woensdag 23 oktober 2024

Eyes on Animals Nederland maakte met de Ierse televisie een schokkende rapportage over het lot van ongespeende kalfjes 30 uur onderweg vanuit Ierland naar Frankrijk zonder rustpauze en melk

 


Beste vrienden,

Dit jaar hebben we een groot internationaal onderzoek uitgevoerd naar de export van Ierse kalveren. Graag praat ik jullie persoonlijk bij :

Schokkende reportage op Ierse televisie
Onze bevindingen werden gedeeld met de Ierse televisiezender RTE. Dit resulteerde in een schokkende rapportage over het lot van Ierse kalveren. De uitzending heeft een storm aan reacties veroorzaakt. Neem alsjeblieft een moment tijd om de uitzending hieronder te bekijken.

ONS ONDERZOEK


In maart dit jaar hebben wij samen met Ethical Farming Ireland, Dier&Recht en L214 opnieuw misstanden blootgelegd bij de export van ongespeende Ierse kalveren naar Europa.
Onze belangrijkste bevindingen:

1. Ondervoeding

De kalveren kregen meer dan 30 uur lang geen melk tijdens hun reis van Ierse verzamelcentra naar de Franse ’rustplaatsen’. Dat is een overtreding van EU-wetgeving, die een maximum van 19 uur zonder voeding uur voorschrijft.
Luid loeiende kalveren die aan onze vingers en de metalen stangen zuigen; allemaal signalen van honger.
2. Nog meer ondervoeding: transport naar Polen

Eén van de trucks die we volgden, reed naar een Belgische verzamelplaats. Daar kregen de kalveren opnieuw geen melk, alleen een soort energiedrank. De dieren werden vervolgens opnieuw - met een lege maag - op transport gezet naar Polen. In totaal kregen de kalveren daardoor meer dan 48 uur geen melk. Opnieuw een ernstige schending van de EU-regels voor dierenwelzijn!
Geen melk, maar energiedrank voor deze Ierse kalveren in België. Daarna moesten de hongerige kalveren nog helemaal door naar Polen.
3. Mishandeling en verwaarlozing in Ierse verzamelcentra

In Ierland zagen we hoe kalveren werden mishandeld en verwaarloosd. Ze werden geslagen en aan hun oren en staarten gesleept. Kalfjes die te zwak waren om te eten kregen dwangvoeding. Terwijl ze zouden moeten worden uitgesloten van transport.

We zagen stapels dode kalveren, die ter plekke lagen te vergaan. Een bewijs van de slechte omstandigheden.
Een kalf krijgt dwangvoeding.
4. Onvoldoende drinkwater aan boord

We constateerden regelmatig dat drinksystemen in vrachtwagens niet functioneerden - of niet werden aangezet door de chauffeurs. Nog een schending van EU-regels.
 
5. Vervalste reislogs

Transportbedrijven blijven reisjournaals onjuist en onvolledig invullen. Dit maakt het moeilijk om te achterhalen wat en waar het misgaat. De autoriteiten laten het er vaak bij zitten en handhaven niet. Zo kan het dierenleed doorgaan.

WAT MOET ER GEBEUREN?

 
We zien een patroon van mishandeling, uithongering en verwaarlozing in elke fase van het transport. Net als in eerdere jaren. Er is geen verandering - ondanks beloften van de industrie.
 
Wat wij willen:
 
■ Een volledig verbod op het transport van kalveren jonger dan acht weken.
■ Betere handhaving van de regels.
 
Er moet een einde komen aan de misstanden en de wreedheid in deze handel. De overheid en de industrie zijn verantwoordelijk!
We waren ook politiek actief. Samen met Jane van Ethical Farming Ireland sprak ik in de Tweede Kamer over de nieuwe EU-wet voor dierentransport. We hebben ervoor gepleit dat het transport van ongespeende dieren verboden moet worden. Jane sprak via Zoom vanuit Ierland.
Verdere mediaresultaten:

■ EenVandaag zond een interview uit met Frederieke Schouten van Dier&Recht. Dier&Recht was dit jaar met ons mee op pad.
■ NRC publiceerde een lang artikel.
■ Schrijfster en journalist Bibi Dumon Tak reisde met ons mee en deed voor NRC verslag in een podcast.

WAT KAN JIJ DOEN?


1. Steun ons werk

Dit soort onderzoeken kosten heel veel tijd en geld. Wij zijn een kleine organisatie, we werken direct in het veld voor de dieren. We hebben geen fancy fondsenwervingscampagnes.

Alleen jouw steun maakt ons werk mogelijk. Help jij mee?
Ja ik help mee!
2. Kies bewust

Probeer minder zuivel te gebruiken of kies voor plantaardige alternatieven. Koop je toch zuivel? Kies dan voor zuivel van boerderijen die hun kalveren bij de moeder houden.

Kalverliefde (te koop bij AH, Plus, Jumbo)
Zuiver Zuivel Kalf en Koe Samen (biowinkels)
- Check onze Betere Boerenlijst voor kleinschalige boeren.

Dank jullie wel

Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met ons werk. We blijven misstanden blootleggen en zorgen voor verandering!

Warme groet,
Lesley Moffat
  
Directeur Eyes on Animals

www.eyesonanimals.com/nl






Geen opmerkingen:

Een reactie posten