Translate

dinsdag 21 mei 2024

Video van Historisch moment !! Live Exports have been BANNED form Britain: undercover onderzoeken hebben vreselijke omstandigheden aan het licht gebracht


De Animal Welfare (Livestock Exports) Bill, die zal verbieden dat landbouwhuisdieren uit Groot-Brittannië worden geëxporteerd voor de slacht, is de laatste fase in het parlement gepasseerd en zal binnenkort wet worden.


Decennialang zal er eindelijk een einde komen aan deze gruwelijke, onnodige en achterhaalde handel, die miljoenen dieren heeft onderworpen aan lange, slopende reizen in krappe voertuigen, met lijden, uitputting en zelfs de dood tot gevolg.

Deze overwinning is het resultaat van de onvermoeibare inspanningen van tal van organisaties, waaronder Compassion In World Farming International (CIWF), dat al meer dan 50 jaar strijdt tegen de export van levende dieren.

De undercoveronderzoeken van CIWF hebben de barre omstandigheden aan het licht gebracht die dieren tijdens het transport doorstaan, en hun evenementen hebben bijgedragen aan het vergroten van het publieke bewustzijn over deze kwestie. Door middel van hun petities is CIWF een leidende kracht geweest bij het aansporen van de Britse regering om actie te ondernemen. Deze wetgeving is een belangrijke stap in de richting van een meer medelevende en ethische behandeling van dieren.

"Dit is een grote dag om te vieren en een waar lang naar is uitgekeken. Decennialang hebben landbouwhuisdieren deze zinloze en moeizame export naar het continent doorstaan - maar nu niet meer! Ik ben fenomenaal trots op onze supporters wiens toewijding en doorzettingsvermogen hebben bijgedragen aan het behalen van deze zwaarbevochten overwinning", aldus Philip Lymbery, CEO van CIWF in een verklaring.

"Het is een zeer moeilijke reis geweest om dit beleid over de streep te trekken, met veel struikelblokken onderweg. Het is een opluchting om te zien dat deze gruwelijke praktijk nu voor eens en voor altijd eindigt en we feliciteren de premier en zijn regering met het feit dat ze dit mogelijk hebben gemaakt", vervolgde Lymbery.

Wereldwijd ondergaan miljoenen landbouwhuisdieren elk jaar reizen van honderden of zelfs duizenden kilometers, om bij aankomst te worden geslacht of vetgemest in onmenselijke omstandigheden. Runderen, schapen, varkens en andere boerderijdieren worden routinematig dagen of zelfs weken achtereen over de weg of over zee vervoerd, waarbij ze enorm kunnen lijden.

De Animal Welfare (Livestock Exports) Bill zal bijdragen aan het groeiende wereldwijde momentum om het welzijn van levende dieren die lange en onnodige reizen ondergaan te verbeteren. Australië heeft zich ertoe verbonden de export van schapen tegen 1 mei 2028 te beëindigen en vorig jaar verbood een Braziliaanse rechtbank de export van levend vee uit de havens van het land. CIWF blijft pleiten voor een verbod op deze wrede handel in de EU en Noord-Ierland.

Lees meer over het succes van de Ban Live Exports Campaign, HIER!


maandag 20 mei 2024

'Free Bella': actievoerders vechten om eenzame beluga-walvis te redden uit winkelcentrum in Seoul waar ze al 10 jaar doelloos rond zwemt in een kleine tank

 



In het hart van Seoul, te midden van de luxe winkels aan de voet van 's werelds zesde hoogste wolkenkrabber, zwemt een eenzame beluga-walvis genaamd Bella doelloos in een kleine, levenloze tank, waar ze al tien jaar vastzit.


Vijf jaar nadat haar laatste metgezel stierf en de eigenaar van het aquarium beloofde haar te bevrijden, kwijnt Bella nog steeds weg in een klein aquarium te midden van winkels

Haar benarde situatie is urgent, met actievoerders die zich haasten om haar te redden uit de kale tank in een blitse winkelcentrum in de hoofdstad van Zuid-Korea voordat het te laat is.

Verwijzend naar de Lotte Group, die eigenaar is van het aquarium waar ze woont, zei Jo Yak-gol van de mariene milieugroep Hot Pink Dolphins: "Er zijn bijna vijf jaar verstreken sinds ze zeiden dat ze haar zouden vrijlaten." Er is een internationale petitie gestart om haar vrijlating te eisen.

Bella's verhaal begon in 2013, toen ze op tweejarige leeftijd gevangen werd genomen in de Noordelijke IJszee voor de kust van Rusland. Samen met twee mannelijke beluga's, Bello en Belli, werd ze verkocht aan het aquarium, gehuisvest in een megawinkelcentrum onder de 555 meter hoge Lotte World Tower, die eigendom is van een van de grootste conglomeraten van Zuid-Korea.

Het noodlot sloeg toe in 2016 toen Bello voortijdig stierf op vijfjarige leeftijd (hun gemiddelde levensduur in het wild is 35 tot 50 jaar), gevolgd door de dood van de 12-jarige Belli in 2019.

Er volgde een publieke verontwaardiging die ertoe leidde dat Lotte beloofde Bella kort na de tweede dood en opnieuw in 2021 vrij te laten. Maar dergelijke inspanningen zijn herhaaldelijk tot stilstand gekomen, onder meer om redenen als de Covid-pandemie.

Toen de Guardian het aquarium bezocht, werd Bella gezien terwijl ze wisselde tussen doelloos ronddraaien en roerloos drijven in haar tank van 1.224 ton. De walvissen kunnen 5,5 meter lang worden, maar de tank is slechts 7 meter diep. "Ze mist stimulatie en vertoont tekenen van een psychische aandoening", zei Jo.

Jo Yak-gol, midden, mede-oprichter van Hot Pink Dolphins, met andere dierenrechtendemonstranten buiten de Lotte-toren, waar de walvis wordt gehouden in een aquarium te midden van winkels. Foto: Raphael Rashid

Dr. Valeria Vergara, de co-directeur van het onderzoeksprogramma voor walvisachtigen van de Raincoast Conservation Foundation, zei dat beluga's zeer intelligent en sociaal zijn. "Ze werken met elkaar samen tot het punt dat ze elkaars jongen helpen opvoeden," zei ze ."Ze hebben een lang leven en natuurlijk hebben ze een zeer complex communicatiesysteem", zei de zeebioloog, die al meer dan twee decennia beluga-walvissen bestudeert. "Het is gewoon onethisch om zulke wezens in gevangenschap te houden."

De aquariumindustrie bloeit, in Zuid-Korea en elders in Azië. Lotte's aquarium in Seoul is een van de grootste in de regio en trekt sinds de opening in 2014 miljoenen bezoekers.

Afgelopen december verbood Zuid-Korea het kopen van walvissen en dolfijnen om tentoon te stellen. De wet is echter niet met terugwerkende kracht van toepassing, wat betekent dat dieren die al in gevangenschap zijn, zoals Bella, kunnen worden gehouden. Campagnevoerders hebben Lotte opgeroepen om de tentoonstelling in Seoul volledig te sluiten.

Bella is een van de vijf beloega's in gevangenschap in Zuid-Korea, naast één in Aqua Planet Yeosu en drie anderen in Geoje Sea World. Tot voor kort bood deze laatste pakketten aan waarbij bezoekers konden betalen om op de walvissen te rijden; Deze zijn inmiddels verboden.

Sla de vorige nieuwsbriefactie over

Bella's overplaatsing naar een toevluchtsoord aan zee is "de enige ethische optie", aldus Vergara. Omdat ze op zo'n jonge leeftijd uit haar natuurlijke habitat was verwijderd, kon Bella niet overleven in de open oceaan. Beloega's leren de nodige vaardigheden zoals jagen, migreren en communiceren van hun sociale groepen.

"Gevangenschap is wreed en het is uitgesloten om haar terug te brengen naar het wild," zei Vergara.

In een verklaring zei Lotte World Aquarium dat het werkte aan de bescherming van dierenrechten en "klaar was om de beluga-walvis op elk moment te sturen". Het zei dat het besprekingen voerde met een commissie bestaande uit het ministerie van oceanen en visserij, dierenrechtengroepen en walvisexperts om Bella's vrijlating uit te voeren "op basis van een wetenschappelijk en praktisch plan".

Het voegde eraan toe dat het naar een opvang in IJsland keek en gepland in Noorwegen en Canada als opties.

Te midden van de bureaucratische wirwar en verschillende aanbiedingen van een opvang blijft Bella in haar tank. Lotte reageerde niet op een vraag over haar welzijn.

Buiten de Lotte World Tower protesteert de Hot Pink Dolphins-groep nog steeds en eist: "Bevrijd Bella nu!"


Bron: https://www.theguardian.com/

zondag 19 mei 2024

Strafrechtelijk onderzoek: houtimporteurs uit Drenthe en Overijssel verdacht van handelen in illegaal gekapt hardhout uit Brazilië en Suriname ( veel informatie over ontbossing )

 https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontbossing

Houtimporteurs verdacht van handelen in illegaal gekapt hardhout

Het hout zou mogelijk afkomstig zijn van illegaal gekapte bomen
© ANP/Lex van Lieshout
Twee houtimporteurs uit Drenthe en Overijssel worden door Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie ervan verdacht dat ze 'fout' tropisch hardhout op de markt wilden brengen.
Daarmee zouden de ondernemers de Europese Houtverordening niet hebben nageleefd. Tijdens een strafrechtelijk onderzoek is bij een van de bedrijven 20 kuub tropisch hardhout in beslag genomen.
De ondernemers hebben hardhout uit Suriname en Brazilië geïmporteerd terwijl er vermoedelijk niet werd voldaan aan de verplichte zorgvuldigheidseisen, aldus de NVWA. "Een importeur moet onder meer kijken naar waar het hout is gekapt en of het voldoet aan de eisen van het land van herkomst en of de overlegde documenten betrouwbaar zijn. Uit de strafrechtelijke onderzoeken komt het beeld naar voren dat voorafgaand aan de import onvoldoende duidelijk was of het hout een legale herkomst had", legt de autoriteit uit.
Sinds 2013 is er een Europese Houtverordening om te voorkomen dat 'fout hout', dat illegaal is gekapt, in Europa wordt verkocht. Illegaal kappen verergert ontbossing en klimaatverandering.