donderdag 6 november 2014

Kweekvis ook al ziek .....wat kunnen dan nog wel eten? ( video )

http://nos.nl/video/718789-resistente-bacterien-in-kweekvis-uit-azie.html   Video



Hutje, mutje, geen wonder dat er gestrooid moet worden met antibiotica. Eet geen kweekvis !!
              
Wie garnalen eet of vissoorten die in Zuidoost-Azië zijn gekweekt, loopt een grote kans ook bacteriën binnen te krijgen die resistent zijn voor veel antibiotica. Dat zegt stichting Wakker Dier, die onderzoek deed naar de populaire vissoorten.

De stichting liet 43 monsters Aziatische vis onderzoeken en trof in de helft bacteriën aan die resistent zijn tegen antibiotica. Campagneleider Hanneke van Ormondt legt uit dat populaire vissoorten als tilapia en pangasius uit Vietnam en Thailand gekweekt worden in enorme bassins met veel ziektes.
"Die ziektes worden bestreden met veel antibiotica die in het water worden gegooid of in het voer verwerkt worden", aldus Ormondt. "Antibiotica worden ook gebruikt als groeibevorderaar. Zo worden de bassins grote kweekvijvers voor antibiotica-resistentie."

Gezondheidsrisico

Als het eten niet goed verhit wordt, kunnen consumenten die resistente bacteriën binnenkrijgen. Dat vormt een risico voor de gezondheid. "Wanneer we ziek worden, werken de antibiotica niet goed meer", zegt Ormondt. "Infecties zijn dan moeilijk of in het ergste geval helemaal niet meer te behandelen."

In 2009 drong de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan op controle op resistente bacteriën in de vis, maar een goed controlesysteem is er nog steeds niet. Dat moet er nu wel komen, zegt het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).
"We gaan nu snel actie ondernemen", zegt een woordvoerder van het CBL. "Wij gaan producenten van kweekvis nog strakker controleren en duidelijker eisen dat er minder antibiotica gebruikt moet worden in de kweek van vis."

Niet uit de schappen

CBL ziet vooralsnog geen reden om vis uit de schappen te halen. "Als die goed gebakken is, is er geen risico", aldus het CBL. "Maar snel onderzoek is gewenst."
Het bureau dringt daarom aan op een risico-analyse door de NVWA zodat duidelijk wordt "wat de ernst van de situatie is".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten