maandag 18 maart 2024

Nieuwsbericht: Rechtszaak tegen Europese Commissie wegens uitblijven beloofde verbod op kooien in de veehouderij

 PERSBERICHT

Nijmegen, 18 maart 2024



 

 

Rechtszaak tegen Europese Commissie wegens uitblijven beloofde verbod op kooien in de veehouderij

 

Het burgercomité[1] van het succesvolle Europese burgerinitiatief 'Stop de kooien – End the Cage Age' heeft vandaag een rechtszaak aangespannen tegen de Europese Commissie, omdat zij haar belofte om kooien in de veehouderij te verbieden niet is nagekomen.

 

Bij het Hof van Justitie in Luxemburg zijn documenten ingediend waarin het comité aantoont dat de Commissie haar belofte om wetgeving in te voeren om kooien in de veehouderij te verbieden niet is nagekomen. De Commissie deed deze belofte in reactie op het succesvolle Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien – End the Cage Age’, het eerste burgerinitiatief waaraan een gevraagd wetsvoorstel werd toegezegd. Verder stelt het comité dat het Europees burgerinitiatief oorspronkelijk werd ingevoerd met de bedoeling om EU-burgers meer invloed te geven op de EU-besluitvorming en dat het niet nakomen van haar belofte om kooien te verbieden het doel van dit "democratische" instrument tenietdoet.




 

In 2021 deed de Commissie een duidelijke toezegging om wetgevingsvoorstellen in te dienen voor een EU-verbod op alle kooien in de veehouderij voor het einde van 2023, als reactie op het succesvolle burgerinitiatief dat ondertekend is door 1,4 miljoen mensen en gesteund door een coalitie van 170 NGO's[2], onder leiding van Compassion in World Farming (CIWF).



Alle afbeelding bij dit artikel van www.ciwf.nl

 

Deze rechtszaak, gefinancierd door Compassion in World Farming, is de eerste met als doel de Commissie ter verantwoording te roepen voor haar falen om te handelen naar aanleiding van een Europees burgerinitiatief. Als deze rechtszaak succesvol is, zal de Commissie door het Hof gedwongen worden om haar voorstellen binnen een duidelijk en redelijk tijdsbestek te publiceren en om toegang te verlenen tot haar dossier over dit Europees burgerinitiatief.

 

Geert Laugs, Nederlands lid van het burgercomité en directeur van CIWF Nederland"De Europese Commissie beloofde de EU-burgers een verbod op kooien. Ze heeft niet alleen de mensen in de steek gelaten, maar ook de 300 miljoen dieren die nog steeds dagelijks lijden in kooien. Er is geen rechtvaardiging voor verder uitstel.




 

"Wij hebben deze "Stop de kooien - End the Cage Age" rechtszaak tegen de Commissie aangespannen namens de dieren die geen stem hebben en namens de miljoenen EU-burgers die deze wetgeving hebben gesteund, omdat ze dachten dat een Europees burgerinitiatief een echt democratisch instrument zou zijn dat hen meer invloed zou geven op de EU besluitvorming. We zullen niet stoppen voordat elke kooi leeg is."

 

Dierenleed in kooien

 

Meer dan 300 miljoen varkens, kippen, konijnen, eenden, kwartels en ganzen lijden in kooien in de Europese vee-industrie. De welzijnsproblemen zijn zeer ernstig. Moedervarkens worden vastgeklemd in krappe kooien, waarin ze zich niet eens kunnen omdraaien en onmogelijk hun biggetjes de moederzorg kunnen geven die ze van nature zouden willen. Konijnen en kwartels brengen hun hele leven door in kale kooien en eenden en ganzen worden in kooien gestopt waar ze worden gedwangvoederd voor de productie van foie gras.

 

Burgers willen een einde aan kooien

 

In oktober vorig jaar toonde de Eurobarometer-enquête[3] van de Europese Commissie dat een overweldigende 9 op de 10 EU-burgers (89%) - ongeveer 400 miljoen mensen[4] - vindt dat dieren niet in individuele kooien moeten worden gehouden. De wetenschappelijke adviseurs van de Commissie, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), hebben zich in meerdere rapporten ook uitgesproken voor de geleidelijke afschaffing van kooien voor varkens, kalveren, melkkoeien, eenden, ganzen en konijnen in verband met de dierenwelzijnsproblemen.

 

De Europese Commissie stond op het punt om haar wetsvoorstellen voor het kooiverbod in de herfst van vorig jaar te publiceren, maar het lijkt erop dat voorzitter Von der Leyen is gezwicht voor de druk van de landbouwlobby om het verbod in de ijskast te zetten. In haar State of the European Union toespraak werden zelfs de bewoordingen overgenomen van een brief die de landbouwbelangenorganisatie Copa Cogeca destijds naar haar stuurde.

 

Dit gebeurde na vele voorbereidingen, assessments en consultaties door ambtenaren van de Europese Commissie en ondanks voorstellen die zijn gedaan om grote financiële steun te bieden aan boeren bij de geleidelijke omschakeling naar een veehouderij zonder kooien. Dierenwelzijnsorganisaties zijn ook van mening dat overheidssubsidies moeten gaan naar het belonen van boeren voor de overgang naar systemen met een hoog dierenwelzijn en een positieve invloed op de natuur.

 

Supporters worden opgeroepen om hun steun te betuigen door het nieuws over de rechtszaak te delen op sociale media en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen (@vonderleyen) te taggen.

 

 

 

Compassion in World Farming

Compassion in World Farming is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij, inclusief vissen. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.


Annemarie Brijder
Senior campaigns and communications manager CIWF Nederland
 +31 (0) 24 3555552 |  +31 (0) 642860044
 annemarie.brijder@ciwf.nl |  www.ciwf.nl
Postbus 1305, 6501 BH Nijmegen

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten