zaterdag 27 juli 2024

Goed nieuws!! Na een strijd van 10 jaar door dierenrenorganisaties tegen stierenvechten in Colombia heeft de eerste linkse president van Colombia het wettelijk verboden

 

Colombiaanse president ondertekent wet die stierenvechten verbiedt


De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de wet die het stierenvechten vanaf 2027 verbiedt ondertekend. Het verbod in Colombia is nu officieel! Op 28 mei jongstleden stemden 93 congresleden voor het verbod op de stierengevechten en twee tegen. Het einde van deze wrede eeuwenoude culturele traditie in Colombia komt eindelijk in zicht!

Colombiaanse president

Colombiaanse president ondertekent wet die stierenvechten verbiedt | Foto: Presidencia de Colombia via X

Overwinning op verbod

Petro had tijdens zijn campagnetijd beloofd dat hij een einde zou maken aan shows met dierenmishandeling, zoals hij in Bogotá deed toen hij burgemeester was (2012-2015). Nadat hij aan de macht was gekomen in september 2022, heeft hij zich meerdere keren uitgesproken tegen het stierenvechten. Petro, de eerste linkse president van Colombia, vierde de overwinning op X door te schrijven:

“Felicitaties aan degenen die erin geslaagd zijn dat de dood niet langer een show zal zijn.”

Historisch moment

Met dit verbod geeft Colombia een duidelijke signaal aan andere landen waar nog stierengevechten plaatsvinden. Maite van Gerwen, directeur van CAS International:

“Colombia is met dit verbod een voorbeeld voor andere landen die stierenvechten nog toestaan en voor alle personen en organisaties die strijden voor een verbod op stierenvechten. Wij blijven strijden voor een verbod in alle landen. Colombia bewijst dat het kan.”

CAS International bezocht Colombia meerdere keren in de afgelopen 12 jaar om de lokale organisaties te steunen in hun strijd tegen het stierenvechten.

Leden van het International Anti-Bullfighting Network in Bogotá, Colombia in 2013 | Foto: CAS International

Stierenvechten is seizoensarbeid

Colombia heeft 66 fokkerijen van vechtstieren. Hiervan leveren 10 fokkerijen stieren voor de belangrijkste stierengevechten in Colombia, Bogotá, Cali, Medellín en Manizales. Momenteel zijn er zo’n 150.000 vechtstieren in Colombia en per jaar tussen de 120 en 150 stierengevechten. Ook worden er stieren verkocht voor stierenfeesten.

Nu dat de wet is ondertekend door Petro, volgt er een overgangsperiode van drie jaar voor de gezinnen die geld verdienen aan de stierengevechten. Het gaat hierbij voornamelijk om de stierenvechters, hun assistenten (picadores, banderilleros, etc) én de fokkers van vechtstieren. Volgens een onderzoek van de Colombiaanse universiteit UNAD gericht op de periode 2012-2023, doen stierenvechters vooral aan seizoensarbeid. In deze periode hebben 222 stierenvechters aan minstens één stierengevecht deelgenomen in Colombia. Hiervan deed 81,98 procent minder dan 10 stierengevechten in de periode tussen 2012 en 2023. De meest actieve stierenvechter, Luis Bolivar, deed 63 stierengevechten in 11 jaar, een gemiddelde van 5,7 per jaar. Het onderzoek noemt het stierenvechten een sporadische activiteit.

Volgens dezelfde studie heeft het verbod op het stierenvechten weinig impact op de financiële situatie van de fokkers, aangezien hun belangrijkste bron van inkomsten de verkoop van vee voor vleesconsumptie is. Het fokken van vechtstieren doen ze hobbymatig. De ondernemers en werknemers van de arena’s kunnen makkelijk aan nieuw werk komen, aangezien deze omgebouwd gaan worden tot locaties voor concerten, toneelstukken, schaakkampioenschappen en zakelijke evenementen.

De ondertekening van de nieuwe wet vond plaats in de stierenvecht arena van Bogotá, zie hieronder beelden van de president van Colombia direct na het ondertekenen van de wet.

Een lange strijd

Sinds 2017 zijn er vijf wetsvoorstellen ingediend om het stierenvechten te verbieden in Colombia. De behandeling van de eerste vier wetsvoorstellen werd niet afgerond doordat de afhandeling met opzet werd verhinderd. Juan Carlos Losada (Liberale Partij) benadrukte dat het een strijd van tien jaar was. Hij zegt:

“Colombia is een land dat zegt dat er geen enkele vorm van marteling bestaat die in deze wereld als cultuur kan worden beschouwd. Colombia is een voorbeeld voor de hele wereld omdat we een steeds minder gewelddadige en steeds meer beschaafde samenleving worden.”

Andere landen in Zuid-Amerika waar stierenvechten al is verboden zijn Brazilië en Argentinië. In Colombia vinden stierengevechten plaats sinds Spanje het land koloniseerde. Colombia is een van de acht landen waar nog stierengevechten worden gehouden. Na de ondertekening van het wetsvoorstel, zullen er nog zeven landen overblijven waar deze wrede gevechten geen verbod kennen. Het gaat om Frankrijk, Portugal, Mexico, Ecuador, Peru, Spanje en Venezuela. In alle stierenvecht landen is de meerderheid van de bevolking tegen het stierenvechten. Volgens een enquête uitgevoerd door Datexco (2022) is 85 procent van de Colombiaanse bevolking tegen het stierenvechten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten