maandag 17 juni 2024

De waanzin van het testen met geïmplanteerde electroden bij jonge aapjes, onderworpen aan ernstige beperkingen om te zien hoe ze op muziek reageren

 Rhesus macaques used in disturbing research in Europe to 'learn' their responses to music 

Resusap met hoofdpost in een laboratorium; SOKO Tierschutz/Wreedheid Vrij Internationaal
Resusap met hoofdpost in een laboratorium
SOKO Tierschutz/Cruelty Free International

In tegenstelling tot alle normen om niet-menselijke primaten alleen in onderzoek te gebruiken als dat absoluut noodzakelijk is en alleen als er geen andere alternatieven beschikbaar zijn, werden resusapen bij wie hoofdstiften en hersenelektroden waren geïmplanteerd uit een eerder experiment, n (Bianco et al 2024). Het onderzoek werd blijkbaar gedaan aan het Italiaanse Instituut voor Technologie, met extra onderzoekers verbonden aan instellingen in Denemarken, Nederland en het Verenigd Koninkrijk (zie lijst). De financiering omvatte publieke en private financieringsbronnen (financieringsbronnen). Verzorging en huisvesting van de dieren, en de experimentele procedures zouden in overeenstemming zijn met de Europese (EU-richtlijn 63-2010) en Italiaanse (DL. 26/2014) wetten inzake het gebruik van niet-menselijke primaten in onderzoek.

Twee volwassen mannelijke resusapen werden eufemistisch aangeduid als deelnemers, alsof ze een bewuste keuze hadden gemaakt om in experimenten te worden gebruikt. De makaken waren eerder geëxperimenteerd door verschillende van de Italiaanse onderzoekers in de huidige groep (november et al 2024), waarbij ze werden onderworpen aan invasieve chirurgie om een hoofdpaal in hun schedel te implanteren en elektroden in hun hersenen via een craniotomie). Ze werden vastgehouden in een Crist Instrument Co primatenstoel). Hun hoofden waren kaalgeschoren voor elektro-encefalogramelektroden.  Zie foto:


 
In het huidige experiment werden de makaken gedwongen om 26 sessies te doorstaan met hun hoofd ernstig in bedwang gehouden met behulp van de hoofdpalen in een donkere, geluiddichte kamer met uitzicht op een scherm. Elke sessie duurde minimaal 95 minuten. De makaken werden gedwongen om via twee luidsprekers te luisteren naar muziek (piano en muzikale melodieën) van ongeveer 75 dB. Hun reacties, met behulp van een computerjoystick, werden geregistreerd terwijl timing en toonhoogte veranderden. Hun lot nadat de experimenten waren afgerond, werd niet vermeld.

Verrassend genoeg hadden de onderzoekers al dezelfde gegevens beschikbaar van menselijke vrijwilligers, die een bewuste keuze hadden gemaakt om betrokken te zijn en niet onderworpen hoefden te worden aan een brute hoofdoperatie. Dit zinloze experiment, dat resulteerde in aanzienlijk leed voor de makaken, toonde eens te meer aan dat onderzoekers en vergunningverlenende autoriteiten onoprecht zijn wanneer ze het publiek proberen te verzekeren dat ze alleen niet-menselijke primaten gebruiken als dat nodig is. Het staat buiten kijf dat er een gebrek aan inzet is om te stoppen met het gebruik van niet-menselijke primaten. Niet alleen is de informatie over makaken irrelevant voor mensen, gezien de fundamentele verschillen tussen de twee soorten, er zijn en kunnen ook humane en ethische klinische studies worden uitgevoerd op menselijke patiënten en vrijwilligers om gegevens te verkrijgen die direct toepasbaar zijn op mensen. Leren hoe makaken reageren op muziek is zeker niet in overeenstemming met de publieke uitspraak van het Italiaanse Instituut voor Technologie: We streven ernaar uit te blinken in fundamenteel en toegepast onderzoek om de grote uitdagingen van de mensheid aan te pakken. De makaken in deze studie moesten de stress van gevangenschap, eerdere grote overlevingsoperaties en ernstige fixatie doorstaan om wat alleen als frivole redenen kan worden beschouwd en duidelijk in strijd is met het vervangingscriterium voor de 3 V's.

Wat u kunt doen om te helpen:

https://actionforprimates.org/public/archives/afp_take_action_2024.php#20240513

Geen opmerkingen:

Een reactie posten