dinsdag 6 februari 2024

In Spanje waren 4 februari duizenden mensen in 47 steden aan het demonstreren: deze maand worden 50.000 jachthonden opgehangen, gedumpt, door jagers


In heel Spanje waren zondag 4 februari mensen op de been om te eisen dat er een einde komt aan jachtactiviteiten. Met de actie willen de protestanten allereerst bereiken dat jachthonden worden opgenomen in de Spaanse dierenwelzijnswet.

Het platform ‘No a la Caza’ (nee tegen de jacht), nam het initiatief voor de demonstraties. In 47 steden in Spanje kwamen demonstranten met windhonden en andere hondenrassen, die gebruikt worden bij de jacht, naar de protesten. Daarmee willen de betogers deze dieren zichtbaar maken en beschermen tegen mishandeling en verwaarlozing.

Afgedankt, opgehangen
 

50.000 jachthonden afgedankt 

De stemming op het wetsvoorstel vindt plaats in februari. Precies in de maand dat Spaanse jachthonden massaal worden afgedankt. Jagers ontdoen zich dan massaal van hun honden. Ze worden overreden, opgehangen aan bomen, in putten gegooid; de fortuinlijke honden worden in de steek gelaten en komen terecht in de opvangcentra. Opvangcentra stromen vol met in de steek gelaten honden. Een klein deel van de jagers brengt zelf hun jachthonden naar het asiel.  

Ook vorig jaar protesteerden dierenrechtenactivisten al tegen de nieuwe dierenwelzijnswet, die Spanje in februari 2023 goedkeurde, omdat jachthonden daarin niet beschermd worden. De nieuwe wet is omstreden, omdat er vanuit verschillende hoeken kritiek was. Onder andere dierenartsen, dierenhandelaars en  hadden bezwaren tegen de nieuwe regels.

Die laatste groep, die vindt dat dieren dezelfde rechten moeten hebben als mensen, komt elk jaar in februari massaal in actie. In deze maand komt het jachtseizoen ten einde en worden volgens de organisatoren van het protest de meeste honden aan hun lot overgelaten. Volgens dierenbeschermingsorganisaties, zoals PACMA, gaat het jaarlijks om zeker 12.000 honden.

In Madrid zijn volgens de politie afgelopen zondag ongeveer twaalfhonderd mensen op de protesten afgekomen. In gezelschap van hun jachthonden verzamelden ze zich in de stad. Zo wilden het platform No a la Caza (NAC) laten zien dat deze honden slechts een ‘korte levensduur’ hebben.

Invloedrijke jachtlobby

Spanje is het enige land in de Europese Unie dat toestaat dat bepaalde type honden worden ingezet bij de jacht. Dat werd door NAC benadrukt tijdens de bijeenkomst. NAC-woordvoerster Mía Rojo hekelde de inmenging van de “jachtlobby” in de behandeling van de wet. Volgens haar is er “aanzienlijke druk uitgeoefend om de jachthonden op het laatste moment buiten de wet te krijgen”. Rojo maakte van de gelegenheid gebruik om te vragen om “een echte dierenwelzijnswet, zonder discriminatie en zonder economische belangen”.

Droogte maakt van jacht op wilde dieren nog meer een heikel punt

Naast de jacht met honden sprak het platform zijn zorgen uit over de gevolgen van de ernstige droogte in Spanje voor wilde dieren. Volgens de vereniging moeten instellingen rekening houden met deze situatie. Die heeft grote impact op de biodiversiteit, en vogels en zoogdieren zouden juist extra beschermd moeten worden tegen de jacht.

Ook in veel andere steden in Spanje kwamen dierenrechtenactivisten samen om het dierenwelzijn onder de aandacht te brengen. In Madrid woonden ook leden van politieke partijen zoals Podemos en de dierenrechtenpartij Pacma de bijeenkomst bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten