit. Het zou niet zijn bereikt zonder de duizenden de-suups. Dit is een historische bijeenkomst, niet alleen voor de natie maar wereldwijd."

"HSI had geen meer toegewijde partner voor het beheer van straathonden kunnen vinden dan de koninklijke regering van Bhutan", zegt Keren Nazareth, HSI/India's senior director of companion animals and engagement, die sinds 2015 nauw samenwerkt met het Bhutan-programma. "Dit is een lange reis geweest met constant leren en aanpassen, maar vanaf het begin is de regering toegewijd geweest, waardoor we het programma consequent hebben kunnen verbeteren. We feliciteren de bevolking van Bhutan met dit buitengewone hondvriendelijke succes, dat ook enorme voordelen oplevert voor de lokale gemeenschappen."

"Het is een opmerkelijke prestatie waarvan we hopen dat het de weg voorwaarts toont voor regeringen in heel Azië die ook te maken hebben met straathondenuitdagingen. Er valt veel te leren van Bhutan, waaronder zijn vastberadenheid en mededogen om een vreedzamer samenleven voor mensen en honden te creëren", vervolgde Nazareth.

g


Geen opmerkingen:

Een reactie posten