donderdag 11 april 2024

Bluebird Nordic een luchtvaartmaatschappij uit IJsland, is betrokken geweest bij het transport van duizenden apen. De langstaart makaken worden vanuit Azië naar laboratoria in Europa, het VK en de VS gestuurd, zodat onderzoekers tests op hen kunnen uitvoeren.

Foto: PETA

Lisa Jones-Engel, een wetenschappelijk adviseur bij People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), vertelde de IJslandse nationale omroep RÚV dat ze verrast was door de betrokkenheid van een IJslandse luchtvaartmaatschappij bij het vervoeren van apen uit Azië. Veel luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France, zijn gestopt met het vervoeren van deze apen vanwege ethische bezwaren.

Foto: PETA

Bluebird Nordic heeft minstens zestien reizen naar Mauritius, Vietnam en Cambodja uitgevoerd om deze dieren naar westerse landen te vervoeren. Jones-Engel merkte op dat veel van deze apen in het wild werden gevangen.

Volgens dierenwelzijnsorganisatie Abolición Vivisección werden in slechts zeven van deze vluchten ongeveer 5.000 apen vervoerd. Ook de omstandigheden van het vervoer, met lange vluchten en verschillende tussenlandingen, zijn een bron van zorg voor het welzijn van de dieren.

Een reis begon op 16 oktober op Mauritius en ging door Saoedi-Arabië, België, IJsland en uiteindelijk de Verenigde Staten. De reis duurde 43 uur vanaf het opstijgen tot de bestemming. Een andere reis van Vietnam naar de Verenigde Staten omvatte tussenstops in India, Georgië en IJsland, die meer dan 32 uur duurden.

Rapporten van Abolición Vivisección geven aan dat de dieren onderweg mogelijk niet voldoende zorg hebben gekregen. Ze kregen niet voldoende voedsel en water.

De IJslandse regelgeving bevat strikte richtlijnen voor het vervoer van dieren, met als doel angst, letsel of lijden te voorkomen. Deze voorschriften zijn overtreden in deze gevallen van apentransport door Bluebird Nordic.

Apen door België

Naar aanleiding van het onderzoek van RÚV heeft Bluebird Nordic naar verluidt zijn apentransportactiviteiten beëindigd. Vervolgens lijkt SkyTaxi, een Poolse luchtvaartmaatschappij, het over te nemen en langstaartmakaken te vervoeren voor wereldwijd laboratoriumgebruik.

Sinds Air France het apentransport heeft stopgezet, is Brussels Airport uitgegroeid tot een belangrijk toegangspunt voor deze langstaartmakaken tot de EU en het VK en als doorvoerhub voor sommige vluchten naar de VS.

Sinds midden 2023 zijn duizenden apen in kleine houten kratten op Brussels Airport aangekomen, aldus Abolición Vivisección.

Abolición Vivisección, Monkey Massacre Mauritius, Cheshire Animal Rights Campaigns en de Animal Welfare Party roepen SkyTaxi en Brussels Airport op om hun betrokkenheid bij de handel in laboratoriumapen te beëindigen.

Volgende pandemie

Jones-Engel, die eerder laboratoriumexperimenten op apen uitvoerde, walgde van hun mishandeling en de onverschilligheid van de wetenschappelijke gemeenschap. Veel dieren kwamen ziek aan op hun bestemming en droegen ziekten bij zich zoals tuberculose, malaria, salmonella en virussen die vergelijkbaar zijn met ebola.

"Noem maar op. Deze dieren hadden het," merkte Jones-Engel op tegen RÚV. Er zijn zorgen dat de volgende pandemie zou kunnen voortkomen uit deze wereldwijd getransporteerde dieren.

"Dit is niet hypothetisch", benadrukte Jones-Engel. "We beschouwen ze als bioterroristische wapens. Deze ziekteverwekkers worden uitgescheiden in de urine en in de ontlasting en in het speeksel en via ademhalingsdruppeltjes."

Vorig jaar meldden verschillende Europese landen tuberculose-uitbraken die verband hielden met een enkel transport van langstaartmakaken van Vietnam naar Hartelust, een Nederlandse leverancier van proefdieren.

Langstaartmakaken staan op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) als bedreigd.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten