donderdag 18 januari 2024

Undercover video genomen door dierenorganisatie PETA: beren in Canada opzettelijk gelokt en gedood voor Kings Guard 'bearskins hats'


Londen – Stephen Fry heeft de handen ineengeslagen met Peoples Ethical Treatment of Animals PETA ,om een nieuwe video-exposé uit te brengen, gefilmd in Canada, waar de berenvellen vandaan komen die worden gebruikt om de petten van de King's Guard te maken, en onthult hoe zwarte beren worden neergeschoten, van hun ingewanden worden ontdaan en in stukken gehakt door jagers. 


 

Op de verontrustende beelden is te zien hoe jagers de beren opzettelijk lokken met emmers stinkend, vettig voedsel voordat ze de nietsvermoedende dieren met kruisbogen neerschieten - een vorm van jagen die sinds 1981 illegaal is in het VK onder de natuurbeschermingswetten. De lichaamsdelen van de beren worden dan vaak bewaard als trofeeën en hun bont wordt geveild aan kopers, waaronder de pettenmakers van het ministerie van Defensie (MoD), die ze gebruiken om de hoofddeksels te maken die door de King's Guard worden gedragen. PETA heeft minister van Defensie Grant Shapps voorzien van de beelden en het ministerie van Defensie opgeroepen om te stoppen met het steunen van deze barbaarse industrie, die volledig in strijd is met de publieke opinie - 95% van de Britten zegt dat ze bont afwijzen. De groep heeft de beelden ook gedeeld met koning Charles en hem gevraagd om een overstap naar nepbont te steunen.


Stephen Fry entertainer in de UK voert actie met PETA

Het ministerie van Defensie heeft vaak en onoprecht beweerd dat de berenhuiden een bijproduct zijn van een "ruiming" onder toezicht van de Canadese autoriteiten. Toch hebben federale en provinciale Canadese regeringen bevestigd dat dergelijke ruimingen niet bestaan. De Canadese regering geeft "tags" uit aan jachtliefhebbers, die vervolgens vrij zijn om een toegewezen aantal beren te lokken en te doden voor recreatie en hun huiden te verkopen. Het ministerie van Defensie sloot zich vervolgens aan bij Furmark, een accreditatieprogramma voor de commerciële bontindustrie dat uitsluitend bestaat om de belangen van pelsdierhouders en jagers te verdedigen en het (snel afnemende) gebruik van bont in de mode te bevorderen.

"Groot-Brittannië is er altijd trots op geweest 'sportief' te zijn, maar deze beren – die met koekjes naar de schuilplaats van de jagers worden gelokt – hebben geen kans om te overleven", zegt Fry. "Traditie is nooit een excuus voor wreedheid, daarom sluit ik me aan bij de oproep aan het ministerie van Defensie om te stoppen met het gebruik van het bont van geslachte dieren in het wild en de overstap te maken naar humaan nepbont voor de petten van de King's Guard. Anders zou het gewetenloos zijn – en on-Brits."

Zoals opgemerkt door de onderzoeker, sterven beren die worden neergeschoten niet altijd ronduit. Ze kunnen vluchten en een langzame, pijnlijke dood ondergaan door infectie of bloedverlies, om uren later te worden gevonden nadat de jagers hun bloedige spoor hebben gevolgd. Tijdens de voorjaarsjachten kunnen moeders die borstvoeding geven tot de doden behoren, waardoor welpen achterblijven die zonder hen verhongeren.

"De Britse regering sponsort de jacht op beren met aas en doden", zegt Kate Werner, Senior Campaign Manager bij PETA. "Het is tijd om dit iconische symbool van Groot-Brittannië te moderniseren door over te schakelen op een fantastisch imitatiebont dat speciaal is getest om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor gebruik door de King's Guard."

Er is de huid van minstens één beer nodig om een enkele hat te maken. Volgens openbare gegevens die PETA heeft verkregen, heeft het ministerie van Defensie tussen 2017 en 2022 498 berenmutsen gekocht. PETA bood het ministerie in 2017 voor het eerst een superieur imitatiebont aan, geproduceerd door de luxe nepbontwerker ECOPEL, en ECOPEL heeft zich ertoe verbonden om tot 2030 een onbeperkte hoeveelheid gratis te leveren. Dit maakt de dood van deze bijna 500 beren bijzonder beschamend en onnodig.

PETA – wiens motto gedeeltelijk luidt dat "dieren niet van ons zijn om te dragen" – verzet zich tegen speciësisme, een mens-supremacistisch wereldbeeld. Ga voor meer informatie over PETA's onderzoek en -Rapportage naar:

PETA.org.uk of volg de groep op FacebookX (voorheen Twitter), TikTok of Instagram.

Contactpersoon:

Jennifer Wit +44 (0) 20 7837 6327; JenniferW@peta.org.uk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten