zaterdag 10 augustus 2024

Vandaag is Wereld Leeuwendag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de dalende populatie leeuwen ( 2 video's )


 Vandaag is het Wereld Leeuwendag. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de dalende populatie leeuwen. Volgens de wordt deze diersoort nog altijd met uitsterven bedreigd. Daarom schrijf ik vandaag over het gedrag van wilde leeuwen in een troep, maar ook hoe we de leeuwen bij AAP Spanje zien gedragen.

Het leven van wilde leeuwen

Laten we beginnen met de basis: leeuwen zijn groepsdieren. Dit betekent dat ze in een zogenaamde “troep” leven en dat ze onderlinge banden hebben met een sterke hiërarchie. In het wild kunnen deze troepen tot 40 individuen tellen: mannetjes, vrouwtjes en hun welpen. Maar, de dieren zijn niet altijd bij elkaar. Ze kunnen zich in kleine groepjes verdelen die door het territorium zwerven. De vrouwtjes zijn over het algemeen allemaal familie van elkaar en leven generatie na generatie in dezelfde troep. De mannetjes worden uit de troep gezet als ze volwassen zijn.
Leeuwin Liena
In een leeuwentroep zijn het vooral leeuwinnen die jagen.

Verdeling van de groepen


In wilde leeuwenpopulaties zijn er bepaalde nuances die ik wil benadrukken; we beschouwen een troep als een groep vrouwtjes met hun welpen en het dominante volwassen mannetje als een aparte groep. Het kan ook zijn dat de dominante mannetjes uit meerdere mannetjes bestaan (tot 6 leeuwen).

Mannetjes vormen deze groepen als ze ouder worden (met broers en zussen of neven en nichten) en in hun fase als zwervende mannetjes (van 2 tot 4-5 jaar) kunnen ze socialiseren met niet-verwante solitaire mannetjes. De voordelen van het vormen van een coalitie liggen voor de hand: hoe meer mannetjes, hoe meer mogelijkheden om met succes een territorium te veroveren met de leeuwinnen. Maar het brengt ook veel interne concurrentie met zich mee voor paringsrechten met de vrouwtjes.
Troep leeuwen
Een troep leeuwen in het wild op de Afrikaanse savanne.

Oorverdovende brul

Wanneer brullen leeuwen en waarom doen ze dat? Bij ons opvangcentrum in Spanje zien en horen we de leeuwen vooral vroeg in de ochtend en aan het begin van de avond brullen. Hun oorverdovende gebrul (als je tenminste dichtbij staat) kan tot maar liefst 8 kilometer gehoord worden. Dit geluid dient als waarschuwing voor andere leeuwen en leeuwinnen. Hoor je het gebrul, dan ben je in het territorium van de brullende leeuw.Daarom hoor je de leeuwen bij ons opvangcentrum naar elkaar brullen. In dit filmpje is dat duidelijk te merken en leg ik je meer uit over brullende leeuwen bij AAP.
Een kleine leeuwentroep bij AAP: de groep van Gyz

Een van onze belangrijkste doelen bij AAP is om geredde dieren zich weer te laten gedragen als hun wilde soortgenoten. Dit vereist veel geduld, maar we weten precies wat we moeten doen om hun natuurlijk gedrag te stimuleren. De meeste van onze grote katachtigen waren ernstig vermenselijkt, maar we kunnen er trots op zijn dat we erin geslaagd zijn (en er nog steeds aan werken) om veel van hen in groepen te laten leven, zodat hun dagelijks leven een beetje meer lijkt op een leven in het wild.

Een recent geval was de groep van Gyz, vier leeuwen (Gyz, Kiara, Nila en Flori) gered uit Oekraïne die we succesvol hebben kunnen socialiseren. Ze vertoonden allemaal duidelijke en positieve tekenen dat ze deel uitmaakten van een troep, met een onderling duidelijke hiërarchie. Hiermee verdween het abnormale gedrag dat ze vertoonden tijdens hun vorig leven als huisdier of in de entertainment gelukkig volledig.
Groep Gyz
De groep van leeuw Gyz bij ons opvangcentrum in Spanje
https://www.iucnredlist.org/en De rode lijst van dieren in de gevaren zone  sommige bijna uitgestorven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten