donderdag 15 augustus 2024

Aapjes zijn populaire in filmpjes op sociale media, maar de dieren worden daarvoor mishandeld en gemarteld, blijkt uit onderzoek van twintig dierenorganisaties.

 

Een aapje met kleren aan is niet leuk. ‘Het is je reinste dierenleed’

Een aapje met kleren aan is niet leuk. ‘Het is je reinste dierenleed’
Beeld Facebook 

Apen doen het goed in filmpjes op sociale media, maar de dieren worden daarvoor mishandeld en soms gemarteld, blijkt uit onderzoek van twintig dierenorganisaties.



Een vrouwenhand wurmt een onwillig aapje in een roze poppenjurk. Lachen! Een ander aapje, nauwelijks een handvol, ondergaat schreeuwend een wasbeurt in een plastic teiltje. Like-duimpjes omhoog! Een derde aapje beweegt zich moeizaam voort op schoenen en met een rugzakje op. Leuk toch? Het filmpje wordt honderdduizenden keren gedeeld op sociale media.


“Dit is je reinste dierenleed”, zegt Dirk-Jan Verdonk, directeur van World Animal Protection Nederland. “Een aapje in schattige kleertjes of een fake rescue, waarbij een dier uit een benarde situatie wordt gered, doet het goed op sociale media. Maar wat je niet ziet is dat zo’n dier dan eerst bewust in moeilijkheden is gebracht of uitgehongerd. Veel mensen scrollen gedachteloos door hun feeds en zetten likes bij zulke filmpjes.”

Apen worden openlijk mishandeld in honderden filmpjes die veelvuldig worden bekeken op Facebook, YouTube en TikTok, zo blijkt uit onderzoek van de Social media animal cruelty coalition (Smacc), waarin twintig dierenbeschermingsorganisaties samenwerken, waaronder World Animal Protection. Het rapport The cruelty you don’t see (‘De wreedheid die je niet ziet’) is dinsdagmorgen gepubliceerd.

Tot de dood gemarteld

Tussen september 2021 en maart 2023 vond Smacc op sociale media 1226 filmpjes van als huisdier gehouden makaken. Wereldwijd zijn die 1226 video’s meer dan twaalf miljard keer bekeken. In meer dan de helft (60 procent) van de filmpjes worden de apen fysiek mishandeld. Vaak gaat het om aapjes met kleren aan of aapjes die kunstjes moeten doen, maar sommige filmpjes zijn gruwelijker: aapjes worden tot de dood gemarteld, van ledematen ontdaan of levend verbrand

We roepen platforms als YouTube, Facebook, TikTok en Instagram daarom op om een strenger beveiligingsbeleid in te voeren.

Bron: Onno Havermans van Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten