woensdag 5 november 2014

Stroperij in Afrika verwerpelijk maar in Nederland ook aan de orde van de dag. Lees en huiver

Och lief dier! Wat doen wij mensen jullie aan? Hebzucht, dierenbeulen, ik kan hier wel om janken !!

      
Stroperij lijkt misschien iets uit vroegere tijden, maar het is aan de orde van de dag. Het gebeurt overal waar veel natuur en ruimte is, ook of misschien wel vooral op Goeree-Overflakkee. We nemen een greep uit de vele politiemeldingen. Eerder zijn er op diverse plekken in het Zuiderdiep bij Stellendam, illegaal uitgezette visnetten aangetroffen en is er op 22 september een doodgeschoten moeder ree gevonden op de Maanezeesegorsdijk in Melissant. Twee jongen bleven toen achter.

Stroperij

Stroperij is een vorm van diefstal en dus strafbaar.

Bij stroperij wordt gejaagd zonder jachtakte of zonder vispas gevist. Op Goeree-Overflakkee wordt er gebruik gemaakt van verschillende attributen om te kunnen stropen. Enkele voorbeelden:

Er wordt bijvoorbeeld wel eens, in combinatie met een geweer, gebruik gemaakt van een lichtbak. Een lichtbak is een sterke lichtbron (soms een felle zaklamp). Doordat het wild in het donker wordt verblind door het sterke licht blijft het dier meestal stilzitten. Vervolgens is het voor de stroper eenvoudiger om het dier te overmeesteren.


Bij visstroperij wordt er regelmatig gebruik gemaakt van fuiken. Het vissen met fuiken is alleen toegestaan in de beroepsmatige visserij. De stropers gebruiken deze fuiken ook in de periode waarin het vangen van paling verboden is. De fuiken worden niet voorzien van een speciale ring, waardoor de paling in de fuik vast blijft zitten en er niet doorheen kan zwemmen. Fuiken die op deze manier worden gebruikt, zijn illegaal.


Er worden op Goeree-Overflakkee illegaal vogels gevangen, dit is ook een vorm van stroperij, zoals u eerder heeft kunnen lezen op 8 oktober. Toen werden in Stellendamse natuurgebieden illegaal vogels gevangen. Dit gebeurt, onder andere,met een mistnet. Een mistnet is een heel dun, fijnmazig net en is zo goed als onzichtbaar als het vangklaar staat opgesteld in de natuur. Het is een verboden vangmiddel en het bezit ervan is strafbaar. Door zo'n net te plaatsen in een vogelrijk gebied kan men grote hoeveelheden vogels tegelijk vangen. De gevangen vogels worden vaak verhandeld. Lijmstokken worden ook gebruikt om vogels te vangen. Deze kleverige stokken worden in de grond gestoken op een plaats waar voedsel voor de vogels aanwezig is of wordt uitgestrooid. Wanneer de vogels het aanwezige voer op gaan eten, plakken ze vast aan de geplaatste stokken en kunnen ze niet meer wegvliegen. Deze vorm van stroperij is vaak gebonden aan de trek van vogels en vereist specialistische kennis over het gebied en de leefwijze van de vogel.



Er wordt regelmatig gebruik gemaakt bij het stropen, van kruisbogen. Maar de meest gebruikte vorm op ons eiland is stropen met een geweer. Iedereen die in een veld een geweer voorhanden heeft, daaronder valt ook een luchtdrukgeweer, maar geen jachtakte kan tonen, is wettelijk gezien een stroper. Ook wordt bij het stropen met een geweer gebruik gemaakt van fretten. De kleine, snelle, maar vooral behendige, diertjes worden gebruikt om bijvoorbeeld konijnen uit hun hol te jagen. Ook stroopt men met behulp van honden. Deze honden speuren in het veld bijvoorbeeld een haas op en pakken deze. Hierbij gaat het dan vaak om de ‘sport’ en welke hond heeft als eerste 'prijs'.

Waarom stropen

Meestal hebben stropers van jongs af aan 'iets' met jagen. Het zijn vaak ook echte liefhebbers van de jacht. Ze zijn er mee opgegroeid of hebben de passie van derden overgenomen. Het zit in hun bloed, zou je kunnen zeggen. Er wordt echter geen vispas gekocht of jachtakte behaald, de kick is er dan af, zou je kunnen zeggen. Het behalen van een jachtakte is een pittige opleiding en tevens kostbaar. Om in Nederland als jager aan de slag te kunnen, is het hebben van een jachtakte niet voldoende. Met het stropen wordt geld verdiend. Dit is ook een belangrijk aspect waardoor de stroperij de laatste tijd helaas toeneemt.

Mening van stropers

Maar hoe denken de Flakkeese stropers hier zelf over? We namen een interview af bij twee stropers (die overigens allebei anoniem wensten te blijven). We stelden ze vragen als: ''Waarom ben je met stropen begonnen? en denk je dat je schade aanricht in de natuur?'' Lees hieronder hun verhaal.

Stroper 1

"Ik ben met stropen begonnen, omdat ik het geld niet had om een jachtakte en jachtterrein te betalen en ik deed het ook voor de spanning. Ik heb het een paar jaar gedaan, maar ik ben ermee gestopt. Het werkt het beste met z’n tweeën of alleen. Doe je het met meer, dan wordt de pakkans vele malen groter. Iedere stroper heeft een vast gebied waar je dat doet, omdat vluchtroutes belangrijk zijn, dus je moet het terrein kennen. Ik jaagde vooral op reeën, konijnen, fazanten, snoekbaars, paling en baars, omdat die lekker zijn en goed bejaagbaar zijn in het donker. Om deze dieren te kunnen stropen gebruikte ik geweren, kruisbogen en netten. Ik stroopte van 10 oktober tot februari. De reden daarvan is dat je het wild dan beter ziet en de vis makkelijker vangt, behalve de paling, die kan je beter stropen in de lente. Ik verwerkte thuis altijd mijn buit. Het meeste was voor eigen gebruik en soms gaf ik wat aan een vriend. Ik denk dat een stroper niet meer schade aanricht als een jager of een visser. Die doen in mijn ogen het zelfde alleen op veel grotere schaal."

Stroper 2

"Ik ben met stropen begonnen voor de uitdaging en omdat ik een natuurliefhebber ben. Inmiddels doe ik dit al een jaar of tien. Dit doe ik het meest alleen, maar soms ook samen. Ik jaag op van alles: herten, konijnen en hazen. Op vis jaag ik wel wat minder. Voor het stropen gebruik ik een geweer of een kruisboog of een fuik. Deze spullen heb ik gewoon gekocht. Ik stroop niet meer in een bepaald seizoen; ik jaag het hele jaar en verwerk mijn buit in de schuur. Vervolgens vries ik het in, eet ik het op of verkoop ik het. Ik heb geen problemen met wat ik doe en wil dit in de toekomst ook blijven doen. Ik denk niet dat ik schade aanricht in de natuur, want ik ben een liefhebber, dus zorg ik er goed voor. Ik probeer zo voorzichtig en respectvol mogelijk met de natuur om te gaan."



Stropers zijn geen jagers

De politie vindt stropers zeker geen jagers: "Vaak gebruiken stropers dezelfde spullen als beroeps, alleen worden deze spullen onjuist gebruikt", verteld John van politie, team Rotterdam RIjnmond. "Ze maken bijvoorbeeld gebruik van fuiken, die je overigens gewoon kunt kopen of ze stelen deze van de beroepsvissers. Met deze fuiken wordt, onder andere paling gevangen. Paling is een Europees beschermde diersoort en dit is niet voor niets. Daarnaast is het ook zo dat de stropers de fuiken in wateren zetten, welke zijn aangemerkt als zogenaamd dioxine water. De palingen die hierin gevangen worden bevatten een te hoog gehalte aan dioxines en PCB’s, dit is wetenschappelijk bewezen. Het eten van paling uit dioxinewater is dus slecht voor je gezondheid. Het ecosysteem ontregeld enorm door het werk van stropers, omdat zij dikwijls ook niet goed weten waar ze mee bezig zijn en meer vangen dan toegestaan. Stropers weten vaak, met het doden van de dieren, niet hoe ze dit zo snel en pijnloos mogelijk kunnen doen. Een jager wordt daarvoor opgeleid. Hij/zij weet het dier op een zo'n pijnloze mogelijke manier en vaak met één schot te doden, terwijl een stroper deze kennis niet of onvoldoende heeft. Bij het gebruik van onjuiste en vaak ook niet toegestane middelen ondergaat het dier niet alleen een langzame maar ook zeer pijnlijke dood”.

Schaars aanbod

“De regelgeving in Nederland, zoals het bepalen van gesloten jachttijden en het aanwijzen van gesloten gebieden voor de vangst van onder andere paling, maakt dat het aanbod schaars is. ‘Vraag en aanbod’ geldt hier en de prijzen stijgen. Stropers verdienen hier goed geld aan. Ook op reeën, herten, snoekbaars en hazen wordt gestroopt. De manier waarop er gestroopt wordt is echter vaak niet diervriendelijk. Zo worden, bijvoorbeeld, door middel van warnetten grote groepen vissen gevangen. Het probleem van deze netten is dat de vangst niet selectief gebeurt en dat weliswaar álle vissen in de netten belanden. Zo sterven onnodig veel vissen, zonder dat er later nog iets met ze gedaan wordt. Ook raken deze vissen verstrikt in het net waardoor de kieuwen opengehaald worden en blijkt deze methode dieronvriendelijk te zijn. Het kan ook zijn dat er net teveel van dezelfde soort afgeschoten of gevangen wordt, waardoor de populatie van een diersoort drastisch daalt. Stropers kennen elkaar ook niet allemaal, waardoor ze niet weten op welke diersoort al gestroopt is. Jagers zijn opgeleid om te kunnen bepalen welk dier bejaagd dient te worden en bejaagd mag worden. Jagers doen aan populatiebeheer. In deze professionele sector is vaak meer overleg”, weet John.

Straffen

Maar door wie wordt er nu precies toezicht gehouden op de natuurgebieden op Goeree-Overflakkee? We vroegen het Laura van de politie Rotterdam Rijnmond: “In natuurgebieden houden BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) toezicht en zo zijn er ook wijk- en milieuagenten die een oogje in het zeil houden. Als wij meldingen krijgen, geven we die prioriteit en veel aandacht. Zodra wij erachter komen dat er stelselmatig geld is verdiend met stroperij, wordt er een grootschalig onderzoek ingesteld. Aangezien stropen een illegale bezigheid is, wordt de stroper berecht zodra er bewijs is dat hij daadwerkelijk gestroopt heeft. Wat voor straf de stroper staat te wachten hangt af van het delict. Hoe groot is de omvang van het stropen geweest en welke diersoort(en) zijn er gestroopt? Vragen die bepalend zijn. In het geval van paling stropen hebben we het echt over een misdrijf, aangezien de paling een beschermde diersoort is. Dan is het volgens de wet mogelijk dat er maximaal 6 jaar gevangenisstraf wordt opgelegd. Wanneer duidelijk is dat er geld is verdiend aan de stroperijactiviteiten kunnen bankrekeningen worden opgevraagd. Er zal dan naast het strafrechtelijk onderzoek een financieel onderzoek worden uitgevoerd. Als blijkt dat men het verkregen geld niet meer heeft, legt de politie beslag op bijvoorbeeld de auto, het huis of andere luxe spullen. Waar precies beslag op wordt gelegd hangt af van het geldbedrag dat is verdiend. Het afpakken van het zogenaamde wederrechtelijk verkregen voordeel werkt goed! Het schrikt af en doet vaak meer zeer dan het opleggen van een boete”, verteld Laura.

Getuigenoproep

De politie vraagt u te bellen, als u een stroper op heterdaad betrapt of zich er een verdachte situatie voor doet. De volgende nummers kunt u bellen:
Wanneer er geen spoed is: 0900-8844 (u ziet bijvoorbeeld alleen een net in het water liggen).
Wanneer u daadwerkelijk iemand de vissen uit het water ziet halen of iemand ziet schieten: 112.
Wanneer u graag anoniem wilt blijven: 0800-7000.
De politie vraagt u, bij het melden, te letten op:
- De locatie
- Het tijdstip
- Kentekens
- Het aantal betrokken personen
- Kenmerken van wat u precies hebt aangetroffen/gezien.

Met dank aan :  Yentl Laros, Koole Media Service.

3 opmerkingen:

  1. Soms benemen beelden je de adem en word je vervuld met een machteloze woede..
    Lafhartige criminelen die weerloze dieren dit aan doen !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik altijd sterk beeldende foto's. Ik wil de waanzin goed in peperen en dan maar met misselijkmakende foto's

      Verwijderen
  2. Beste mevrouw Van der Ploeg,

    momenteel ben ik als journalist bezig met een stuk over stropen in Nederland. Ik zou u graag wat willen vragen over dit onderwerp naar aanleiding van uw stuk. Ik kan nergens een e-mailadres van u vinden dus als u tijd voor mij heeft, zou u dan mij een mailtje kunnen sturen? Mijn mailadres is jensvankamp@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen